For to uker siden sikret 20 år gamle Celine Borge plassen i finalen takket være 34.-plassen i andresteget i Florida.

Onsdag tok hun fatt på finalen, som i år har endret navn til Q-Series og blitt forlenget til hele åtte runder, der cirka de 45 beste ved slutten av turneringen får innvilget LPGA-kortet for 2019.

Etter to innledende runder på 79 og 76 så det mørkt ut for Borge, men med en 68-runde lørdag klatret hun opp til 59.-plass og meldte seg definitivt på igjen i kampen om LPGA-kortet.

Søndag klatret hun ytterligere åtte plasser oppover leaderboardet med en fjerderunde på 73 slag, én over par. Den bestod av tre birdies, to bogeys og en dobbelbogey. Borge pleier vanligvis å være stabiliteten selv, men på Pinehurst no.6 endte hun opp med tre trippelbogeyer og en dobbelbogey på de fire rundene.

Hun ligger imidlertid bare to slag bak topp-45 som gir LPGA-kortet, og nå har hun en dags hvilepause før turneringen fortsetter med fire runder på Pinehurst no.7.

– I dag var nok den beste dagen hennes med tanke på hvordan hun slo ballen, men hun var ekstremt misfornøyd med hvordan hun avsluttet runden. Hun traff alle fairwayene, 13 greener, men brukte 31 putter. På det 8. hullet, hennes nest siste for dagen, lå hun plugget i bunkeren, noe som førte til en dobbel. Deretter treputtet hun henne siste hull for dagen, så hun følte hun la igjen flere slag ute på banen. Men det var også mye positivt som hun kan ta med seg videre i kvalifiseringen, sier Geoff Dixon, Borges trener til Norsk Golf.

Uavhengig av hvordan det kommer til å gå videre i kvalifiseringene, er Borge vel vitende om at hun allerede har nådd målet sitt denne høsten.

– Det er lang vei igjen i kvalifiseringen, men hun vet at hun uansett har sikret seg Symetra Tour-kortet for 2019, sier Dixon.

Leaderboard

Det er gjort store endringer i årets kvalifiseringssystem i USA, men LPGA har gått en litt annen vei enn det PGA Tour gjorde for noen år siden, da de gjorde sin kvalifisering om til en Web.com Tour-kvalifisering og dermed fjernet muligheten til direkte avansement til PGA Tour.

På LPGA Tour har man fortsatt mulighet til direkte opprykk gjennom kvalifiseringen, men veien dit er blitt tøffere: Mens det tidligere var de 80 beste i steg 1 og 2 i LPGA Q-school som gikk til finalen, ble det i år kuttet ned til de 40 beste.

Frem til i år har det siste kvalifiseringssteget bestått av én turnering på seks runder, der de 25 beste spillerne sikrer LPGA-kortet. I år har finalen byttet navn til «Q-Series», og den består av to 72-hulls turneringer. Her vil scorene etter 144 hull akkumuleres, og det er de 45 beste spillerne som får LPGA-kortet for 2019 – og jo høyere opp på leaderboardet man kommer, desto bedre kategori får man.

Q-Series-feltet består av de 40 beste fra steg 1 og 2 i Q-School, spillerne som endte 101 til 150 på LPGA Tours pengeliste, spillerne som endte 11 til 30 på Symetra Tour og spillerne som er ranket som topp-100 i verden – uten å være medlem av LPGA-touren. Nytt av året er at også de fem beste collegespillerne får mulighet til å delta.

Q-Series på Pinehurst no. 6 og no. 7 i North Carolina frem til 4. november.

Celine Borge debuterte på Ladies European Tour denne sesongen etter at hun kom seg gjennom fjorårets kvalifisering i Marokko. Hun har spilt stabil golf gjennom hele året og har klart cuten i syv av de åtte turneringene hun har spilt – med to 16.-plasser som hennes beste plasseringer. Det holder til en 59.-plass på pengelisten, og hun er dermed sikret å fornye Ladies European Tour-kortet for neste sesong.