De fire mentale trenerne har siden i fjor høst møttes for å diskutere hvordan lovende, norske spillere kan bli sterkere i hodet.

 

– Golf handler om mye mer enn slaglengder og teknikk. Også det mentale må være på plass. Derfor engasjerte vi en gruppe for å definere de mentale utfordringene i golfspillet og få ned tankene i et hefte, forklarer landslagstrener Øyvind Rojahn.

 

Ingen rask løsning

 

Heftet fra NGF skal nå i trykken og vil ligge klart før sommeren. Målgruppen er først og fremst yngre spillere som aktivt satser på golf, spillere som tilhører landslag og regionale samlinger.

 

– Vi får stadig spørsmål fra foreldre og trenere om mental trening, men dette handler ikke om quick-fix eller rask problemløsning for dem som trenger det. Alle golfspillere må trene hodet til å tenke riktig, i motgang som i medgang. Nå får vi endelig et verktøy, og verktøyet må brukes i den daglige treningen, påpeker landslagstreneren.

 

De fire trenerne skal etter planen være med på veien videre, både for å utvikle hverandre og for å jobbe med enkeltspillere.

 

– Alle de fire trenerne er kunnskapsrike og sultne, en gjeng som tar med seg både pågangsmot og erfaring fra sitt tidligere arbeid. Ved å utvikle hverandre, utvikler de også fremtidens norske spillere, understreker Rojahn, som fullroser arbeidet de har lagt ned.

 

Les også: Psykolog: Golfere har best hukommelse

 

Tydelig og bevisst

 

Prosessen har vært ledet av Audun Grotterød, som også tidligere har jobbet med NGFs utøvere. Grotterød har blant annet bidratt til Knut Børsheims og Anders Engells fremganger. Med seg i gruppen har han svensken Mikael Persson, Tord Nordbotten og Cecilie Ystenes.

 

– Vi har jobbet sporadisk på dette feltet tidligere, men vi strukturerer det tydeligere opp nå. I toppidrett er den mentale biten ofte forskjellen på suksess og fiasko. De fleste av oss kan lære mye med noen enkle, grunnleggende teknikker, sier Rojahn.

 

Underveis håper landslagsledelsen å øke bevisstheten hos den enkelte spiller. Samtidig handler det om å ufarliggjøre de mentale problemstillingene.

 

– Mental trening er det samme som gode forberedelser. Du må vite hva som skjer når du settes i ulike situasjoner, og hvordan du håndterer dem. Å løfte frem noen felles utfordringer for golf er en god start, sier Øyvind Rojahn.