Svenskene skuffet, Solheim Cup 2019 til Gleneagles

Skotske Gleneagles får damegolfens største turnering, bare fem år etter de arrangerte Ryder Cup.

Publisert

Gleneagles slo svenske Bro Hof Slott utenfor Stockholm i siste og avgjørende del av søknadsprosessen.

Tidligere i prosessen var det totalt ti nasjoner som uttrykte interesse for å arrangere Solheim Cup i 2019: Norge, Danmark, England, Nederland, Portugal, Skottland, Spania, Tyrkia, Wales, samt Sverige og Skottland. Norges Golfforbund kunngjorde tidligere i høst at de ikke kom til å søke, da de ikke fikk tilsagn om offentlig støtte.

– Jeg ønsker å gratulere de som har stått bak Skottlands søknad. Det var en ekstremt vanskelig avgjørelse, og vi ønsker å gi Sverige et varmt takk for deres veldig imponerende søknad. Bro Hof Slott Golf Club er en av Europas beste baner, og vi ser frem til å jobbe med dem i fremtiden, sier Ladies European Tour-sjef Ivan Khodabakhsh i en pressemelding.

Førsteminister i Skottland, Nicola Sturgeon, er naturlig nok henrykt over nyheten:

– Dette er fantastisk, ikke bare for golfturisme og arrangementer i Skottland, men for Skottland som helhet. Som nasjon er vi stolte av å ønske store arrangementer til landet vårt, og i kvinnegolf blir det ikke større enn Solheim Cup.

Bro Hof Slott søkte om Solheim Cup uten offentlig støtte i ryggen. Det ble for vanskelig, sier baneeier Björn Örås:

De største økonomiske fordelene tilfaller samfunnet, som drar nytte av inntektene alle de besøkende genererer Gunnar Håkansson, SGF

– Jeg vet at vi hadde gjort en fantastisk jobb med en bane som er en tøff utfordring og et anlegg beregnet for et stort publikum. Men det er vanskelig å få store arrangementer til små Sverige når ikke staten er involvert i å sikre arrangementet , sier Björn Oras, som likevel kan være fornøyd med at Nordea Masters på herrenes European Tour er tilbake på Bro Hof Stadium Course i 2016.

Generalsekretær i Svenska Golfförbundet, Gunnar Håkansson er også skuffet:

– Det er verdt mye for golfsporten å kunne arrangere store turneringer i Sverige, men de største økonomiske fordelene tilfaller samfunnet, som drar nytte av inntektene alle de besøkende genererer. Dette forstår man i andre land som bygger sine søknader på støtte fra reiselivsnæringen, men det går ikke her. Konsekvensen er at vi fortsatt går glipp av mange arrangementer, til tross for at Sverige er godt nok kvalifisert. Idrettsbevegelsen kan ikke bære risikoen alene, sier Håkansson i en pressemelding fra SGF.

I følge Visit Oslo ville et tilskuertall på 70 000 – tilsvarende det St. Leon-Rot i Tyskland hadde i år, medføre næringsinntekter på 100-130 millioner kroner. Det skrev Aftenposten i september.

Powered by Labrador CMS