Miklagard//

Miklagard investerer tre mill: – Vil bli en attraksjon igjen

I fjor gjenoppstod Miklagard på ny. Nå vil de tilbake til toppen. Første steg er å bygge flunkende nytt nærspillsområde. 

Banearkitekt Bruce Charlton (t.v.) og head greenkeeper Duncan Bruce inspirerer område hvor treningsfeltet skal bli. Tegningene (innfelt) viser intensjonen.
Publisert

For halvannet år siden lå Miklagard Golfklubb konkurs med brukket rygg. Flere redningsaksjoner var underveis, men om den ærverdige klubben på Kløfta skulle overleve, visste man ikke. 

Etter en tid i uvisshet kom gladnyheten; nye eiere var på plass og Miklagard var reddet. 

Siden redningsaksjonen har den nye administrasjonen, ledet av daglig leder Tore Waagø, investorene Arild Karlsen og Trond Laeng, samt head greenkeeper Duncan Bruce, peilet seg ut en ny fremtid. 

Miklagard er kjent som et av Golf-Norges fremste anlegg. 18-hulls mesterskapsbane, nyoppgradert driving range med Trackman og et solid custom fitting-senter – for å nevne noe. 

Det eneste som har «manglet» er er et dedikert område for nærspillstrening. 

– Vi var lenge kjent for å ha et av Norges beste treningsfasiliteter. Nå har vi mål om å bli best igjen, sier daglig leder Tore Waagø til Norsk Golf.

Arkitekten – Bruce Charlton fra design-selskapet Robert Trent Jones II – er hentet inn for å utforme både det nye treningsområdet og en omfattende «refinement masterplan» for hele anlegget, inkludert banen. 

Head greenkeeper Duncan Bruce (t.v) og anearkitekt Bruce Charlton inspiserer området før spaden går i jorda.

I tillegg til en eksisterende kunstgress-green, skal det bygges to nye greener med samme gresstype som på selve banen. Samt nye bunkere og egnede steder for å slå flere forskjellige typer chip- og pitch-slag. 

På det lengste vil man kunne slå fulle wedgeslag på opptil 90 meter. 

– Vi skal lage dette på en måte hvor man skal kunne trene på akkurat det type slaget du ønsker. Enten det er høye chipper inn mot vanskelige flaggplasseringer, eller lave «bump-and-runs», forklarer banearkitekt Charlton. 

Se bilder og tegninger fra arbeidet nederst i saken!

Designet for fremtidens golf

Treningsområdet er første fase av dette prosjektet, og vil forhåpentligvis stå ferdig allerede denne sesongen. Om vær og vekstforhold spiller på lag. 

Bruce Charlton (t.v.) og Tore Waagø.

Fase to er den mer langsiktige utviklingsplanen. «Masterplanen», om du vil. Den skal ta høyde for både endringer i teknologi, klima og golfens utvikling. Alt skal være gjennomførbart over tid, uten at det går på bekostning av daglig drift. Banens eksisterende kvaliteter skal bevares – men samtidig tilpasses dagens spillere.

– Det handler ikke om å bygge nytt bare for å bygge. Dette er et helhetlig veikart for fremtiden, utdyper Waagø. 

Målet er en fleksibel og moderne bane med mer strategisk verdi fra tee, smartere bunkere og bedre drenering – uten å miste klubbens DNA.

– En bane må få spillerne til å tenke. Ikke bare slå hardt. Det handler om vinkler, avstand og valg. Det er dit golfen beveger seg, mener arkitekt Charlton.

Må tilpasse seg klimaendringene

Fokus ligger blant annet på modernisering av bunkere, bedre flyt gjennom banen, smartere plassering av tee-steder og justeringer for å møte klimaendringer.

Samt gjøre det lettere å håndtere et gjentagende problem på Miklagard; vann. 

– Vi ser tydeligere værmønstre og mer intense nedbørsmengder. Da må vi tenke smartere på drenering og slitasjesoner. Det er mange steder der små justeringer kan gi stor effekt, sier head greenkeeper Duncan Bruce.

Målet er ikke å gjøre alt med en gang, men å ha en strukturert plan som kan gjennomføres stegvis – uten at det påvirker spillet negativt.

Miklagard
Over tid vil det komme endringer på Miklagard. Men alt vil bli tilrettelagt for alle typer spillere.

Viktig samarbeid

Gjennom hele prosessen – både med treningsfeltet og utviklingen «masterplanen» – er samarbeidet og dialogen med banedesigner Charlton og head greenkeeper Bruce viktig. 

– Vår tilnærming er at dette er blir et veikart mot fremtiden. Vi tegner og legger planene nå, så kan klubben selv velge å implementere endringene når det passer best, forteller Charlton. 

– Vi har kompetansen, arealene og viljen til å satse, sier daglig leder Waagø.

– Derfor er det viktig at vi har god dialog underveis, for det er de, og særlig greenkeeperne, som kjenner banen best. Deres kunnskap om banen er mye bedre enn min, understreker han. 

– Klubben vil jo møte fremtiden, noe som vi alltid må gjøre. Det vi skal se på er bunkere, utslagssteder og greenene. Sistnevnte er det særlig med tanke på vinterskader, ilegger greenkeeper Bruce. 

– Miklagard skal være et flaggskip

Miklagard har tidligere vært vertskap for Challenge Tour og har lenge hatt ambisjoner om å være blant de ledende klubbene i landet. Nå tar klubben grep for å befeste posisjonen i tiårene som kommer.

– Vi har kompetansen, arealene og viljen til å satse. Det handler om å ta vare på det vi har – og samtidig være i forkant av utviklingen, sier Waagø.

Kostnadsrammen for første byggefase er anslått til rundt tre millioner kroner. 

Alt fra greenstrukturer til klippemønster og trær er på bordet i den langsiktige planen.

– Dette handler ikke bare om å bygge nytt. Det handler om å bygge riktig, konkluderer Bruce Charlton.

Se progresjonen her:

Powered by Labrador CMS