Kristoffer Reitan holdt hodet kaldt og vant gigantturneringen Junior Orange Bowl med hele fem slags margin. På Tigers Woods sin 40-årsdag vant Oslo-gutten det gjeve trofeet, 24 år etter at Woods vant den samme turneringen i 1991.

-Det har ikke helt gått opp for meg at jeg har vunnet. Akkurat nå er jeg mest støl i kinnene etter å ha smilt på bilder i en halvtime i strekk, ler 17-åringen.

Junior Orange Bowl er en av verdens mest prestisjetunge turneringer for juniorer. Reitan er ikke i tvil om at dette er hans største triumf.

-Dette er det største jeg har vunnet. Bare det at det står Tiger Woods på pokalen sier hvor stort dette er. Ihvertfall for meg. Det er fantastisk gøy.

I tillegg til Tiger Woods har spillere som Jose Maria Olazabal, Hal Sutton, Craig Stadler, Mark Calcavecchia og Billy Mayfair vunnet turneringen tidligere.

-Jeg prøver alltid å uttale meg litt forsiktig når det gjelder juniorgolf. Men det er klart at dette er en tradisjonsrik turnering med et bra startfelt, og et veldig bra meritt for en junior å vinne, sier spillerutvikler i NGF, Niklas Diethelm, til Norsk Golf.

-Han viser at når han har ukene, så er han best. Best i EM og han er best her. Det er det som viser potensialet hans. Når det stemmer, er han best. For det er jo det som er spørsmålet: kan du vinne når du er best? Eller blir du topp 10-15? Det er jo å vinne noe som teller! Det viser at han har det lille ekstra. Det er ikke mange som vinner internasjonale turneringer, men Kristoffer gjør det når han er på sitt beste.

Knock-out på sisterunden

Reitan ledet turneringen med ett slags margin til Sachin Kumar før avslutningsrunden i Miami. På de siste 18 slo 17-åringen knock-out på konkurrentene. Reitan endte totalt på -5, som eneste spiller under par i hele feltet. Det var hele fem slag ned til Joaquin Niemann på andreplass. Chileneren er ranket som verdens 43. beste amatør, klart best av deltagerne.

Det er garantert den tøffeste runden jeg noen gang har spilt, det var veldig tungt å takle det mentale underveis.

Kristoffer Reitan

-Sisterunden startet veldig bra, jeg lå to under etter fire. Det var der jeg måtte være, for han bak meg startet med et par birdies, så jeg måtte steppe opp. Men så begynte han å gjøre en del feil, jeg kunne slappe av litt mer, oppsummerer Reitan.

Men så kom en tøff periode. Tre bogeys på rad fra hull 10-12 satte unggutten på en solid prøve.

-Jeg fikk litt flashbacks til i går, hvor jeg sleit litt. Så bestemte jeg meg for å stole på valgene jeg tok før hvert slag, stole på ferdighetene og at jeg er god nok til slagene jeg velger å slå. 

Det resulterte i birdie på 13 og en ny birdie på 18. -5 totalt, et lite hav foran nummer to. 

– Min tøffeste runde

Sisterunden i Miami var en skikkelig påkjenning for golftalentet fra hovedstaden. Men utfordringen tok unggutten på strak arm. 

-Det er garantert den tøffeste runden jeg noen gang har spilt, det var veldig tungt å takle det mentale underveis. Man tenker ikke på det direkte, men det ligger i bakhodet hele tiden. Jeg vet at én liten feil kan koste meg seieren.

-Men det må da være godt å vite at du takler dette i fremtiden?

-Jeg har vært veldig bevisst på at jeg er heldig å være i denne posisjonen allerede som 17-åring. Det er lettere for meg å lykkes senere i karrieren hvis jeg kommer i lignende situasjoner.

1800 treningstimer i 2015

De som følger norsk golf tett har kjent til Reitans potensial i mange år allerede.

-Man kan ikke være så mye bedre i rute som 17-åring enn det Kristoffer er, skryter Niklas Diethelm.

-Jeg kan ikke si at han vil være Jordan Spieth om tre år. Men jeg kan jeg kan si at han er veldig bra i rute. Samtidig må vi ikke glemme at det er langt igjen. Det han gjør i dag holder ikke når han skal møte Rory og co om noen år. Han er i rute, men han må jobbe videre i fem, ti år til. Da blir du en skikkelig herrespiller, sier Diethelm.

Og jobber gjør Reitan allerede. Stortalentet legger ned mer trening enn de fleste. 

Han har 1800 timer i treningsdagboken sin i 2015. Jeg tror ikke det er noen andre som går på skole i hverdagen som har like mange timer som det
-Niklas Diethelm

-Vi  la om svingen for ett år siden, for å få mer lengde. Under turneringen nå fikk jeg meldinger om at han drivet ut konkurrentene med 30 til 50 meter, og det er jo bra, ler Diethelm før han avslutter:

-Nøkkelen på dette stadiet er å slå langt Slå langt og ha bra teknikk. Og så er han ikke redd for å gå lavt. Det er gjerne en mental sperre hos juniorer, men Reitan er ikke redd for å gå lavt!

Men før han skal gå enda lavere, blir det feire. 

-Vi tar en liten ferie nå. Kanskje jeg feirer litt, smiler Kristoffer Reitan. Med tiden går det nok opp for ham at han faktisk vant Junior Orange Bowl også.