Samlet inn 100 000 kroner til kreftsaken

30. september arrangerte Nøtterøy Golfklubb sammen med brannmenn fra Hurum Fire Open – en golfturnering til inntekt for kreftsaken. Da dagen var over, kunne Hurum brannvesen reise hjem med en sjekk på 100 000 kroner.

Publisert

– Det er helt fantastisk! Vi er overveldet over givergleden og engasjementet som turneringen har skapt, og er veldig takknemlige for støtten fra Nøtterøy golfklubb, sier brannsjef i Hurum brannvesen, Nils Georg Nordskag.

Arrangement for hele familien

Mannskapene fra Hurum brannvesen tok med seg sin rosa brannbil til Nøtterøy for å glede både store og små. Arrangementet startet med morsomme aktiviteter for barn som kunne både prøvesitte brannbilen, spyle med brannslange og se brannvesenet teste bilens vannkanon. Det ble delt ut rosa ballonger og servert hjemmelagde boller og saft som damegruppen i klubben stod for. Selve turneringen ble satt i gang med sirene og blålys.

– Det er en god følelse når du vet at flere sponsorer og hele 90 golfspillere ønsker å være med på turneringen og støtte Kreftforeningen. Vi hadde også noen helt spesielle premier den dagen: nemlig helt unike rosa brannslukkingsapparater, forteller daglig leder på Nøtterøy golfbane, Peter Johansson.

I ilden mot kreft

Arrangementet på Nøtterøy er en del av Hurum brannvesens kampanje i «Ilden mot kreft» som ble sparket i gang i april med avduking av Norges første og eneste rosa brannbil i beredskap. Initiativet er et samarbeid med Kreftforeningen og har som mål å sette fokus på yrkesrelatert kreft.

– Omfattende forskning de siste årene viser at brannmenn har større risiko for å få kreft enn gjennomsnittet i befolkningen. Rosa brannbil skal sette fokus på HMS og kreftrisiko i brannyrket, men også hjelpe oss å samle inn penger til Kreftforeningen og forskning på all yrkesrelatert kreft. Dette er midler som vil komme ansatte i mange yrker til gode, sier Nordskag som har satt seg som mål å få inn 500 000 kroner på to år.  

Stor suksess

For Nøtterøy golfbane, som pleier å arrangere veldedighetsturneringer ofte, har Fire Open vært en stor suksess med gode tilbakemeldinger fra lokale sponsorer og klubbens medlemmer.

– Vi hadde en kanonbra dag på golfbanen med morsomme aktiviteter for store og små, etterfulgt av en fulltegnet turnering i strålende solskinn og med perfekte baneforhold. At vi i tillegg har klart å samle inn så mye som 100 000 kroner på noen få dager er helt fantastisk. Det betyr at saken engasjerer både våre sponsorer og våre medlemmer, sier Johansson og understreker hvor viktig veldedighet er for Nøtterøy.

– Det har alltid vært viktig for oss å støtte gode formål. Tidligere har vi arrangert Pink Cup og støttet Brystkreftforeningen, i år går pengene altså til Hurum brannvesens innsamling. Vi er stolte av å kunne støtte arbeidet Kreftforeningen gjør og håper at vårt bidrag kan være med på å bidra til at -flere arbeidstakere får en tryggere arbeidshverdag, sier Johansson.

– – –

Fakta om yrkesrelatert kreft
• Økt kunnskap om kreftfremkallende faktorer og prosesser har ført til at det har blitt satt i gang flere tiltak for å beskytte arbeidstakerne, men fortsatt utsettes flere yrkesgrupper for kreftfremkallende faktorer.

• Kreftforeningen har i en årrekke jobbet for økt forståelse for arbeidshelse, med fokus på både forebygging på arbeidsplassen og forskning på yrkesliv og kreft.

• Det er mange yrker hvor det er en sammenheng mellom yrke og forekomsten av kreft. Kreftforeningen har hatt mye fokus på brannmenn og kreft, men også andre arbeidsgrupper er utsatt som for eksempel feiere, ansatte innen bygg og anlegg, rørleggere, metall- og maskinarbeidere, elektrikere, kokker og transportarbeidere.
 

Kilde: Kreftforeningen

Fakta om brannmenn og kreft
• Omfattende internasjonal forskning de siste årene konkluderer med at det er en sammenheng mellom brannmannsyrket og økt kreftfare.

• Kreftregisteret jobber for tiden med et nytt prosjekt som omhandler kreftrisiko blant brannmenn (oppstart mars 2017), i samarbeid med Statens arbeidsmiljøinstitutt.

• I en nordisk studie gjennomført blant 16 422 brannmenn ble det funnet økt risiko for prostatakreft og føflekkreft blant de yngre (de under 50 år). Blant de over 70 år var det økt risiko for «annen hudkreft», en type blodkreft, en type lungekreft og en veldig sjelden kreftform i lungehinnen (sistnevnte er knyttet til asbesteksponering). Risikoen for testikkelkreft var lavere enn i gjennomsnittsbefolkningen i dette nordiske materialet, mens man i andre studier har funnet en økt risiko for testikkelkreft.

• Det er vanskelig å si hva som er årsaken til økt kreftrisiko, men eksponering for ulike kjemiske stoffer som tas opp i kroppen kan være grunnen. Mer forskning er nødvendig for å kunne vite mer.
Kilde: Kreftregisteret

Powered by Labrador CMS