Trondheim Golfsenter satser stort på Trackman-utfordrer

En investering i millionklassen har gjort senteret til et treningsalternativ på europeisk toppnivå.

Publisert

– Vi er kjempestolte og glade for å kunne tilby golfere i Midt-Norge den ypperste og siste teknologien, som vanligvis er forbeholdt verdenseliten, sier markedsansvarlig på Trondheim Golfsenter, Carl Christian Waagø-Hansen.

I sentrum står tolv GC Quad-er, som er en såkalt «launch monitor», utviklet av Foresights Sports. De fire øynene er i realiteten fire kameraer som tar hele 30 000 høyoppløselige bilder i sekundet. Verktøyet gir nøyaktige tilbakemeldinger om for eksempel spinn i ballen, balltreff, høyde og lengde på slag, og det alltid like spennende: om golfsvingen din kommer innenfra og ut, eller utenfra og inn. Sagt med andre ord: om du hooker eller slicer.

– Vi har gått til innkjøp av tolv quad-er fra Foresight, et treningsverktøy som vi også er eneste forhandler for i Norge. Planen er å drive både med salg og utleie, forteller daglig leder, Reidar Herre.

For toppspillere og amatører

Senteret holder til i romslige lokaler på Lade, et par kilometer utenfor Trondheim sentrum. På denne onsdagen i oktober er deler av senteret lukket av for samarbeidspartnere, investorer, presse og to av Norges beste golfspillere; Espen Kofstad og Elias Bertheussen. Duoen er blant mange toppspillere som for lengst har tatt i bruk verktøyet i treningshverdagen.

– Jeg har brukt lignende instrumenter tidligere, som har vært dårlige innendørs. Med denne får jeg samme verdier fra matter innendørs som jeg gjør ute, sier Bertheussen.

Foran en håndfull tilhørere innleder Waagø-Hansen med å fortelle bakgrunnen for den tunge investeringen, hva den betyr for senteret, hva den kan bety for norske golfspillere og, ikke minst, hva den lille dingsen kan gjøre for en golfspiller med forbedringsambisjoner.

Nordic League-spiller Bertheussen forklarer om utfordringen for spillere født i det kalde nord.

– For norske golfere blir det mye innendørstrening. Da er det sykt kult at vi kan få trening med så høy kvalitet, sier trønderen, som tilbringer mange timer på senteret gjennom vinteren.

Bertheussen og Kofstad, som senere skal være testkaniner, forteller hvordan quad-en kan være til hjelp for deres spill, og, ikke minst, hva som skiller denne fra lignende hjelpemidler.

– Det er ingenting jeg liker mindre enn å slå baller i en vegg på Fornebu. Nå får vi vite hvor ballen går når vi trener innendørs, smiler Kofstad.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Det beste fra flere verdener

GC Quad er utviklet av det amerikanske selskapet Foresights Sports, og holder til i San Diego, California.

Quad-en har fire kameraer, og registrerer data fra både ballbane og kølletreff. Det fører til ekstremt presis og omfattende data fra balltreffen.

– Systemet registrerer både kølle og ballbane. Quad-en kan brukes i alle miljøer, innendørs sammen med simulator, utendørs, på driving range, i hagen og til og med på golfbanen, sier Benjamin Hole, sjefstekniker for Foresight i Europa.

Selv om det kanskje ikke er helt naturlig å ta med seg dingsen ut på selve golfbanen, er den ikke større enn at den får plass i kurva på tralla eller i den store lomma i golfbagen.

Tidligere sesonger har vi hatt fire-fem innom senteret daglig i oktober. I år har vi hatt 40-50

Quad-en sammenligner ikke skiftende forhold, i for eksempel vind, temperatur eller topografi, men har innebygd barometer som måler lufttrykk, høydemeter og temperatur. Det gjør at treningsforholdene blir like uansett hvor den benyttes, innendørs som utendørs. Teknologien ble først benyttet i forbindelse med ballistikk, som er vitenskapen om legemer i fri bevegelse i rommet, og brukes blant annet til å måle skudd fra skytevåpen.

Det er uhyre enkelt. Skru på Quad-en. Vent på det grønne lyset. Slå. Så får du svaret på hvorfor du hooker, slicer, topper eller duffer.

– Det er bare å slå til ballen, så får du svar. Alle kan bruke det, enten du er amatør eller fulltidsproff, sier sjefsteknikeren.

Online

Alle data lastes automatisk og umiddelbart opp til nettskyen, som du får tilgang til gjennom å laste ned en app og opprette en brukerkonto. Kontoen samler og lagrer all data fra quad-ene, uavhengig av hvilken quad du bruker, hvor enn du er i verden. Det eneste kravet er at du må være koblet til internett.

Quad-en gir nøyaktige data for pengene. Den sier noe om ballbane, kølletreff, men lite om hvordan svingen ser ut. Det er helt ok for Bertheussen.

– Jeg er opptatt å gjøre effekten i slaget bedre. Ikke av at svingen skal se best mulig ut.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Koblet sammen med en iPad gir Quad-en den mest brukervennlige presentasjonen av dataene, men den kan også benyttes alene. Da kommer dataene opp på en liten skjerm på toppen av dingsen.

– For en amatør krever det noe opplæring for å få maksimalt utbytte. Man må forstå en del data, så det kan være smart å jobbe sammen med en trener. Dette er en gave til golftrenerne, men jeg tror dette kan føre til at mange flere også vil ha lyst til å trene golf, ikke bare spille golf, sier Bertheussen.

Utsalgspris er 200 000 per stykk. Gjennom sommersesongen er planen til Trodheim golfsenter å leie ut quad-ene. En måned ut i vintersesongen merker senteret allerede en markant økning i interessen for nyvinningen.

– Tidligere sesonger har vi hatt fire-fem innom senteret daglig i oktober. I år har vi hatt 40-50, og mange av dem har vært nye fjes. Håpet er at flere kommer til å trene golf, og at færre slutter, sier Waagø-Hansen.

Les også: Oversikt over alle innendørssentre i Norge

Powered by Labrador CMS