Slik blir hun årets spiller

Suzann Pettersen har muligheten til å bli årets spiller på LPGA Tour, til tross for at Inbee Park vant årets tre første majorer. Slik blir Tutta årets spiller for første gang.

Publisert

«Hvordan kan Tutta bli «årets spiller» når Inbee vant 3 majors i år», spurte en leser i norskgolf.no sitt kommentarfelt etter Tuttas seier i Taiwan i helgen.

Tutta har satt seg det hårete målet å toppe både pengelisten, årets spiller og verdensrankingen innen året er omme. Og til tross for Inbee Park sine tre majorseiere i år, har faktisk Tutta muligheten.

LPGA Tours Player of the Year-kåring skiller seg fra PGA-tourens, der spillerne selv stemmer på vinneren ut fra fem nominerte spillere. LPGA Tour velger sin beste spiller for året ut fra et poengberegningssystem, og med tre turneringer igjen av årets LPGA-sesong ser stillingen slik ut i toppen:

1. Inbee Park 290 poeng

2. Suzann Pettersen 252 poeng

3. Stacy Lewis 200 poeng

Denne trioen har vært overlegent best, og fått kallenavnet «The Big Three» av The Golf Channel. Mellom seg har de vunnet over halvparten (13 av 25) av årets turneringer på LPGA-touren. Neste spiller på kåringen av årets spiller er Beatriz Recari med 96 poeng.

Men hva betyr egentlig poengene, og hvordan skal Tutta blir LPGA-tourens beste for første gang?

Det deles bare ut poeng for topp-10-plasseringer. Førsteplassen får 30 poeng, andreplassen får 12 poeng, ni poeng til tredjeplass, syv til fjerdeplass, seks til femteplass, fem til sjetteplassen, fire til syvendeplass, tre til åttendeplass, to til niendeplass, og ett poeng til tiendeplass.

Verken Inbee Park eller Suzann Pettersen spiller i Japan denne uken, og har bare to turneringer igjen av årets sesong. Det betyr at Tutta trenger en seier og en andreplass på sine to siste turneringer, samtidig som hun er avhengig av at Inbee Park ikke vinner mer enn tre poeng. Dersom Park skulle klare en topp-5-plassering, er Tutta avhengig av å vinne de to siste turneringene.

Også Stacy Lewis har en ørliten matematisk mulighet til å toppe kåringen. Hun spiller i Japan denne uken, og er avhengig av å vinne de tre siste turneringene, samtidig som Park ikke får noen topp 10-plasseringer.

Les også: Statistikken som får Tutta til å smile

U.S. Open markerte et vendepunkt i sesongene til Park, Tutta og Lewis. Trioen var gruppert sammen de to første rundene, og Park regelrett utklasset sine konkurrenter. Tutta og Lewis kom imidlertid sterkt tilbake. Lewis vant den neste majoren, Ricoh Women’s British Open, mens Tutta har vunnet tre turneringer siden, inkludert årets siste major i Frankrike. Park har i samme periode ingen seiere, og bare en topp 10-plassering.

– U.S. Open var en oppvekker for meg. Jeg måtte gå inn i meg selv, og analysere spillet mitt. Det handlet om å være ærlig med seg selv. Jeg kunne ikke lyve. Det var definitivt puttingen som måtte forbedres. Jeg har jobbet med å forbedre den, og det er bra det har betalt seg så raskt, sier Tutta til The Golf Channel om helomvendingen.

Tuttas svingtrener, David Leadbetter sier Tutta har lagt om hele treningsrutinen.

– Suzann har endret hele programmet, og bruker mye mer tid på puttingen. Hun har aldri hatt et eget opplegg for puttingen. Det var alltid noe som kom i andre rekke.

Tidligere LPGA Tour Player of the Year-vinnere

2012 – Stacy Lewis

2011 – Yani Tseng

2010 – Yani Tseng

2009 – Lorena Ochoa

2008 – Lorena Ochoa

2007 – Lorena Ochoa

2006 – Lorena Ochoa

2005 – Annika Sorenstam


2004 – Annika Sorenstam


2003 – Annika Sorenstam


2002 – Annika Sorenstam


2001 – Annika Sorenstam


2000 – Karrie Webb


1999 – Karrie Webb


1998 – Annika Sorenstam


1997 – Annika Sorenstam


1996 – Laura Davies


1995 – Annika Sorenstam


1994 – Beth Daniel


1993 – Betsy King


1992 – Dottie (Pepper) Mochrie


1991 – Pat Bradley


1990 – Beth Daniel


1989 – Betsy King


1988 – Nancy Lopez


1987 – Ayako Okamoto


1986 – Pat Bradley

Powered by Labrador CMS