Tidligere denne uken annonserte PGA Tour-kommisjonær Tim Finchem drastiske endringer på Q-School-systemet fra og med oktober 2013.

 

– Hver gang det skjer endringer ligger det i menneskets natur å spørre «hvorfor gjør vi dette? Om det ikke er ødelagt trengs det ikke å fikses». Det er en annen måte å se på det og – når ting går bra er det på tide å gjøre det enda bedre, sa Finchem i forbindelse med en pressekonferanse før Arnold Palmer Invitational. Se intervjuet med kommisjonæren nederst i artikkelen.

 

Med de nye endringene vil alle de som kvalifiserer seg til PGA-touren måtte gå via Nationwide Tour, som er USAs svar på Challenge Tour her i Europa. I år er 25 kort til PGA-touren tilgjengelig gjennom Q-school, mens de resterende 25 går til de høyest plasserte på Nationwide Tours pengeliste ved sesongslutt. Fra neste år vil alle de 50 kortene bli delt ut gjennom årets tre avsluttende Nationwide Tour-turneringer.

 

– Vi tror de tre avsluttende turneringene vil skape en spennende og dramatisk avslutning på sesongen, sier Finchem. Han legger til at Q-School nå vil fungere kun som en rute inn til Nationwide-touren, i stedet for til PGA-touren slik det tidligere har vært.

 

En som ikke er fornøyd med endringene er Baylor University-student Joakim Mikkelsen.

 

– I likhet med mange andre synes jeg Q-School har vært en del av sjarmen i golf, hvor unge spillere eller hvem som helst kan få spille mot verdens beste om de kommer seg gjennom kvalet. Å komme opp på øverste nivå i golf er vanskelig nok fra før av, nå blir det enda vanskeligere!, sier han til Norsk Golf.

 

Les også: Mikkelsens dilemma: USA eller Europa? 

 

I slutten av februar skrev Norsk Golf om Joakim som sliter med å velge mellom USA og Europa etter fullførte studier. Til tross for at den nye strukturendringen i kvalifiseringssystemet gjør det vanskeligere for spillere som Joakim å kvalifisere seg til touren, sier han det ikke kommer til å påvirke hans endelige avgjørelse.

 

– Dette vil ikke få noen stor innvirkning på hva jeg velger. Det er vanskelig å bryte igjennom uansett hvor man er eller hva man gjør, men jeg synes disse endringene tar vekk en del av sjarmen, sier han.