(Skrevet lørdag 27. oktober 2012)

 

Espen Kofstad ble historisk!

 

Espen Kofstad er klar for Europa-touren! Med en høydramatisk seier i lørdagens finale sikret han karrierens andre Challenge Tour-tittel, og sammenlagtseieren på Challenge Tour 2012!

 

Lørdag ble karrierens største dag på golfbanen for Espen Kofstad. Losby-golferen hadde en luke på to slag opp til toppen av leaderboardet med en runde igjen å spille av Challenge Tour-finalen Apulia San Domenico Grand Final, hvor han skulle spille i karrierens andre lederball.

 

Den første var i juli, der han til slutt tok sin første seier i Acaya Open – bare en times kjøretur unna San Domenico Golf som har vært vertskap for ukens turnering.

 

Kofstad fortsatte lørdag sitt bunnsolide spill fra tee til green, og holdt suksessoppskriften med å holde seg unna store feil gående. Resultatet ble en bogeyfri runde bestående av fire birdies og resten par. Dermed avsluttet han turneringen uten en eneste bogey på de siste 38 hullene han spilte. Da ett hull gjenstod ledet Kofstad med ett slag på engelskmannen James Busby. 

 

Da begge avsluttet med par ble det omsider klart at Espen Kofstad er vinneren av Challenge Tour-finalen, og pengelisten for 2012-sesongen! Det har ingen nordmenn klart før ham.

 

– Beste jeg har spilt

 

– Jeg tror jeg må flytte hit! spøkte Kofstad etter runden og siktet til at det var hans andre seier i distriktet. – Jeg vet ikke hva det er med dette stedet. Jeg elsker maten og klimaet er deilig. Jeg takler greenene her bra. Jeg synes de er lette å lese, og jeg senket noen fantastiske putter denne uken, sier Kofstad.

 

– Det er utrolig. De siste to rundene er sannsynligvis det beste jeg noen gang har spilt. Jeg gjorde ikke en bogey på 36 hull. Det føltes som jeg var i total kontroll, til tross for presset jeg var under. Jeg var ikke klar over rankingen før jeg var ferdig, jeg har forsøkt å ikke tenke så mye på det de siste dagene. Jeg visste at det som skulle skje var opp til meg selv, ikke noen andre. 

 

– På starten av sesongen satte jeg og treneren min oss målet om tre seiere og en topp 10-plassering på pengelisten. Jeg vant bare to ganger, men det tar jeg!, fleiper Kofstad.

 

Slo dansken igjen

 

Dagens vendepunkt for nordmannen kom på det 13. hullet, da Kofstad gjorde birdie, og danske Joachim B Hansen som startet dagen i ledelse gjorde dobbelbogey. Hansen utlignet med birdie på det 15, men Kofstads birdie på det 17. skulle til slutt bli tungen på vektskålen.

 

– Det var uheldig for Joachim. Han spilte virkelig bra i dag og har gjort det hele uken. Han fikk en «flier» fra roughen på det 13., og var uheldig som ikke senket sin birdie på det siste. Jeg er sikker på at han kommer til å vinne snart, sier Kofstad som hadde sympati for dansken. 

 

Det var forøvrig nettopp Hansen som Kofstad slo da de to duellerte om seieren i Acaya Open i juli.

 

Seieren gjorde Kofstad 56 650 euro rikere. Etter å ha startet uken på 11. plass på pengelisten, regjerer han nå på toppen som årets Challenge Tour-spiller med 131 099 innspilte euro, 5000 euro foran andremann, Kristoffer Broberg.

 

Kofstad er nå den første norske vinneren noensinne av to Challenge Tour-turneringer i samme sesong, og den første norske sammenlagtvinneren.

 

Lykke til på Europa-touren Espen!

 

 

 

– – – – – – – – – 

 

 

Runde 3

 

En storfornøyd Espen Kofstad imponerer stort i Challenge Tour-finalen. I morgen er han klar for skandinavisk lederball.

 

Lørdag ettermiddag kan Losby-golferen titulere seg selv Europatour-spiller. Nå gjenstår det bare å se hva slags kategori han får. Foreløpig ligger han godt innenfor en topp 10-plassering på pengelisten.

 

Fredag fortsatte Kofstad sitt bunnsolide spill, og uten en eneste bogey på scorekortet gjorde han fire birdies på vei inn til en 67-runde, fire under par.

 

Runden tok ham til 15 under par for turneringen, og han beholdt dermed andreplassen han startet dagen, og den samme luken på to slag opp til lederen Joachim B Hansen.

 

– Runden var fin igjen, jeg spilte bra uten store feil. Mer av det samme imorgen!, sier Kofstad til Norsk Golf.

 

Kofstad startet første halvdel av sesongen uten de helt store resultatene, men har virkelig eksplodert etter sin jomfruseier i Italia i sommer. Den erfaringen vil være gull verdt i situasjoner som i morgendagens lederball.

 

– Det hjelper masse, nå vet jeg jo at jeg kan vinne, bare jeg spiller bra nok, sier Kofstad.

 

En seier vil gjøre 25-åringen 56 650 euro rikere, over 420 000 kroner. Det utgjør tre fjerdedeler av alt han har spilt inn på sine 21 turneringer i år.

 

 

– – – – – – 

 

 

Runde 2

 

Espen Kofstad klatret opp til andreplass i Challenge Tour-avslutningen torsdag.

 

«Det er ikke over før den feite damen synger» er det et ordtak som heter, men det begynner å se unektelig bra ut for Espen Kofstad i Italia.

 

Etter halvspilt turnering har han klatret til en delt andreplass sammen med engelskmannen Chris Lloyd, og fortsetter med det sin marsj mot neste års Europa-tour.

 

Torsdag leverte han nok en solid runde. Med birdie på halvparten av hullene, kombinert med fire bogeys, kunne han signere for en 66-runde. Med en totalscore på 11 under par ligger han bare to slag bak den danske lederen Joachim B Hansen.

 

– Spilte ganske likt, men jeg satte noen flere putter i dag. Moro! Synd med fire bogeys, men fortsetter å spille veldig fint, sa Kofstad til Norsk Golf etter runden.

 

Skulle han klare å beholde pallplassen til turneringen er over, vil han innkassere minst 20 000 euro, og med god margin være sikret en topp 10-plassering på pengelisten.

 

– Det er viktig å komme så langt opp på rankingen som mulig, og det er målet for uken – å forbedre min nåværende posisjon. Jeg har vært i ledelsen før, og nå vet jeg at jeg kan gå hele veien, sier Kofstad til challengetour.com.

 

 

– – – –  

 

 

Runde 1

 

– Nesten alle birdiene var tap ins, sier Espen Kofstad etter å ha spilt seg opp til en delt tredjeplass etter første runde av årets klimaks på Challenge Tour.

 

Europatour-kortet er i praksis sikret for Espen Kofstad neste sesong. Nå gjenstår det bare å se hvor god kategori han får. Etter at svenske Magnus A Carlsson ble Europatour-medlem forrige uke, starter Espen Kofstad uken som nummer 10 på pengelisten. Nå handler det om å holde spillere som Chris Paisley, Gary Stal, Mark Tullo, Morten Ørum Madsen, Daniel Brooks og Phillip Archer bak seg for å sikre en enda bedre kategori i Europas gode selskap i 2013. 

 

Og foreløpig går alt etter planen i Apulia San Domenico Grand Final i Italia.

 

Losby-golferen viste onsdag at det ikke var noen tilfeldighet at han kjempet om seier i Danmark forrige helg. Onsdag var han igjen brennhet, og gjorde syv birdies på vei til en innledende 65-runde, seks under par. Nok en gang var nøkkelen bunnsolid spill fra tee til green.

 

– Jeg slår dritbra om dagen. Jeg spilte stabilt i hele dagen, og ga meg selv mange birdiesjanser hele veien, det er deilig. Nå handler det bare om å sette flere putter. De eneste puttene jeg senket var to putter på fire og seks meter. Nesten alle birdiene var bare tap ins, konstaterer en godt fornøyd Kofstad overfor Norsk Golf.

 

Han deler tredjeplassen sammen med Daniel Vancsik, Chris Lloyd og Wil Besseling, ett slag bak tet-duoen Michael Lorenzo-Vera og Marco Crespi. Viktig er det og at 25-åringen så langt holder spillerne rett bak seg på pengelisten også bak seg på leaderboardet.

 

Kofstad kunne fått sin tredje pallplassering for året i Danmark forrige uke, men en feilaktig dommeravgjørelse i innspurten sørget for en trippelbogey og det som da føltes som en sur 5. plass. Det insisterer han på at han har lagt bak seg

 

– Det var ikke vits i å gå noe lenger med det. Det er ikke snakk om å få tilbakebetalt noen euro, og de slagene er slått. Det er ikke noen hensikt i å klage. Nå skal jeg bare kjøre på og kontrollere det jeg kan kontrollere!