Mia (17) utklasset alle: – Må gjøre det gøy for jentene

Mia Sandtorv Lussand storspilte og satte ny banerekord da Srixon Tour sesongåpnet i Sandefjord. Men bak de beste er det tynt med jenter i Golf-Norge.

Publisert

Srixon Tour er den øverste turneringsserien for juniorer i Norge. Målet er å skape en god arena for utvikling og forberede spillerne på internasjonal turneringsdeltakelse.

Etter cuten i Sandefjord lørdag, var det 13 jenter igjen i J19-klassen, bare fem i J15.

Den magre deltakelsen speiler et stort problem: Det er altfor få jenter som spiller golf i Norge. Og resultatlisten avslører enorme nivåforskjeller.

(Saken fortsetter under bildet)

Må være morsomt

– Skal vi rekruttere flere jenter til golfen, må vi formidle at det er gøy. Vi må informere om det, og ikke minst sørge for at jentene også opplever at det er moro, sier Mia Sandtorv Lussand etter en avsluttende 65-runde, sju under par, ny banerekord i Sandefjord.

Ingen skal ta fra Fana-spilleren den minste ære. 17-åringen storspilte i finværet og viste flere ganger at hun også har slagrepertoar til redde seg ut av vanskelige situasjoner.

Men konkurranse ble det lite av.

Normalt holder klubbvenninne og hybelsamboer Silje Torvund Ohma godt følge. En annen dag kan også Ohma være foran.

Men søndag skjedde det som ofte skjer når én av de to barndomsvennene virkelig finner flyten. Den andre får en negativ reaksjon.
 
Til slutt vant Lussand (-11) med ni slags margin til Ohma. Og likevel var de to Fana-jentene de eneste under par etter tre runder.

De 11 andre spillerne som klarte cuten i J19-klassen, gikk til sammen 190 (!) slag over par.

(Saken fortsetter under bildet)

Få ned lengdene

– Det har jo vært mye snakk om lengdene i det siste, og jeg er enig med dem som mener at jentene i realiteten spiller banene lengre enn guttene.

– Skal flere jenter oppleve at golf er gøy, må vi få mer likhet her, mener Mia Sandtorv Lussand.

Under åpningshelgen på årets Srixon Tour spilte G19-klassen fra tee 55, med en lengde på 5500 meter. De eldste jentene spilte banen 500 meter kortere, fra tee 50.

– Jenter slår ballen kortere enn gutter, sånn er det bare. Og i carry slår vi enda kortere. Så når banen er så våt som her, får vi ingenting gratis.

– Jeg tror det var mange jenter som slet med å komme seg inn på par 4-hullene i helgen, og da er ikke golf morsomt, poengterer Mia Sandtorv Lussand.

(Saken fortsetter under bildet)

Samarbeid må til

Ringside søndag var som vanlig faren Tor Ove Lussand. I mange år har han vært engasjert i Fanas blomstrende juniormiljø. Som golfpappa har han førstehånds erfaring med rekruttering og ivaretakelse av golfjenter.

Som tillitsvalgt juniorleder har han lenge kjent til utfordringene.

– Vi har jo en strategi om at alt skal skje i klubbene, men Norge er et lite land med få folk og store avstander. Det er rett og slett ikke nok jenter på hvert sted til at alt skal skje lokalt, sier Tor Ove Lussand.

I over ti år har Golf-Norge hatt en målsetning om å rekruttere flere jenter og samtidig øke jenteandelen i golfen. Men tallene har stått stille. Nå varsler NGF en ny satsing for å få de små, sårbare jentemiljøene til å samarbeide tettere.

Pappa Lussand ønsker satsingen velkommen.

– Samarbeid på tvers av klubbene må til. Det er viktig å få samlet de få jentene som er der, sier han.

– I dag blir jentene stående alene i klubbene sine og får altfor lite tid av trenerressursene. Det gjelder for så vidt alle juniorer, også guttene, men der er bredden større. For jentene blir dette ekstra sårbart og da faller mange fra.

Fana er én av få klubber som har klart å etablere et eget jentemiljø. Et resultat av arbeidet er at to av Norges mest lovende golfjenter nå bor under samme hybeltak i Tønsberg. Både Mia og Silje har ambisjoner om å slå seg inn i verdenstoppen.

Men det burde vært mange flere.

– Jobben som gjøres ute i klubbene er viktig framover. Samtidig tror jeg på en løsning der de fremste jentene samles på noen få eliteskoler i landet når de når en viss alder. Det skjer i langrenn og alpint, og det er like naturlig i golf. Hovedpoenget er at jentene trenger massevis av hjelp gjennom hele utviklingsløpet. De må bli sett og fulgt opp, understreker Lussand.

(Saken fortsetter under bildet)

Jevnt i gutteklassene

Bare ni jenter deltok i J15-klassen i Sandefjord. Ella Tønnessen fra Sola GK ledet turneringen fra start til mål og endte til slutt 19 slag over par etter runder på 77, 83 og 75 slag.

Nærmest fulgte navnesøster Ella Ingebretsen (Stavanger GK) på +26.

I den eldste gutteklassen ble det drama helt inn. Etter første spilledag var 15-årige Oscar Bach suverent i tet, men den unge Oslo-gutten klarte ikke helt å følge opp den gnistrende åpningsrunden på 66 slag.

Med to runder på par endte Bach ett slag bak Philip Linberg Bondestad (72, 68, 69). Drøbak-spilleren sikret seg turneringsseieren med to birdier på de fire siste hullene.

På tredjeplass i G19-klassen kom Alexander Settemsdal (Nøtterøy GK) med runder på 72, 70 og 70 slag.

Også i den yngste gutteklassen ble det kamp om seieren. Midtveis i turneringen var Sander Vallestad (Sotra GK) i ledelsen. Men selv med en avslutningsrunde to under par holdt det ikke mot Daniel Werner Nilsson.

Oslo-spilleren leverte runder på 68, 70 og 68 slag. Med en totalscore ti under par vant han ett slag foran Vallestad. Henrik Kleivenes fra Stavanger GK fulgte på tredjeplass med -6.

Her er resultater

Powered by Labrador CMS