– Vi er avhengig av et tett samarbeid med Olympiatoppen

Toppidrettssjef Tore Øvrebø sier til VG at Olympiatoppen trenger mer penger for at Norge skal løfte seg i sommer-OL. Men golf sier han det ikke er så lett å samarbeide med. Det får ledelsen i golfforbundet til å reagere.

Publisert

Under fjorårets Rio-OL klarte Norge bare fire bronsemedaljer. Det var første sommer-OL på 32 år som endte uten en norsk gullmedalje. Da Olympiatoppen nylig la frem sin målsetting for sommerlekene i Tokyo i 2020, lød det ambisiøse målet åtte medaljer.

Nå sier toppidrettssjef Tore Øvrebø til VG at Olympiatoppen trenger mer penger for å løfte sommeridrettene i Norge. Han sier det trengs midler både til bedre lokaliteter på Sognsvann og rundt i landet, samt bedre økonomi for idrettsutøverne i fattige særbund som sponsorene ikke løper etter – det vil si alle unntatt fotball og håndball.

– Vi trenger mer penger for å skape flere topp 8-utøvere. Og en større bredde er nødvendig for å få toppene, sier Øvrebø til VG, som sier pengene bør komme fra myndighetene, næringslivet og private stiftelser. 

Golf er en idrett som det ikke er så lett å samarbeide med fordi den i sin natur er nomadisk. Og de ordner seg økonomisk selv. Tore Øvrebø til VG

På spørsmål fra VG om idretter skal bli støttet ut fra medaljepotensialet eller om Olympiatoppen også forsøker å utivkle de store idrettene, svarer han:

– En internasjonal stor idrett som friidrett er viktig, men medaljepotensialet er viktigst for oss , og vi ønsker å samarbeide med friidrett slik at de kommer tilbake dit.

Når VG spør Øvrebø om tennis og golf, svarer han:

– Vi ga tidlig støtte til Casper Ruud og samarbeider godt med tennis. De har god økonomi, men der leter vi etter felles prosjekter. I golf har Suzann Pettersen vært en foregangskvinne, men golf er en idrett som det ikke er så lett å samarbeide med fordi den i sin natur er nomadisk. Og de ordner seg økonomisk selv.

Uttalelsen får golfpresident Marit Wiig og idrettssjef i NGF Øyivind Rojahn til å reagere.

– Han har rett i at utøverne er nomadiske i den forstand at de konkurrerer i verdensidretter og har sine egne trenere som reiser sammen med dem. Men det er helt feil at vi ordner oss selv økonomisk. Vi i forbundet er til de grader opptatt av et samarbeid med Olympiatoppen, også på økomisiden, sier Wiig til Norsk Golf.

Wiig presiserer at de færreste golferne i Norge har egne ansatte trenerapparat. Mange av utøverne er helt avhengige av støtte fra forbundet, både økonomisk og med trenerressurser.

– Og hva med alle de unge utøverne som ikke er blitt profesjonelle ennå? Det er spillere som bor i Norge og som har bruk for all hjelp de kan få, sier Wiig.

Det nettopp golfens «nomadiske» natur som gjør at vi i golfen har ekstra behov for støtte

Golfforbundet har i løpet av det siste året søkt om – og fått innvilget – støtte fra OLT til Team Norway-satsingen og et eget skadefri-prosjekt, der NGF skal jobbe med skadeforebygging. 

Øyivind Rojahn, idrettssjef i NGF, sier til Norsk Golf at OLTs bevilgninger til golfforbundet har økt sammenliknet med i fjor. 

Han synes Øvrebøs uttalelser er merkelige:

– Hva gjør golf så annerledes enn tennis? Dette er veldig sammenlignbare idretter med tanke på hvordan de er strukturert, både på amatør- og proffnivå. 

– Dessuten er det nettopp golfens «nomadiske» natur som gjør at vi har ekstra behov for støtte. Hadde alle konkurrert på samme tour hver eneste uke, hadde det så klart også vært mye enklere å samle ressursene våre her. Det er nettopp det faktum at spillerne våre er spredt på mange ulike tourer, som gjør at de er ressurskrevende for oss å følge dem opp, og som gjør oss helt avhengige av all den hjelpen vi kan få. 

Powered by Labrador CMS