Verdenstoppen i golf domineres i stadig større grad av langtslående spillere, og «strokes gained»-statistikken – tallene som viser hvordan spillere gjør det i forhold til resten av feltet på alle typer slag – har lært oss at driveren er en mye viktigere kølle enn tidligere antatt.

​Les også: Driveren er viktigere enn putteren 

«Drive for show, putt for dough» har vært et utbredt slagord i golf, men «strokes gained»-statistikk viser at det lange spillet faktisk har en større innvirkning på scorene – både for profesjonelle og hobbygolfere, skal vi tro statistikk-guruen Mark Broadie. Han sier grunnen er enkel: Man kan potensielt tape mange flere slag fra tee til green enn man kan gjøre på green.

– Lengde er en mye viktigere suksessindikator enn presisjon. Unntaket er kanskje i U.S. Open, men generelt sett hvis en spiller kunne velge mellom å få fem mph (åtte kilometer per time) med køllehodehastighet eller flere fairwaytreff, vil vedkommende dra langt mer nytte av økningen i svinghastighet, sier Broadie.

Men hvordan skal en vanlig golfer oppnå mer lengde? I tillegg til forbedret teknikk har mange også mye utbytte av å komme seg i bedre form.

I en artikkel publisert på golfwrx.com har fysioterapeut og fysisk trener Chris Finn gjennomgått resultatene av en rekke fysiske tester av tourspillere. Han viser til tre interessante funn som korrelerer direkte med hvor langt de klarer å slå:

1. PGA Tour-spillere har i snitt en vertikal spenst mellom 46 og 56 centimeter, mens LPGA-spillere har en vertikal spenst mellom 41 og 51 centimeter. Utøvere som deltar i long-drive-konkurranser har en vertikal spenst på over 76 (!) centimeter. Det tilsvarer omtrent gjennomsnittet i NBA.

2. De lengstslående på PGA-touren som klarer å slå ballen lenger 300 yards (274 meter) gang etter gang, klarer å kaste en 2,5 kilo tung ball mer enn 30 fot (9,1 meter), og med mindre enn fem prosent forskjell på kast med høyre- og venstre arm.

3.De beste spillerne i verden klarer å kaste en tre kilo tung medisinball mens de sitter, like langt i fot som de kan hoppe i tommer. Det vil si at en som har en vertikal spenst på 20 tommer (51 centimeter) også bør klare å kaste medisinballen fra en sittende posisjon 20 fot (seks meter).

– Disse øvelsene vil gi en indikasjon på hvor mye kraft du har i underkroppen, hvor mye rotasjonskraft du klarer å skape, og hvor mye kraft du har i overkroppen. Tren på det punktet du scorer dårligst på, eller tren på alle tre hvis du vil. Du kan uansett være sikker på at hvis du forbedrer ett av disse punktene, kommer du sannsynligvis også til å øke svinghastigheten din, konkluderer Chris Finn, som råder alle til å oppsøke profesjonell hjelp fra en fysisk trener for å komme i gang med treningen.

I mellomtiden kan du prøve deg på noen av de anbefalte treningsøvelsene som er anbefalt av fysioterapeutene i Team Norway.