Turneringsserien som skal få golf-Norge til å tenke nytt

Etter to vellykkede pilotsesonger, blir Klubbserien tilgjengelig for alle norske klubber i årets sesong. Der har du mulighet til å representere klubben din i matcher mot andre klubber. 30. april er påmeldingsfrist!

Publisert

Påmelding av klubbens ulike lag gjøres her.

(Artikkel fra 23. februar)

NGF Klubbserien er et seriespill for klubblag, som de to siste årene har gått fra å omfatte seks østlandsklubber til 35 klubber spredt over hele landet.

I år blir den populære turneringsserien endelig tilgjengelig for alle.

Serien deles inn i tre divisjoner. Førstedivisjon for spillere med 0 til 12 i hcp, andredivisjon for 12,1 til 26 i hcp, og tredjedivisjon for 26,1 til 36 i hcp. Lagene plasseres i geografiske puljer, med hjemme- og bortekamper, og følger samme tabellberegning man kjenner igjen fra fotball.

Oppfordrer til andre spilleformer

Ideen med en klubbserie i Norge startet på en veranda i Sør-Afrika for tre år siden. Prosjektleder og foregangsperson for Klubbserien, Jan E. Espelid som også er redaktør for nettsiden golferen.no, drodlet rundt seriespill sammen med sin venn Derek Crawford, som er daglig leder hos Tyrifjord Golfklubb.

– Det er mange turneringstilbud i Norge, men mange av dem er veldig like, og de fleste av dem er rettet mot golfere som allerede er aktive turneringsgolfere. Vi så et behov for en turneringsserie med større takhøyde for alle golfere. Vi drodlet litt rundt et klubbseriespill, og oppdaget at alle suksessfulle golfnasjoner har klubbserier, sier Espelid til Norsk Golf.

Mens de fleste konkurranser for klubbgolfere i Norge er rene stableford-turneringer, sier Espelid at ni av ti klubbturneringer i Sør-Afrika baserer seg på lagspill med four-ball format. Det er lagscoren som gjelder som er tellende i konkurransen, ikke spillernes individuelle prestasjoner. 

Four-ball matchspill ble grunnlaget for første- og andredivisjon da den første piloten av Klubbserien startet i 2012, med Tyrifjord, Drøbak, Oslo, Miklagard, Haga og Losby GK i spissen. Tredjedivisjon spiller på sin side tomanns scramble.

Espelid sier det ikke er tilfeldig at de beveger seg vekk fra det tradisjonelle stableford-formatet.

– Four-ball og matchspill er et taktisk og morsomt format, og tvinger spillerne til å komme inn i nye tankebaner. Lagspill er viktig for å utvikle golfen videre, og lagspill bidrar til å bygge klubbmiljø.

Handicapsystem på godt og vondt

Turneringsseriens kontaktperson i NGF, Thore Wilhelmsen sier klubbserien er et ledd i starten på en kulturvridning i hvordan vi spiller golf. Han sier det er en sterk link mellom klubbserien og sportslig plan som NGF lanserte under golftinget i november. (Les mer om sportslig plan her)

Selv om stableford-systemet på papiret gjør det mulig for en høyhandicaper å kunne konkurrere mot en lavhandicaper, har den også sine svakheter.

– Det er viktig at folk oppdager at det finnes andre formater enn stableford. Vi har foretatt undersøkelser for å se hvordan folk reagerer på runder med færre poeng enn forventet. Resultatene viser at i stedet for å trene mer, siver lufta ut av ballongen. De spiller mindre og trener mindre. Ser vi på hvordan stableford-systemet er lagt opp, betyr det at golf blir mindre og mindre morsomt, sier Wilhelmsen og forklarer det med at ingen skal spille til handicapet sitt, det vil si 36 poeng i hver runde.

Dette er langt over beregnede forventningsverdier, som i virkeligheten er langt lavere enn hva den vanlige golfspilleren gjerne selv forventer. Handicapsystemet er lagt opp slik at man skriver seg litt og litt opp i handicap, men en god runde veier opp for mange dårlige.

– Med tanke på at folk flest langt oftere skriver seg opp i handicap enn motsatt, mister mange gleden av golfen underveis. Matchspill og lignende spilleformer bidrar til å skape mestringsfølelse. Du blir flinkere til å fokusere på ett slag om gangen, og det er ikke det faktum om du har skrevet deg opp eller ned i handicap som avgjør om du er fornøyd med dagen på golfbanen eller ikke.

– Matchspill var den originale spilleformen i golf, legger Espelid til.

– Jeg har lekt med tanken om å opprette Facebook-gruppen «Nei til Stableford», fleiper han.

Wilhelmsen anslår at bare 10 til 20 prosent av alle golfere deltar i minst en turnering i løpet av en sesong. Han mener Klubbseriens lagformat bør gjøre terskelen lavere for folk flest til å våge seg ut i konkurranser, sammen med andre spillere fra klubben de kjenner eller blir kjent med. Matchene i Klubbserien spilles med handicap, slik at alle spillerne på laget kan bidra ut ifra sine ferdigheter.

– Vi må få opp turneringsaktiviteten i alle ledd. Lagspill er noe av det som virkelig bidrar til å bygge klubbmiljø.

Dersom turneringsserien blir stor nok, kan det på sikt innføres opprykk og nedrykk i øverste divisjon. Det står imidlertid foreløpig ikke på agendaen.

Alle med videre

Påmeldingsfristen for årets klubbserie er 30. april. Det er klubbene selv som velger ut hvilke spillere som skal representere klubben i de ulike divisjonene. Klubbene oppfordres til å stille med lag i flere divisjoner.

Alle av fjorårets 35 pilotklubber har sagt de ønsker å være med videre i 2014.

«Kampene» mellom klubbene er terminfestet med både hjemme- og bortekamper. Normalt spilles kampene på søndager klokken 14. Klubbene spiller kamper mot de fire-fem klubbene som ligger nærmest geografisk, og forplikter seg samtidig til å spandere fritt spill på bortelaget.

– Det er viktig at klubbene melder på flere lag i hver divisjon og aktiviserer mange flere medlemmer enn kun den faste gjengen med turneringsspillere, bedyrer Wilhelmsen.

For mer informasjon om Klubbserien, klikk her. https://www.golfforbundet.no/spiller/turneringer/breddeturneringer/klubbserien

Powered by Labrador CMS