– Den største utfordringen er ikke snøen, men temperaturen

Det er ikke mye som skulle tilsi at juni-måned bare er tre uker unna. Hos mange golfbaner på Østlandet har snøfall stukket kjepper i hjulene for sesongstarten.

Publisert

Det sies at det å drive golfbane i Norge er ekstremsport. Snøværet som har kommet på store deler av Østlandet i mai, har ikke akkurat gjort jobben noe mindre ekstrem.

Mange golfbaner har måttet utsette sin sesongstart, mens andre har sett seg nødt til å stenge igjen etter å ha åpnet banen for flere uker siden. 

Pål Melbye, anleggsansvarlig i Norges Golfforbund, sier til Norsk Golf at det er de kjølige temperaturene som er den aller største utfordringen for mange klubber akkurat nå.

Det er bedre at det kommer ned snø og banen stenges, enn at det kommer ned som regn og folk spiller Pål Melbye, NGF

– For gresset sin del er ikke snø så krise, iallfall der snøen bare blir liggende en dag eller to før den forsvinner igjen. Det er verre for gresset når temperaturen er den samme, men ikke snø på banen og masse spill. Da hadde golfbanen fått mye slitasje i en periode med lite gressvekst. Snøen kan gjøre at banen får et par dager ekstra med hvile, og når varmen kommer og snøen er borte, har den fått litt ekstra tid på seg til å reparere skadene fra vinteren. Det er derfor bedre at det kommer ned snø og banen stenges, enn at det kommer ned som regn og folk spiller, sier Melbye, og legger til:

– Men det er veldig kjipt for dem som ikke får spilt, det er veldig kjipt for klubbene som taper greenfeeinntekter og det er veldig kjipt for greenkeeperne som ikke får gjort den jobben de trenger å gjøre, sier Melbye. 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Han sier temperaturen vanligvis skal ligge på fire-fem grader for at det skal være gressvekst, men nå som det er så fuktig i gresset, sier han temperaturen bør minst opp i åtte varmegrader før det virkelig skjer noe.

– Og gjerne kombinert med sol også, for plantene trenger mye lys for å få i gang fotosyntesen, sier Melbye.

– Kan gi sykdom

En av greenkeepere som har vært frustrert om dagen, er Oslo Golfklubbs banesjef John Riiber. Klubben fikk denne uken besøk av Akersposten etter at et nytt lag med snø hadde lagt seg over Bogstad. Dette var det andre store snøfallet som har kommet bare i løpet av de siste to ukene.

– Det er et sjokk for gresset. Det kan gå helt fint, men hvis snøen blir liggende i et par dager, kan vi få sykdom på plantene, sier han til Akersposten.

Han leder en gjeng på rundt 20 ansatte, som jobber iherdig med å gjøre banen klar til sesongstart. Han påpeker overfor avisen at det er ekstremt mye billigere å forebygge enn å reparere.

– Når vi får veldig varierende temperaturer, som vi har hatt denne våren, avtar veksten. Det kan gi sykdom. Vi kan få runde, brune flekker på greenene, det vi kaller fusarium. De er på størrelse med femkroninger, sier han. Slike merker er veldig vanskelig å bli kvitt, så nå jobbes det på spreng for at dette problemet ikke skal oppstå.

Riiber sier til Akersporten at temperaturer rundt frysepunktet om natten og snøvær gjør at jobben blir krevende.

– Vi i blir satt tilbake når det blir null tilvekst. Vi må opp i 17-18 grader om dagen og minst fem grader om natten. Ellers blir gjennomsnittstemperaturen for lav til at gresset vokser, sier han. 

(Baneåpning på Bogstad er for øvrig satt til nasjonaldagen. Les hele intervjuet med Riiber her.)

– Som å pisse i buksa for å holde varmen

Melbye sier det ustabile været gjør det ekstra utfordrende for klubbledelsene å bestemme når banene skal åpnes. Press fra medlemmer kan føre til at man åpner banen før den egentlig er klar for spill

– Betaler du 6000-7000 i året for å være medlem i en klubb, er det naturlig at man ønsker valuta for pengene. Det er veldig viktig at det er den som har kompetansen i forhold til vekstforhold og gress, er den som bør ta avgjørelsen om når golfbanen kan åpnes, sier Melbye.

Medlemmene blir fornøyde i starten, men om banen ikke blir bedre etter hvert, kommer frustrasjonen fort tilbake Andre Jåtog i Bærum GK til Budstikka

Daglig leder i Bærum GK, Andre Jåtog, uttaler et intervju med Budstikka etter snøværet på Bærum GK at de som åpner for tidlig, «pisser i buksen for å holde varmen«.

– Medlemmene blir fornøyde i starten, men om banen ikke blir bedre etter hvert, kommer frustrasjonen fort tilbake, sier Jåtog til Budstikka 

På Melbye i NGF sier det er viktig at klubbene bare fokuserer på hva som er best for sin egen golfbane og ikke sammenlikner seg med når andre konkurrenter åpner.

– Det kan være store lokale forskjeller i mikroklimaet og grunnforholdene på baner som ligger bare noen kilometer unna hverandre.

Derfor er det også noen østlandsbaner som har vært heldigere enn andre, og nesten ikke fått et eneste snøfnugg på banen de siste ukene. Der hvor golfsesongen er i full gang, oppfordrer Melbye alle spillere til å pleie ekstra godt med banen. På denne tiden av året er banene ekstra sårbare.

– Det er en gylden regel at ting som ikke vokser, reparerer ikke seg selv heller. Derfor er det ekstra viktig å reparere nedslagsmerker og legge tilbake oppslått torv. Hvis man får et «sår» på golfbanen nå, er det første som ønsker å vokse opp, tunrapp. Med en gang det er en åpning, etablerer tunrappen seg, og når den først har kommet, er den vanskelig å fjerne, konkluderer Melbye.

Powered by Labrador CMS