Dermed blir årets norgesmesterskap i golf det første i turneringens 60 år lange historie med to vinnere på herresiden.

Det var golferen.no som først omtalte den spesielle episoden etter at kongepokalen hadde blitt delt ut til Ole Berge Ramsnes på Skjeberg Golfklubb.

Årets norgesmesterskap var en del av Nordic League-turneringen Norwegian Open. Kelly ble fortalt av NGF før turneringen slo i gang at han ikke kunne være med i NM-delen av turneringen, og var dermed kun en offisiell deltager i Norwegian Open. Grunnen var at han ikke var medlem av en norsk golfklubb. 

Kelly aksepterte avgjørelsen før turneringen slo i gang. Tre runder senere endte han opp med samme totalscore som Ole Berge Ramsnes – som ble tildelt kongepokalen.

Da han noen dager senere gikk turneringsbestemmelsene til NM nærmere i sømmene, fant han imidlertid ut at han hadde hatt krav på å være med i NM. 

Tor-Anders Hanssen sier til Norsk Golf at turneringsbestemmelsene for neste års NM vil bli endret tilbake til opprinnelige intensjonen. (Foto: NGF)

I NGFs bestemmelser for kvalifisering til norgesmesterskapet heter det nemlig følgende:

«For å kunne vinne Kongepokal, pokaler, gull, sølv eller bronsemedalje i Norgesmesterskapet for damer og herrer må spilleren være: a) Norsk statsborger, med gyldig medlemskap i golfklubb tilsluttet NGF eller annet nasjonalt golfforbund (…)»

I ettertid mottok NGF dokumentasjon fra Kelly på at han var medlem i et annet nasjonalt golfforbund, Wentworth Club utenfor London. Nå – tre uker senere – kommer den offisielle beklagelsen og korrigeringen fra NGF:

– Vi beklager på det sterkeste. Her har vi ikke gjort jobben vår, og det har medført at Jason Kelly ufortjent havnet i en svært uheldig situasjon. Nå er jeg glad for å kunne gratulere både Jason Kelly og Ole B. Ramsnes med Norgesmestertittel, sier generalsekretær i NGF Tor-Anders Hanssen i en pressemelding.

NGF skriver i pressemeldingen at tillegget som har kommet med i turneringsbestemmelsene aldri ble godkjent i de riktige instansene. Derfor var heller ikke turneringsledelsen i NM eller NGF oppmerksomme på endringen i de offisielle turneringsbestemmelsene som lå tilgjengelig på nett da NM ble arrangert.

Å bli Norgesmester er en ære. Jeg skulle gjerne avgjort på Skjeberg, men når situasjonen har blitt som den har blitt, er jeg glad for at vi har funnet en god løsning

Jason Kelly

NGF tar fullt ansvar for blemmen og understreker at Skjeberg Golfklubb ikke har noen skyld.

Jason Kelly er godt fornøyd med at saken endelig er over – og at han omsider kan kalle seg selv norgesmester.

– Å bli norgesmester er en ære. Jeg skulle gjerne avgjort på Skjeberg, men når situasjonen har blitt som den har blitt, er jeg glad for at vi har funnet en god løsning, sier Jason Kelly i pressemeldingen.

Tor-Anders Hanssen uttrykker takknemlighet for at både Jason Kelly og Ole B. Ramsnes har utvist tålmodighet og raushet i saken.

Norsk Golf har gått gjennom bestemmelsene for utdeling av kongepokal hos de andre særforbundene tilsluttet Norges Idrettsforbund. Golfforbundets bestemmelser skiller seg ut ved at de er de eneste som åpner for at kongepokalvinneren kan representere et nasjonalt forbund fra et annet land enn Norge.

Det var en krevende prosess som vi ikke så helt komme. Når vi først gjør en administrativ feil, har det vært viktig fra min side at vi er ekstra påpasselige på å ikke gjøre nye feil

Tor-Anders Hanssen

Generalsekretær i NGF

Tor-Anders Hanssen sier dette er en administrativ feil fra golfforbundet sin side som kommer til å bli rettet opp ved neste års norgesmesterskap.

– Tillegget i turneringsbestemmelsene har sneket seg inn uten at vi vet hvordan det har skjedd. Vi kommer til å rette opp i dette tilbake til den opprinnelige intensjonen. Jeg regner med at neste års NM vil foregå på lik linje med de andre forbundenes bestemmelser, sier Hanssen til Norsk Golf

– Hvorfor tok det så lang tid å komme frem til en løsning på saken?

– Det var en krevende prosess som vi ikke så helt komme. Når vi først gjør en administrativ feil, har det vært viktig fra min side at vi er ekstra påpasselige på å ikke gjøre nye feil. Derfor måtte vi avklare en del ting helt sikkert før vi kunne komme med en konklusjon.

– Vi har hele tiden hatt en dialog med Kelly i denne prosessen, og jeg er takknemlig for at han har vært forståelsesfull for at det tok litt tid.