THE MASTERS//

Nå skal han slåss for seier: – Dette jeg har drømt om

I sitt første besøk på Augusta National kan Ludvig Åberg (24) vinne The Masters. Men oppgaven er stor. Søndag må den svenske yndlingen hente inn tre slag på verdenseneren.

Ludvig Åberg takker sin caddie etter en tredjerunde på 70 slag lørdag.
Publisert Sist oppdatert

AUGUSTA (Norsk Golf): For en Masters-debut det har vært for Ludvig Åberg. Med 54 hull tilbakelagt og 18 hull igjen å spille, er svensken fire under par og kan sikre seg den grønne jakken på første forsøk.

24-åringen er alene på 4. plass med tre amerikanere foran seg på tavlen. Det ene slaget opp til Max Homa tror alle han kan hente. To opp til Collin Morikawa er absolutt et håp. Men tre til Scottie Scheffler krever det største av alt: kjærlighet til en god historie.

– Dette er noe jeg har drømt om fra jeg var liten. Det er fantastisk å være i denne posisjonen. Akkurat nå føler jeg meg veldig heldig. Og jeg er klar, sier Åberg der han står i intervjusonen etter en tredjerunde på 70 slag, to under par.

Kometens ville ferd

Utfordringen på finalerunden søndag blir å holde hodet kaldt i en situasjon som Masters-rookien fra Eslöv aldri har vært i før. 

– Selvfølgelig tenker jeg på det, sier han. – Og jeg tror ikke jeg skal prøve å skyve det bort en gang. Jeg skal forsøke å omfavne det, og heller håndtere alt som følger med.

Det er lett å glemme hvor fort det har gått for den svenske kometen. For under ett år siden spilte han fortsatt collegegolf for Texas Tech og bodde på hybel med to andre studerende nordmenn, Bård Bjørnevik Skogen og Carl Didrik Meen Fosaas

Nå er han Ryder Cup-vinner, nummer ni på verdensrankingen og kan sikre seg sin første majorseier, attpåtil The Masters.

– Det er virkelig kult, innrømmer han. – Jeg og Joe (Skovron, caddie) snakket om det da vi gikk opp hull 18. Noe av det de kuleste er de lange skyggene her, ned på tieren og opp på 18. De er så ikoniske for Augusta. Det er kult å oppleve det, og se det med egne øyne.

De hadde grunn til å smile lørdag, Ludvig Åberg og caddie Joe Skovron. Åberg er på delt 4. plass før finalerunden.

Minner om Lubbock

Men den langtslående svensken er mer enn tilskuer. Under førsterunden torsdag var han et stykke unna sitt beste spill fra tee til green. Men gang på gang reddet han seg med nærspillet, og særlig på greenene.

Da det virkelig blåste opp i Augusta fredag, og de fleste stjernene fikk juling i vindkastene, viste Åberg klasse. Han gikk tre under par, dagens beste runde.

Den tidligere Texas Tech-studenten ser ikke bort fra at all treningen i værharde Lubbock kommer godt med i Georgia denne uken.

– Ja, vi sa faktisk det i går, sier Åberg. – At dette var som en vanlig dag i Lubbock. Også der er det mye vind som kommer fra alle kanter, og det føltes ganske likt. Jeg vet ikke sikkert, men jeg antar at jeg er litt mer vant til det enn de fleste andre.

– Hva har du gjort bra denne uken, som har satt deg i denne posisjonen?

– Både Joe og jeg er veldig disiplinerte. Vi har ikke forsøkt å tvinge fram noe. Vi går ikke etter pinner, og tar ikke beslutninger som kan koste oss dyrt. Om vi tar en risiko, så er den kalkulert. Vi har vært veldig disiplinerte til nå. Forhåpentligvis kan vi fortsette i samme spor i morgen.

Den nye ismannen 

Om han skulle hente inn Scheffler og vinne The Masters søndag, blir han den første svensken som tar hjem en majorturnering siden Henrik Stenson vant The Open på Royal Troon i 2016. 

I Åberg har de blågule uansett fått en ny «Iceman», som utad virker uberørt av alt stress og virak som følger med golf på dette nivået. 

Det er en egenskap som gjorde ham til verdensener på amatørrankingen, en av tidenes beste collegespillere, vinner av Ben Hogan Award to år på rad, vinner av Haskins Award og Jack Nicklaus Award og – de 12 siste månedene – vinner på både DP World Tour og PGA-touren.

Men Åberg forsikrer at det er varmt blod bak hans kalde ytre. 

– Golf stresser meg. Det gjør det, sier han. – Jeg tror egentlig at det er mange ting som stresser meg. Og da blir jeg ofte for rask. Jeg svinger raskere, går raskere, snakker raskere, alle disse tingene. Søndag må jeg bare prøve å håndtere det så godt jeg kan, og jeg tror at jeg er ganske god til det.

Etter ti hull lørdag, ledet Nicolai Højgaard turneringen, sju slag under par. På de neste åtte hullene gikk han fem over og falt på ledertavlen.

Højgaards lille mareritt

Midtveis på tredjerunden lørdag så det faktisk ut som om enda en skandinavisk spiller skulle blande seg helt inn i tetstriden. Etter ti hull lyste Nicolai Højgaards navn på toppen av ledertavlen, også han i sin Masters-debut.

Dansken hadde da spilt sine første 46 hull sju slag under par. På de siste åtte gikk han fem over, signerte et scorekort på 74 slag og ramlet til delt sjetteplass, fem slag bak ledende Scheffler (-7).

Søndag blir det litt av en finale på Augusta National. Helt sist går verdenseneren som den store favoritten til å vinne sin andre grønne jakke etter triumfen i 2022. Bakfra jager Collin Morikawa (-6) og Max Homa (-5) som de nærmeste utfordrerne.

Men i Viktor Hovlands fravær er det lov å heie på svensken (-4) og dansken (-2) som er på skuddhold bak den nevnte trioen. I sivet ligger også Bryson DeChambeau (-3) som lørdag avsluttet en berg-og-dal-bane-tur av en backnine med å senke innspillet på hull 18.

Om ikke annet, var det en påminnelse om at alt fortsatt kan skje når The Masters avsluttes søndag. 

Ledertavle

Scottie Scheffler og Nicolai Højgaard gikk i hver sin retning på backnine. Scheffler leder nå turneringen når 18 hull gjenstår. For dansken er det flere slag opp.
Powered by Labrador CMS