Nytt år, nye golfregler: En runde med den nye regelboken

Golfsporten har i årevis skreket etter modernisering og forenkling. Fra og med i dag endres din golfhverdag med de splitter nye golfreglene. Her spiller vi en runde med den nye regelboken.

Publisert

Fra og med 1. januar er det til dels store forandringer i hva du får lov og ikke †lov til på golfrundene du spiller, og regelboken har blitt kortet ned fra 34 til 24 regler.

Slik gikk det da vi spilte en (fiktiv) golfrunde med de nye reglene!

(Les også: Her kan du lese de nye golfreglene på norsk)

 

Hull 1

Uspillbar ball

Det er vår og etter en lang vinterpause er det omsider duket for årets første golfrunde. Har innendørstreningen i vinter gitt resultater? Vi stiller oss spent opp på første tee og er klar for å sende en kattemyk draw nedover midten av fairway. I stedet blir det en stusselig slice som legger seg blant noen trær på høyresiden. Når vi kommer frem til ballen, ser vi at ballen ligger helt inntil roten og er uspillbar. Jeg må erklære ballen uspillbar, men hvordan gjør jeg det med de nye reglene? Jo, vi har tre muligheter: (1) Vi kan slå ny ball fra forrige sted, (2) vi kan droppe innen to køllelengder fra ballens posisjon, eller (3) vi kan droppe så langt tilbake vi vil, i flagglinjen. Vi velger å droppe to køllelengder, men vår spillepartner gjør oss oppmerksom på at vi ikke lenger får lov til å bruke vår forlengede brystputter når vi skal droppe. Faktisk er ikke noen slags puttere lenger tillatt til å måle opp dropper med. Dessuten skal du fra 2019 ikke lenger droppe i skulderhøyde, men fra knehøyde. 

Hull 2

Ut av kurs

Etter et skjevt utslag på hull 1 sitter driven endelig på det neste hullet. Vi stiller inn siktet fra fairway på andreslaget, men shanker ballen slik at den treffer hjulet på trallen vår. Har vi pådratt oss straffeslag for andre hull på rad? Nei, med de nye reglene er det ikke lenger straff for dette. Spill ballen som den ligger! 

Hull 3

Straffeområder

Denne parkbanen er kjent for sine mange strategisk plasserte vannhindere, og det tar ikke lang tid før vi får vår første dukkert i et vannhinder som går på tvers av midten av fairway. Hvordan skal vi droppe ut fra dette vannhinderet? De samme droppereglene gjelder fortsatt ved merking av gule og røde pinner, men vann- og sidevannshindere har nå fått samlebetegnelsen «straffeområder». Straffeområder kan nå omfatte områder med mose, lyng, steinrøys, ørken, jungel og så videre. Her er det nå lov å flytte løse naturgjenstander og grunne køllen.

Hull 4

Kortere tid

«Endelig» er det ikke vi som har havnet i trøbbel. Vår medspiller har slått en ball ut i roughen og klarer ikke å finne den. Etter tre minutters leting gir hun opp. Vi lurer på hvorfor hun gir opp med to minutter igjen på klokka, men får til svar at den nye maksimalt tillatte letetiden er på tre minutter.

Hull 5

Out-of-bounds

Nok en gang er utslaget ute av kurs, og når vi kommer frem til ballen, ser vi at ballen ligger på feil side av de hvite out-of-bounds-stakene. Æsj, nå er det vel «walk of shame» tilbake til tee for å slå en ny ball? Ikke nødvendigvis. Fra 2019 er det innført et alternativ til hvordan man skal håndtere situasjoner med mistet ball eller out-of-bounds: Klubber kan bruke en lokal regel som tillater komiteer å gjøre det mulig for spillere å droppe ballen i nærheten av der hvor man mistet ballen, eller der den endte opp out-of-bounds – med to straffeslag. Vi kan altså droppe ballen i nærmeste område i fairway mot to straffeslag. Den nye regelen har kommet etter ønske fra klubber som har uttrykt frustrasjon over hvordan dagens out-of-bounds- og mistet ball-regler påvirker hastigheten på spillet negativt når en spiller må gå tilbake for å slå et nytt slag. Den lokale regelen er ikke ment for turneringer på elite- og proffnivå.

Hull 6

Flagget i koppen

Min spillepartners ball ligger på green, og hun gjør seg klar til å putte. Jeg går vekk fra min ball for å ta flagget ut av koppen, men hun sier: «Stopp, bare la det stå i, så sparer vi litt tid». Hvorfor sier hun det? Det blir vel to straffeslag hvis hun treffer flagget? Nei, fra 2019 er det ikke lenger straff for å treffe flagget – eller den som passer på flagget, ved spill fra green. Pass imidlertid på å markere ballen. Her har ikke reglene endret seg. 

Hull 7 

Ball som sitter fast

Det har vært kraftig regnvær tidligere denne uken, og banen er mykere enn vanlig. Utslaget vårt på hull 7 har havnet halvveis plugget i roughen. Gir de nye reglene rom for andre muligheter enn å spille ballen som den ligger, eller ta en dropp med straffeslag? Ja, vi kan droppe ballen uten straff med én køllelengde fra punktet bak ballen. Fra 2019 gjelder nemlig de samme reglene for fri dropp ved plugget ball uavhengig av om du er i fairway eller rough.

Hull 8

Opp med tempoet

Scorekortet vårt utgjør ikke akkurat hyggelig lesning så langt, men nå kommer forhåpentligvis vendepunktet. Vi får klokketreff på dette par 3-hullet, og ballen ender opp bare et par meter fra hullet. Vi leser putten fra alle mulige vinkler og tar oss god tid, ja, litt for god tid, for vår spillepartner gjør oss oppmerksom på at vi ikke har evigheter å forberede oss på. For å øke tempoet oppfordres det i de nye golfreglene til at man ikke skal bruke mer enn cirka 40 sekunder på å gjennomføre et slag. Dette blir imidlertid ikke en nedskrevet regel, men heller en retningslinje som alle anbefales sterkt å følge. 

Hull 9

Leting etter ball

Det ble en velsmakende birdie på forrige hull, men golf er golf, og hellet varer ikke lenge. Vi misser neste utslag i den seige roughen. Når vi leter etter ballen, sparker vi ved et uhell til en ball, som helt tydelig flytter på seg. Det viser seg å være vår egen ball. Typisk! Men vår spillepartner beroliger oss og sier at det ikke lenger er noen straff, så lenge vi flytter ballen tilbake så nærme som mulig tilbake der den lå. Hvis man ved et uhell kommer borti ballen når man leter, er det fra og med 2019 ikke lenger straffeslag. 

Hull 10

Løs naturgjenstand

Vi har beveget oss over på back-nine og forstetter der vi slapp: Innspillet vårt har landet i sandbunkeren som lurer i forkant av green. Vi har ikke hatt hellet med oss, og det går fra vondt til verre når vi ser at det ligger noen kongler og blader rett ved ballen vår, som helt sikkert kommer til å forstyrre slaget. Hva gjør vi nå? Med de nye reglene kan man flytte løse naturgjenstander i bunkeren og straffeområdene. Det er imidlertid fortsatt ett straffeslag hvis man får ballen til å flytte på seg. 

Hull 11

Skader på green

Makkeren vår bøyer seg ned for å lese en lang putt, men linjen hennes på vei til hullet har mange småskader. Det er sent på dagen, og greenen er godt brukt i dag. Hun går frem for å repare spikemerkene og småskadene i puttelinjen. Får hun egentlig lov til det? Jepp, med 2019-reglene kan man reparere skader som spikemerker og skader fra dyr. Det er derimot ikke tillatt å reparere naturlige uregelmessigheter, for eksempel manglende gress, soppskader, pipehull og så videre.

Hull 12

Ball flyttes på green

Min spillepartner skal putte. Det har begynt å blåse kraftig, og når hun gjør seg klar til å putte, flytter ballen seg en smule. Hun er overbevist om at det var vinden som forårsaket bevegelsen og ikke henne selv. Men hva sier de nye reglene? Hun kan puste lettet ut, det blir ingen straffeslag. Ifølge de nye reglene skal det være hevet over enhver tvil at det er du som har forårsaket at ballen har flyttet på seg.

Hull 13

Grunnet kølle

Vi har slått en drive ute i grøften som går langs hele venstresiden av fairway. Den har røde pinner, men ballen ligger såpass godt at vi bestemmer oss for å gå ned i sidevannshinderet – eller straffeområdet som det nå heter – og slå ballen. Vi stiller oss opp for å slå, men grunner køllen så vidt i vannoverflaten før vi skal slå. Wops, det blir vel straffeslag? Nei! Det er ikke noe problem, for fra 2019 er det ikke lenger straffeslag for å grunne køllen i straffeområder. Vær oppmerksom på at det fortsatt ikke er lov å grunne køllen i bunkere.

Hull 14

Ready-golf

Spillepartneren vår ligger på fairway et par meter foran oss. Det er vår tur til å slå først, men vi sliter med å grave frem laseren som har forsvunnet ned i dypet i golfbagen. Da vi omsider er klare til å slå, viser det seg at partneren vår allerede slått. Var ikke det litt dårlig etikette? Nei, for nå oppfordres det nemlig til «ready-golf» i de tilfellene det er hensiktsmessig. Det er ikke forbudt å spille ready-golf i dag heller, men reglene er formulert på en slik måte at de indikerer at det ikke er ønskelig. De nye reglene forsøker å bidra til mer effektivt spilletempo.

Hull 15

Berøring av sanden

Vi har havnet i den dype bunkeren til høyre for green og går ned for å se an situasjonen. Vi har imidlertid glemt å merke ballen med en tusj og er usikre på om dette er vår ball. Vi lener oss for å dobbeltsjekke og støtter oss til køllen mens vi lener oss ned, slik at jernkøllen berører sanden. I fjor hadde det vært straffeslag, men fra 2019 er det lov å berøre sanden med køllen eller hendene, såfremt man ikke gjør det for å teste forholdene. Du har fortsatt ikke lov til å grunne køllen.

Hull 16

Det flaue dobbeltslaget

En begivenhetsrik nærmer seg slutten, og nå handler det bare om å avslutte med stil. Vi har landet akkurat kort av green på utslaget på dette kortet  par 3-hullet, men må slå en delikat lobb over bunkeen for å ha håp om å komme nærme flagget. Vi åpner opp køllehodet slik vi har sett Phil Mickelson gjøre på TV utallige ganger,  og forestiller oss en leken flopp. I stedet treffer vi ballen to ganger i samme svingbevegelse og ballen forsvinner ned i bunkeren. Heldigvis er det ikke lenger straffeslag for å treffe ballen dobbelt. Fra og med 2019 skal man kun telle det ene slaget som man brukte for å slå ballen i utgangspunktet.

Hull 17

Dropp ut av bunkeren

Vår makker har havnet i greenbunkeren, og ballen ligger helt inntil kanten. Hun føler at hun ikke har noen mulighet til å slå ballen. Hva skal hun gjøre? Fra 2019 er det mulighet til å droppe ut av bunkeren tilbake i spillelinjen mot to straffeslag når man erklærer ballen uspillbar. Det er en dyr straff for de fleste, men regelen vil garantert være til hjelp for spillere med alvorlige tilfeller av bunkerskrekk.

 

Hull 18

Identifisering av ball

Vi nærmer oss målstreken på denne berg-og-dalbane-turen av en golfrunde. Vi har fått god trening i å lete i roughen denne runden, og hull 18 blir intet unntak. Vi finner en ball, men den ligger så dypt at vi ikke kan si med hundre prosent sikkerhet at det er vår. Derfor roper vi til medspilleren vår på motsatt side av fairway for å gjøre henne oppmerksom på at vi løfter opp ballen for å dobbeltsjekke. Men behøver vi egentlig det? Nei, det er ikke lenger nødvendig. Så lenge du har til hensikt å løfte ballen med formålet om å identifisere den eller sjekke den for skader, behøver du ikke lenger å annonsere det for dine medspillere. Dette er en regel noen spillere kanskje kan bli fristet til å utnytte i andre situasjoner, men i de nye golfreglene heter det at man i større grad enn tidligere stole på spillernes integritet. Man skal ikke tildeles straffeslag dersom det er mulig å fastslå at spilleren i en bestemt situasjon har gjort en så nøyaktig og forventet vurdering som mulig, med hensyn til hva som kan forventes i den aktuelle situasjonen

Hull 19

En fot i bakken

Etter runden tar vi oss noen velfortjente forfriskninger for å roe ned nervene etter en strabasiøs golfrunde. Heldigvis er det en lang sesong vi har foran oss, så vi har god til å forbedre både svingen og regelkunnskapen. Vi benytter anledningen til å lese gjennom den nye regelboken på våre mobiltelefoner for å oppdatere oss ordentlig på endringene.

Den forenklede regelboken vil komme i tre ulike utgaver, blant annet en lett forståelig «spillerutgave», som er en forkortet og brukervennlig versjon av den fullstendige regelboken, med kortere setninger og forklarende illustrasjoner og diagrammer. De nye reglene er såpass enkle å sette seg inn i, så neste gang vi pegger opp, stiller vi forhåpentligvis langt bedre forberedt!

Se video: Her er de 20 viktigste regelendringene

Powered by Labrador CMS