Det bekrefter R&A i en pressemelding torsdag. De ønsker ikke at en klubb som ikke aksepterer kvinnelige medlemmer skal få æren av å arrangere en av golfsportens mest prestisjetunge turneringer.

– Med tanke på programmet for The Open er det fortsatt noen år til Muirfield hadde vært med i vurderingen for å arrangere The Open igjen. Dersom klubben skulle endre reglene, vil vi vurdere Muirfield som arrangør igjen, heter det i pressemeldingen.

Sport reflekterer verdiene i samfunnet vi lever i, og i dag har menn og kvinner like rettigheter. Vi mener dette ikke bare bør reflekteres i de største internasjonale turneringene, men også på klubbnivå.

For at forslaget om kvinnelige medlemmer skulle bli vedtatt, var man avhengig av to tredjedels flertall. Dermed fortsetter «The Honourable Company of Edinburgh Golfers» å ignorere at de er i det 21. århundre.

Sjefen for Ladies European Tour, Ivan Khodabakshsh, er skuffet over klubbens avgjørelse:

– Sport reflekterer verdiene i samfunnet vi lever i, og i dag har menn og kvinner like rettigheter. Vi mener dette ikke bare bør reflekteres i de største internasjonale turneringene, men også på klubbnivå.

(Artikkelen fortsetter under)

Muirfield har arrangert The Open Championship 16 ganger tidligere, og noen av golfsportens største legender har løftet «Claret Jug»-trofeet foran klubbhuset – blant andre Jack Nicklaus, Lee Trevino, Gary Player, Nick Faldo, Gary Player, Tom Watson, Phil Mickelson og Ernie Els.

Selv om R&A nå tar et tydelig standpunkt mot Muirfield GK, kan heller ikke de anklages for å være veldig forut for sin tid. Det var så sent som høsten 2014 at R&A stemte for å tillate kvinnelige medlemmer for første gang på 260 år. Annika Sörenstam og Laura Davies var blant de syv kvinnene som fikk æresmedlemskap i den eksklusive klubben. 

Augusta National i Georgia i USA fikk på sin side sine første kvinnelige medlemmer i 2012. USAs tidligere utenriksminister, Condoleeza Rice, investor, Darla Moore og IBM-sjef Ginni Rometty er i dag de eneste kvinnene som har lov til å ikle seg den karakteristiske grønne blazeren.