Forstå været

Lær hvordan regnværet påvirker ballen, banen og kroppen. Banen blir mykere og ballen spretter kortere. Ballen ruller tregere på green, og flyr kortere i luften. Det våte underlaget gir større divoter, og straffer «dufferne» ekstra hardt (de som treffer bakken før ballen). Kroppen er pakket inn i regntøy, og er ikke like løs og ledig som på solskinnsdager.

Velg mer kølle, mer kølle, mer kølle

Se forrige punkt.

Jevnt tempo

Det er fort gjort å være uheldig og glippe køllen hvis grepet eller hendene er våte, kalde og glatte. Fokuser på å svinge med et jevnt tempo, og en finish i balanse.

Følg med på skyene

(Artikkelen fortsetter under)

(Foto: Benjamin A. Ward/Norsk Golf)

Det er ikke til å unngå at spillet på banen går saktere i regnvær. Det er mer utstyr å ta hensyn til, og man å tillegg til slagene også konsentrere seg på å holde seg tørr. Men følg med på skyene. Om det veksler mellom sol og regnvær hvert kvarter bør du vente med å rive av deg regnbuksa. Det tar mye tid å skifte klær, og pakke det inn og ut av golfbanen.

Ekstra hansker

Med glatte og våte hender er det nesten umulig å ha kontroll over svingen sin. Ha med deg nok ekstra hansker, så kan du skifte når du kjenner at grepet glipper. Regnværshansker anbefales om grepene blir våte.

Ta av hansken

Ta av deg hansken mellom hvert slag og legg den i lomma di. Slik holder den seg tørr lenger. 

Det finnes ikke dårlig vær, bare…

Det er lov å spille golf i vanlig regndress kjøpt i sportsbutikk, men golfregntøy er spesielt designet for å komme så lite i veien som mulig i golfsvingen. Golfregndresser er ofte kostbare, men for oss som bor i Norge, er de verdt investeringen. Pass også på at golfskoene dine er vanntette. 

Noe på hodet

(Foto: Getty Images)

Caps anbefales på våte dager. Da holder du håret tørt, og hindrer at vann renner ned i øynene dine.

Håndkle under paraplyen

Bruk håndkledet flittig til å tørke grep, hender og ansikt. Håndkledet holder seg tørt lengre om du henger det under paraplyen. Da er det også lettere tilgjengelig, så spillet går raskere.

Flere håndklær

Håndklær blir fort våte når man tørker av køllene. Pakk med deg flere små håndklær i bagen for å holde grepene tørre gjennom alle 18 hull. Oppbevar dem gjerne i en plastpose inne i bagen for å være helt sikker på at de holder seg tørre.

Ikke glem vannet

Ikke glem å holde deg hydrert. Selv om det er vått overalt rundt deg, er det viktig å huske på at også innsiden av kroppen trenger vann – uansett værforhold. 

Trekk over bagen

De fleste golfbager kommer med et trekk til å ha over køllene. Dette hindrer at vann renner inn i bagen og gjør grepene våte. Man får også kjøpt plastikktrekk som man kan trekke over hele bagen. Da er du sikker på at alt i bagen holder seg tørt.

Kjenn bagen din

Det er ekstra mye utstyr å holde kontroll på når det regner. Orienter deg godt på forhånd om hvilke lommer som inneholder hva. Da slipper du å stresse når du ikke finner det du leter etter, og spillet går fortere.

Bruk golfreglene

I våte forhold kan du ofte bruke reglene til din fordel. Utenfor markerte vannhinder får du fri dropp ved tilfeldig vann. Dersom du adresserer ballen og det sirkler vann opp ved føttene kan du ærklære tilfeldig vann. Dette gir deg fri dropp til nærmeste tørre sted (ikke nærmere hullet). Dette kan gi deg en fordel dersom du har et tre, en stolpe eller annen hindring i veien. Husk også at du ikke trenger å putte gjennom vanndammer på green. Dersom det er en pytt mellom deg og hullet  kan du flytte ballen til nærmeste punkt på green (ikke nærmere hullet) hvor du ikke må putte gjennom vann.

Hold deg under paraplyen

Jo lenger du er under paraplyen, desto lenger holder du deg tørr. Hold deg under paraplyen mens du forbereder neste slag, leser av avstand med laseren og mens du leser putter på green. Du kan fint ta med deg paraplyen på green, bare vær oppmerksom på at den ikke er i veien for andres puttelinjer. Vær ekstra oppmerksom med oppslått paraply når det blåser – plutselig er den vekk.

Stor nok paraply

(Artikkelen fortsetter under)

(Foto: Benjamin A. Ward/Norsk Golf)

Golfparaplyer er større og mer robuste enn paraplyer man kjøper i klesbutikk. En nødvendighet for alle golfere i Norge.

Sjekk værmeldingen rett før du pakker bagen

Ta en titt på værmeldingen rett før du skal pakke bagen. Er du forberedt på hva slags vær som kommer er det lettere å pakke bagen deretter. Værmeldingstjenester får fortjent mye kritikk for sin upålitelighet, men gjelder værvarselet samme dag har de stort sett rett.

Plastpose rundt matpakken

Dersom du ikke har plasttrekk til bagen din, kan det være lurt å pakke inn matpakken i noe mer enn bare matpapir. En plastpose eller litt folie rundt, så slipper du våte brødskiver på back nine.

Hold deg varm 

En varm kropp er viktig for en myk og ledig sving. Regntøy er ofte uten foring, så et eller flere lag med varme klær på innsiden anbefales. Husk at det er bedre for bevegeligheten med flere tynne lag enn ett veldig tykt.

Ikke slipp køllen på bakken

Er du blant dem som slipper køllen på bakken etter et dårlig slag? Gjør du det i regnvær blir grepet klissvått med en gang.

Vær positiv!

(Artikkelen fortsetter under)

(Foto: Benjamin A. Ward/Norsk Golf)

Ikke la regnvær ødelegge gleden av å være ute på golfbanen. En golfrunde i regnvær tar lenger tid enn på en solskinnsdag. Aksepter det, og gjør det beste ut av situasjonen. Se på det som en utfordring og en måte å utvikle nye sider av spillet (og tålmodigheten) ditt på. Klarer du å holde deg positivt selv når det laver ned vil du ha et mentalt overtak på de fleste konkurrentene dine.