På Pebble Beach: Tom Erik Andersen

– Det hadde vært ganske sykt. Helt vilt egentlig, sa Viktor Hovland til Norsk Golf.

Han hadde nettopp avsluttet tredjerunden med birdie på sistehullet. En drive langs vannet og et toerjern til greenhjertet utløste det store Pebble Beach-brølet fra tribunene ved The Lodge. Et ekko av hva Tiger hadde fått i stand minutter i forveien.

Begge gjorde birdie på hull 18. Begge endte dagen på par, på runden og i sammendraget.

Også Alan Bratton – hovedtrener ved Oklahoma State, og mannen som i morgen trolig bærer Viktors bag for siste gang – trodde på en sisterunde sammen med Woods.

– Jeg håper virkelig det skjer. Det hadde vært et drømmescenario. Få spille med Tiger Woods her på Pebble Beach, hvor Tiger har vunnet U.S. Open, hvor Viktor vant U.S. Amateur. For en måte å sparke i gang en profesjonell karriere på.

Men det ble dessverre ikke slik.

(Saken fortsetter under bildet)

Tidlig i morges norsk tid gjorde de siste spillerne seg ferdige ute på Pebble Beach, og da leaderboarden ble snudd på hodet, sto Viktor og Woods i hver sin ball.

Kl. 11:45 (20:45 norsk tid) går Viktor ut med Haotong Li. 11 minutter senere får Tiger selskap av Marc Leishman.

For både Woods og Viktor ble hull 18 høydepunktet lørdag.

– Det var godt å avslutte sånn. Det var første gang jeg traff greenen der denne uka. Det er jo mye lettere å ha to putter for birdie enn å ligge i en bunker. Jeg slo mange dårlige jernslag i dag, og klarte ikke å senke en eneste putt. Da blir det vanskelig i U.S. Open, sier Viktor Hovland.

Med tre bogeyer og tre birdier endte han runden på par. Igjen var han langt foran feltet fra tee til green. På tredjerunden traff han 12 av 14 fairwayer, 14 av 18 greener.

Men de beste synes ofte at de ikke er så gode.

(Saken fortsetter under bildet)

– Jeg er ikke fornøyd med måten jeg slår på. Ja, jeg treffer mange greener. Problemet er at jeg ikke slår virkelig bra slag som er ordentlig nærme. Puttene havner i nedoverbakke, de breaker ganske mye, og du senker ikke mange av dem i løpet av en runde.

– Jeg må rett og slett nærmere pinnen, og senke noen putter som man ikke forventer å sette, sier Viktor Hovland.

Dagen kalles moving day. Dagen da alle ønsker å klatre på resultattavla, og Viktor forsøkte. Men en birdie på hull 3 ble utlignet av en bogey på hull 5. Da han kom til banens mest spektakulære hull, korthullet ute på klippene mot Stillwater Cove, var han fortsatt på par.

Lørdag var hull 7 enda kortere enn vanlig, 98 yards, bare 90 meter. I nedoverbakke og medvind. Alle som tror det er enkelt, bør bestille et opphold på Pebble Beach, betale greenfee-prisen på 550 dollar, og prøve selv.

– Det var mye vind, og jeg traff den tynt. Det var et utrolig dårlig slag, sier verdens beste amatør.

Fra tykkroughen slo han en bra chip, men misset returen og noterte dagens andre bogey.

– Man vet jo aldri helt hvordan ballen kommer ut av roughen her. Den ble ganske rask, og så breaket den, og jeg klarte ikke å senke ni-fots putten tilbake.

Han var ikke alene om det. Publikum, mange av dem i toppluer og boblejakker på den mest værutsatte tribunen på banen, hadde nettopp sett Tiger treputte til bogey.

(Saken fortsetter under bildet)

For heller ikke Tiger kom i gang skikkelig på moving day. Alt så bra ut under oppvarmingen tidligere på dagen. Og la det være sagt: Kan du noen gang stå nær Tiger Woods på en driving range som vi gjorde på Pebble Beach lørdag, så grip sjansen.

Lukk øynene og hør på balltreffet. Ta gjerne opp lyden, bruk den som vekkeklokke. Du vil få en bedre dag.

Overalt hvor Tiger ferdes er det jubel og oppmuntrende tilrop. Lyden av Tiger høres godt av gruppene både foran og bak, som Viktor nå opplever under de to siste rundene i U.S. Open.

– Alt dette er en viktig erfaring. Å takle store folkemengder og spille med de største golfstjernene, er en del av utdannelsen. En del av det å være profesjonell golfspiller, sier Alan Bratton.

Da Viktor gjorde bogey også på hull 9, var runden i ferd med å glippe. Denne gangen var det andreslaget som gikk galt.

– Jeg tenkte å slå en liten draw med vinden, men jeg slår det dårligste slaget jeg har slått i hele turneringen, med helt åpent kølleblad. Det var en bra bogey jeg klarte å redde der. Og bra at jeg klarte å nullstille meg igjen, understreker Viktor.

(Saken fortsetter under bildet)

For selv om det er for langt opp til Gary Woodland som leder på -11, trolig også til topp 10 på -4, kan Viktor fortsatt bli low amateur, som han ble i The Masters. Foran sisterunden er det amerikaneren Brandon Wu (-2) som ligger best an.

Viktor Hovland trekker på skuldrene.

– Jeg tenker ikke så mye på det, sier han.

– Det hadde vært kult å bli det selvfølgelig, men jeg prøver heller å se litt opp på leaderboarden. Hvis jeg går fem over i morgen, og de andre amatørene spiller dårlig, så jubler jeg ikke over å bli beste amatør. Jeg har bare lyst til å spille bra og klatre så mye som mulig.

Og selv om det ikke ble noe av drømmescenarioet alle håpet på, med Woods og Viktor side om side i nordmannens siste runde som amatør, så vet Viktor hvorfor han er her.

Han er på Pebble Beach først og fremst for å spille god golf.
 
– Jeg skulle gjerne vært noen slag bedre, og det føltes ikke bra etter ni hull. Jeg er fornøyd med at jeg ikke lot det «skli av» i dag. Jeg er fornøyd med at jeg tok det tilbake til par. Så får jeg heller spille en mer ryddig runde i morgen.

<br />