«Lukket visning» i Trumps lekegrind

Det er fire år siden Donald Trumps kontroversielle bane utenfor Aberdeen åpnet. Norsk Golf fikk privatvisning hos Trump av banearkitekten selv, Martin Hawtree.

Publisert

Denne artikkelen stod på trykk i Norsk Golf i forbindelse med baneåpningen i 2012. Artikkelen er skrevet om i forbindelse med det amerikanske presidentvalget.

– – –

Akkurat som «The Donald» selv, har også Trump International Golf Links skapt overskrifter helt siden Trump bestemte seg for å kjøpe et stykke jord utenfor Aberdeen i 2006.

Og det var ikke hvilken som helst tomt. Med 4000 år gamle sanddyner, et rikt dyre- og fugleliv og offisielt betegnet i Skottland som «SSSI» – Site of Special Scientific Interest», var det ikke vanskelig å spå at den brautende, amerikanske millardæren villa ha hendene fulle med å få byggetillatelse.

– De visste at de ville møte massiv motstand. Jeg tror det var en del av grunnen til at jeg etter hvert fikk jobben, sier Martin Hawtree.

For hvis det er noe arkitektforma som har rykte for å sette miljøhensyn høyt, må det være Hawtree Limited. Stiftet av bestefaren til Martin Hawtree i 1912, er firmaet verdens eldste som har drevet kontinuerlig med golfarkitektur i over 100 år.

Og som den rake motsetning til alt det Trump som varemerke står for, er Hawtree kjent for å ha en moderat og tilbakeholden stil. Hans tilnærming til faget preges av at naturen skal røres i så liten grad som mulig.

Trump ringte meg og spurte om jeg ville bygge verdens beste golfbane Martin Hawtree

– Jeg har stor tro på å snakke med dem man er uenig med, sier Hawtree til Norsk Golf.

– Det virker bedre enn å opponere og konfrontere. Man må kunne se den andre personens synspunkt, sier banearkitekten. I skarp kontrast til sin den påtroppende presidenten.

Oppnår det umulige

Hawtree er spesielt kjent for å ha jobbet med noen av Irlands mest kjente linksbaner: Royal Dublin, Portmarnock, Lahinch, Ballybunion og Dooks. Etter redesign på Dooks skrev den irske golfskribenten Ivan Morris at «Mr Hawtree har oppnådd ‘det umulige’ ved å forandre på alt, mens det virker som om utseendet ikke har endret seg, og at han nesten ikke har rørt noe som helst.»

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hawtree snakker lavmælt og bruker ikke store ord. Han kaller Trump konsekvent for «Mister Trump».

– Jeg har prøvd å la dette fantastiske stedet snakke for seg selv. Vi laget noen tegninger, men da vi begynte å jobbe med landskapet, så vi nye ting. Vi la bort tegningene.

Mens vi går mot banen, møter vi headgreenkeeperen som stopper og hilser på Hawtree, åpenbart overrasket over at arkitekten har kommet opp fra hovedkontoret i Oxford.

– Jeg stikker innom, i tilfelle Mr Trump skulle tro at jeg har glemt ham, sier Hawtree. De humrer begge to.

– Som om det var mulig, legger Hawtree til.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

På hull 3 slår man i retning havet, og greenen er rett ved stranda. (Foto: Trump International Golf Links)

Uenige om teestedene

Trump er kjent som en av forretningsverdenens mest utålmodige menn. Likevel fant han og Hawtree raskt tonen.

– Vi var veldig enige, sier Hawtree, på vei mot det første hullet.

– Det eneste temaet som vi hadde forskjellige syn på, var hvor høyt oppe teestedene skulle være. Han ville ha dem høyt. Men jeg liker best å beholde spenningen ved ikke å vise for mye for tidlig. Av og til greide jeg å overbevise Mr Trump om at jeg hadde rett. Men av og til gikk det også andre veien.

Donald Trump eier allerede tolv baner i USA. Moren hans ble født på Isle of Lewis på den skotske vestkysten, så han har lenge hatt planer om et inntog i «gamlelandet» – golfens hjemland. Og da er det linksgolf som gjelder.

Hawtree kom inn i International Golf Links-prosjektet opprinnelig som konsulent og linksspesialist.

– Trump ringte meg og spurte om jeg ville bygge verdens beste golfbane, sier han. 

Etter hvert overtok Hawtree hele proskjektet. Sammen med seg hadde han sin danske sjefsdesigner Caspar Grauballe.

Avsløres gradvis

Mens vi spaserer nedover fairwayen, innrammet av sanddyner og koller som er nesten 30 (!) meter høye, hav og en sur vinn som pisker oss i ansiktet, forklarer Hawtree at sanddyner holder havutsikten på det første hullet skjult. Når vi kommer opp til det andre steestedet, skimter vi bare så vidt havet. Og det er tydelig at Hawtree er spesielt fornøyd med det tredje hullet, det første par 3-hullet som er 187 meter langt. Man ser ikke havet fra teestedet, men når man går mot green, begynner man å høre lyden av bølgene som slår inn.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Det er pirrende å høre det mens havet fortsatt er skjult. Så kommer man fram til green, og alt åpner seg opp. Du ser sandstranden, Blairton Burn, havet, ja, alt!

Alle hull, unntatt det 13. går parallelt med stranda. To nihullssløyfer ut og tilbake, i klassisk linksstil.

Ved det sjette teestedet bor det en rev, som skal få lov til å forsette å bo der. Særlig siden favorittmaten dens er greenkeeperens største fiende, kaninene.

– Det sjette hullet er et av favorittene mine, sier Hawtree og peker mot korte par 3-hullet. Det er links i sin reneste form.

Det er noe som minner meg om ville vesten her Martin Hawtree

Utsikt mot havet, en bekk du må spille over, høye sanddyner og en rådende vind som kommer inn fra sørvest. Hawtree smiler lurt når vi står ved sjuende tee.

– Dette er en liten spøk, smiler han. – Fra teestedet ser alt greit ut. Greenen ligger der innbydende, og de som slår langt kommer til å ta ut driveren. Men bare vent, smiler Hawtree.

Han har nemlig noen overraskelser på lager. Vi går ned på fairwayen, og når vi kommer opp til green, ser vi at det er et enormt søkk foran greenen, på linje med «The Valley of Sin» foran den 18. green på Old Course i St Andrews.

– De kommer nok bare til å prøve å drive green én gang, humrer Hawtree.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Arkitekt Hawtree liker teesteder lavt nede. Donald Trump vil ha dem så høyt som mulig. På dette hullet var det tydeligvis Trump som vant diskusjonen. (Foto: Trump International Golf Links)

Som et filmsett

På back nine stopper vi og tar noen portrettbilder like nedenfor 15. tee. Alle bilder av selve banen må godkjennes av Trump-organisasjonen, noe som er en lang og vanskelig prosess.

– Det er noe som minner meg om ville vesten her, sier Hawtree når vi går opp mot 15. fairway. På det 18. hullet forteller han at han tegnet inn 18 bunkere.

– Jeg trodde at Mr Trump ville like det. Og han gjør visst det.

Selv med sin moderasjon og ydmykhet greier ikke Hawtree å komme med en aldri så liten stolt ytring, mens vi står på toppen av det som må være et av golfverdens mest heftigste avslutningshull.

– Det er en spektakulær bane, ikke sant?

Så smiler han lunt. Han vet svaret.

– – –

Ingen kommersiell suksess

Det gjenstår å se om Trump International Golf Links lever opp til Trumps lovnad om «verdens beste golfbane». At den fortjener en plass høyt på listen, er det imidlertid liten tvil om. Da verdens største golfmagasin, Golf Digest, nylig kåret verdens 100 beste golfbaner, rangerte de banen på en 54. plass.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Golfbaneprosjektet i Aberdeen har gjort Donald Trump til en upopulær figur i Skottland. I løpet av det siste tiåret har han hisset på seg huseiere, miljøvernere, innbyggere med håp om nye arbeidsplasser, lokalpolitikere og den skotske regjeringen.

Han har ennå til gode å oppfylle løftene han ga om at golfbanen ville føre til 6000 nye arbeidsplasser, og resorten som han skulle bruke over en milliard på, ble det heller aldri noe av. I stedet har han skapt cirka 150 arbeidsplasser.

Likevel gav prosjektet gav Donald Trump mersmak, og i 2014 kjøpte han den berømte The Open-banen Turnberry. Eiendomsmagnatens skotske prosjekter har imidlertid ikke blitt noen kommersielle suksesser. Golf Digest rapporterte i høst at Trump International Golf Links har gått kraftig i underskudd hvert eneste år siden oppstart i 2012, og til sammen skal han ha tapt over 30 millioner dollar på de to banene.

En rekke amerikanske medier har brukt nettopp Trump International Golf Links som eksempel på hvorfor Trump ikke er skikket til å håndtere jobben som verdens mektigste mann.

Nå får vi sett om de har rett.

– – – 

Fakta

Trump International Golf Links

18 hull, par 72, 6788 m

Greenfee: 1700 kroner i lavsesong (april og oktober), 2150 kroner i høysesong (mai til og med september)

Åpnet: Juli 2012

Hvor: Nord for Aberdeen, like ved de klassiske linksbanene Royal Aberdeen og Murcar.

Banen er fortsatt en  pay&play-bane, men det kan endres etter hvert til å bli en privat medlemsbane.

Hjemmeside: trumpgolfscotland.com

– – –

Dette er Donald Trumps golfbaner

Trump International Golf Links, Skottland

Trump National Golf Club, Bedminster, USA

Trump National Golf Club, Charlotte, USA

Trump National Golf Club, Colts Neck, USA

Trump International Golf Links, Irland

Trump Golf Links at Ferry Point, USA

Trumps National Golf Club, Hudson Valley, USA

Trumps National Golf Club, Jupiter, USA

Trump National Golf Club, Los Angeles, USA

Trump National Doral, USA

Trump International Golf Club, West Palm Beach, USA

Trump National Golf Club, Philadelphia

Trump International Golf Club, Dubai, De forente arabiske emirater

Trump World Golf Club, Dubai, De forente arabiske emirater

Trump Turnberry, Skottland

Trump National Golf Club, Washington, DC, USA

Trump National Golf Club, Westchester, USA

Powered by Labrador CMS