– Det er moro. Det var ikke akkurat dette som var målet da jeg startet sesongen, men det viser at jeg har gjort noe bra! Det er hyggelig at folk anerkjenner det, sier Viktor Hovland (Miklagard GK) til Norsk Golf.

21-åringen har fått sitt definitive gjennombrudd i 2018: Han har vunnet tre collegeturneringer, han var sterkt delaktig i Oklahoma State Universitys seier i det prestisjetunge NCAA-mesterskapet, og i august kom det store høydepunktet da han dominerte fra start til slutt og vant U.S. Amateur Championship på Pebble Beach – verdens største amatørturnering.

Den seieren har sikret ham en startbillett i tre av neste års majorturneringer, og han blir nå den første nordmannen noensinne i The Masters på Augusta National. Nylig endte han også på en overbevisende 13.-plass i proffturneringen Australian Open, i konkurranse mot en rekke PGA Tour-veteraner.

Hovland, som har klatret helt opp til tredjeplass på den offisielle verdensrankingen for amatører, får i tillegg spilt rundt syv turneringer på PGA-touren neste sesong.

Til tross for alt dette må nok Hovland likevel finne seg i å ha stempel som outsider i kategorien årets gjennombrudd. Jakob Ingebrigtsen regnes som storfavoritt til å vinne prisen etter at han vant gull både i 1500 meter og 5000 meter under EM i friidrett i Berlin, som tidenes yngste mannlige europamester i friidrett. I Monaco i juli satte han også europarekord for U20 og verdensrekord for U18 på 1500 meter.

(Klikk her for å se oversikten over alle de nominerte til Idrettsgalla 2019)

De andre som er nominerte til årets gjennombrudd, er Ragnhild Haga (langrenn), Simen Hegstad Krüger (langrenn), Ragnhild Mowinckel (langrenn) og Richard Ordemann (taekwondo).

– Jeg ser på 2018-sesongen som min beste sesong noensinne, hvor jeg tok store steg i riktig retning. Det å vinne min første collegeturnering var utrolig kult, men enda bedre var det å bekrefte det etterpå at det ikke var en tilfeldighet, sier Hovland til Norsk Golf.

Suzann Pettersen er den eneste golfspilleren som har vunnet priser under idrettsgallaen tidligere. Hun ble kåret til årets kvinnelige idrettsutover i 2017, og i 2014 vant hun utøvernes pris sammen med Magnus Carlsen.

Les også: Hovland letter på sløret om proff-planene

Juryen sier det er et svært høyt nivå på de nominerte til årets idrettsgalla. Juryleder Tore Øvrebø sier det har vært et helt spesielt idrettsår, hvor norske utøvere sørget for rekord med 39 medaljer.

– Juryens oppgave er å løfte frem de største prestasjonene i en kåring hvor det ikke er idrettens konkurransekriterier som skiller vinnerne. Utfordringen er å sette prestasjoner på tvers av idrettene opp mot hverandre, og dette åpner for uenighet som ikke kan avgjøres med stoppeklokke eller målfoto, sier Øvrebø i en pressemelding.

Juryen består av syv personer med bred kunnskap om norsk og internasjonal toppidrett. 

Selve juryeringen foregår i fire omganger. Først diskuteres kandidatene i én og én klasse. Deretter er det åpen poenggivning, hvor alle jurymedlemmene gir poeng til alle kandidatene i hver klasse. Denne poenggivningen danner grunnlaget for hvem som blir nominert. Deretter er det ny diskusjonsrunde, hvor de nominerte drøftes, før arbeidet avsluttes med hemmelig avstemning.

Jurymedlemmene vet altså ikke hvem som er vinnere av de ulike klassene.

–  Alle kan være trygge på at juryarbeidet er grundig gjennomført. Det vil alltid være diskusjoner om nominerte og vinnerne av de enkelte kategoriene, men til slutt står vi igjen med verdige vinnere av prisene, fastslår Øvrebø.

Les også: Fire år senere var barndomskompisene på touren: – En sykt spennende fremtid i vente