Ny banerekord på Old Course – nå vil Player gjøre noe med golfballene

Old Course på St Andrews var bare barnemat for Ross Fisher i søndagens avslutningsrunde av Dunhill Links Championship. Gary Player håper det snart gjøres noe med golfballene.

Publisert

Før helgens turnering var det ingen spillere som hadde gått under 62 slag på sagnomsuste Old Course – golfens vugge. Fishers runde bestod av hele elleve birdies og syv par, og engelskmannen hadde faktisk mulighet til å gå på 59 slag på hull 18. Dessverre treputtet han sin eagleputt kort av green på hull 18.

(Artikkelen fortsetter under høydepunktene fra runden)

– Å ha mulighet til å ha sjansen til å gå 59 her i golfens hjem er bare helt fantastisk. Dessverre måtte jeg signere for 61, men jeg tar den definitivt imot!, smilte Fisher, som til slutt endte på andreplass, tre slag bak vinneren Tyrrell Hatton, som også ble historisk i Skottland. Han er nå den første spilleren som har vunnet Alfred Dunhill Links Championship to år på rad.

En som satt igjen med blandede følelser etter den historiske dagen på St Andrews, var Gary Player. 81-åringen, som hadde sin storhetstid på 60- og 70-tallet, skrev på Twitter etter runden:

– Selv om jeg er henrykt på vegne av alle spillerne, er det ganske trist å se The Old Course of St Andrews bli tvunget ned på knærne av dagens golfball og utstyr.

En Twitter-bruker poengterer overfor Player at det var vindstille og perfekte forhold for å gå lavt. 

– Hvorfor har det da tatt over 200 år for at banerekordene ble slått flere ganger denne uken? spør Player, og sikter blant annet til Tommy Fleetwods 63-runde på Carnoustie på fredagen, som også var ny banerekord.

Utviklingen av moderne golfutstyr, og først og fremst ballen, har vært et hett tema i golfen i lang tid. De senere årene har imidlertid debatten tiltatt i styrke i takt med nedgangstider i golfen og kampanjer om å få spillet til å gå raskere.

Jack Nicklaus har vært en av ambassadørene PGA of Americas prosjekt «Golf 2.0», et initiativ som tar sikte på å finne nye, kreative måter å få golfsporten til å vokse på. Han har vært sterkt kritisk til moderne golfballer, som gjør at baner blir lengre og spillet tar lenger tid.

Den moderne golfballen er den verste synderen. Nå er baner på nesten 7000 meter blitt helt vanlig. Mange baner har blitt nesten to kilometer lengre bare på noen tiår. Men banene spiltes på samme måte den gang, selv om ballen fløy kortere, sier Nicklaus.

– Å redusere lengdene på golfballene hadde redusert både kostnader og tid, konkluderer Nicklaus.

Han peker på at det er ekstremt ressurskrevende å vedlikeholde store golfbaner.  I tillegg blir feilslagene enda større – og letetiden desto lenger – når ballene flyr så langt som de gjør i dag.

Selv om golfkølleteknologi blir stadig mer avansert, har utviklingen av golfballen vært hovedårsaken til den store økningen i slaglengder både blant toppspillere og hobbygolfere.

I år 2000 var John Daly den eneste spilleren på PGA-touren som snittet over 300 yards (301,4) på drivene i løpet av en sesong. Nå, 17 år senere, var det 43 spillere som gjorde det samme i løpet av PGA Tour-sesongen.

Powered by Labrador CMS