Norske golfklubber roper «fôr» til fortvilte norske bønder

Bøndene får mat til dyrene. Golfspillerne finner ballen sin enklere. – Vinn vinn, sier golfforbundet.

Publisert

Tørke og fôrmangel gjør at norske bønder sliter. Konsekvensen kan være at mange bønder må slakte dyr. Nå stiller flere norske golfklubber opp for å hjelpe.

– Når det er dyr som behøver gresset, så er det klart at vi stiller opp, sier daglig leder ved Larvik golfklubb, Jonas Löthman, til Norsk Golf.

– Det er et vanvittig underskudd på fôr. Det er helt klart krisetilstand, sier Josefa Andreassen Torp, NLR-rådgiver i Grimstad, til NRK.

Katastrofe for bøndene

Golfklubben er kjent for sine lange, tøffe rougher. Det som til vanlig kan drive golfspillerne til vanvidd, kan nå komme fortvilte bønder til gode.

– Det er en del bønder som har vært i kontakt, som forteller at det er en katastrofe for bøndene, at de har lite fôr. Så da sa vi at de kan ta vårt gress. Det er selvsagt at vi bidrar hvis vi kan redde noen liv. Vi startet med dette for halvannen uke siden, så nå har vi en person ute og slår gresset, samler det opp og tar det med seg til bøndene, sier Löthman.

Löthman forteller at den lange roughen er en del av banens naturlige hinder. Vanligvis venter klubben helt til den første uka i september med å klippe ned roughen.

– Nå gjør vi det i juli fordi det er mer næring i gresset. Jeg vet ikke om det er vinn-vinn, roughen er jo en veldig viktig del som hinder for Larvik golfklubb. Vi er jo kjent for å ha en jævlig høy rough.

Positive medlemmer

«Gressinnsankingen» skal ikke gå utover kvaliteten på banen, eller forstyrre flyten i spillet.

– Det er én person som tar alt sammen, så fordeler han det til bøndene. Han har gjort det tidligere, så han vet hvordan det skal gjøres, sier Löthman.

– Hvordan har responsen fra medlemmene vært?

– Medlemmene er veldig positive. Jeg har også truffet de som ikke spiller golf, men som har hørt om tiltaket, som har vært positive. Det har bare vært positiv respons. Det er gøy at vi kan hjelpe til.

Svensken, som fikk idéen etter å ha lest om lignende tilstander i Sverige, ser ikke bort fra at noen av medlemmene er glade for at roughen er kortere, men…

– Det er sikkert noen som jubler over det. Men roughen skal få lov til å vokse opp igjen. Vi får se på vær og vind på hvor fort det vokser, om vi gjør dette en gang til i høst.

Mange bidrar

Andre norske golfklubber har bidratt til fôrmangelen på lignende vis.

– Det har vært en veldig tørr sommer enn så lenge, og bøndene sliter med å få tak i nok fôr til sine dyr. Bønder som trenger ensilasje kan se om våre høyrougher kan brukes som mat til deres dyr, skrev Miklagard golfklubb, på sine Facebook-sider.

– Vi har gitt bort alt gress.

På Gjøvik har nabobønder av Gjøvik og Toten golfklubb fått en ekstra «mulligan» fra golfklubben.

– Det er en skikkelig vinn-vinn-situasjon. Hans Petter, bonden på gården ved hull 1 og 2) har hatt slåttonn på tjukk-roughen mellom hull 2 og 7. Han får fôr til dyra – og vi får slått roughen, skriver golfklubben på Facebook.

Backes av golfforbundet

Norges golfforbund oppfordrer flere norske golfklubber til å gjøre det samme.

– Vi anbefaler alle å gjøre det. Dette er også en vinn-vinn situasjon for den enkelte golfer. Spesielt for de av oss som slår litt skjevt. Og når gresset blir kortere er det lettere å finne igjen ballen, sier kommunikasjonssjef i Norges golfforbund, Tom Rosenvinge, til NRK.

Powered by Labrador CMS