Ifølge BBC skal Mcilroy ha takket nei til 23 millioner kroner for å stille opp i turneringen Saudi International i februar, der navn som Brooks Koepka, Dustin Johnson og Phil Mickelson allerede har forpliktet seg til å delta.

– Det er rett og slett ikke noe som hadde gledet meg, sier McIlroy om turneringen.

– Det handler ett hundre prosent om moral også, konstaterer han.

Det har stormet rundt Phil Mickelson den siste tiden etter at det ble kjent at han står over PGA Tour-turneringen Waste Management Phoenix Open for å delta i Saudi-Arabia.

Turneringen i Phoenix spilles på Mickelsons uoffisielle hjemmebane TPC Scottsdale i samme nabolag som han studerte tidlig på 1990-tallet, og Mickelson har deltatt i turneringen hele 30 ganger.

(Artikkelen fortsetter under)

Dustin Johnson vant den første utgaven av europatourens turnering i Saudi-Arabia. (Foto: Getty Images)

Men nå er det altså stopp etter at saudiaraberne viftet med pengesekken.

– Jeg forstår de som er sinte eller skuffet. Det kommer til å ordne seg. Jeg gleder meg til å oppleve dette for første gang, sa Mickelson, som avslørte at han har takket nei til å spille i Midtøsten i mange år på rad.

En rekke av europatourens største turneringer blir spilt i Midtøsten hvert år, inkludert sesongfinalen DP World Tour Championship i Dubai. De siste årene har det vært økende oppmerksomhet rundt disse landenes brudd på menneskerettighetene, og tourstjernene må stadig oftere svare på kritiske spørsmål om hvorfor de velger å delta.

Les også: Slakter golfstjernenes Saudi-Arabia-besøk: – Buktalere for regimet

Ingen av disse turneringene har vært mer kontroversielle enn nyoppstartede Saudi International, spesielt i kjølvannet av drapet på Washington Post-reporteren Jamal Khashoggi i Istanbul i oktober i fjor.

– Jeg forstår det ikke, verken fra et økonomisk, forretningsmessig eller moralsk standpunkt. De legitimerer lederne av dette regimet. Jeg kommer ikke engang til å se turneringen på tv. De burde ikke være der, sa Golf Channel-ekspert Brandel Chamblee i fjor.

Amnesty International beskriver Saudi-Arabias overholdelse av menneskerettighetene som «avskyelige» og peker på at kongeriket bryter menneskerettigheter som ytring-, organisasjons-, og religionsfrihet, kravet om rettssikkerhet, forbudet mot tortur og forsvinninger, og diskriminering mot kvinner, migrantarbeidere og minoriteter.

– Man kan kritisere mange av landene hvor vi spiller, ikke bare Saudi-Arabia, og det er flere grunner til å ikke reise til mange av landene vi spiller. Men for meg ønsket jeg bare ikke å reise (til Saudi-Arabia), sier McIlroy ifølge BBC.