Han har prøvd og feilet, gang etter gang. Sergio Garcia har vært helt i verdenstoppen helt siden han var 19 år gammel, men den ettertraktede majorseieren har alltid unnslippet ham, selv når han har vært så nær, så nær. Søndag klarte han det endelig – på sitt 74. forsøk. 

Avslutningsrunden av den 81. utgaven av The Masters ble akkurat det dramaet det brygget opp til i løpet av helgen. Selv om runden startet med et tettpakket leaderboard med en rekke av de største stjernene nær toppen, ble det etterhvert klart at kampen om seieren kom til å bli en ren duell mellom de to gutta i lederball, Garcia og Justin Rose.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Og kanskje stod det skrevet i stjernene at det var dette som endelig skulle bli Sergio Garcias sin dag. Søndagen markerte nemlig også det som hadde vært den avdøde legenden Severiano Ballesteros sin 60-årsdag – Garcias store forbilde i oppveksten. 

– Kanskje jeg fremover heller blir kjent som den beste spilleren som bare har vunnet én major. Det kan jeg i så fall leve med, sa Garcia foran pressen kort tid etter at fjorårsvinner Danny Willett hadde hjulpet ham med å få på seg den grønne jakken.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sergio Garcia kunne slippe jubelen løs etter å ha gjort birdie på det første omspillshullet. (Foto: Getty Images)

– Det er helt utrolig å gjøre dette på Seves bursdag og bli den første spanske Masters-vinneren etter han og Jose Maria Olazabal. Jose sendte meg en tekstmelding i går og fortalte hvor mye tro han hadde på meg. Han sa jeg skulle holde meg rolig og ikke tenke noe på fortiden min. Han sa noen fine ord som fylte meg med selvtillit, forteller Garcia.

 

Berg-og-dalbane-runde

Duellen mellom Garcia og Rose vippet frem og tilbake hele dagen, men det var spanjolen som kom raskest ut av portene. Han startet dagen med å klistre innspillet på det vanskelige åpningshullet én meter unna pinnen. Han fulgte opp med en ny birdie to hull senere, og da Rose gjorde bogey på hull, hadde Garcia plutselig skaffet seg en luke på tre slag. Da svarte Rose like gjerne med tre birdies på rappen, og situasjonen var status quo med de to navnene sammen på toppen av score-tavlen igjen.

To hull senere var det plutselig Rose som var to slag foran, etter to blemmer på rad fra Garcia på 11 og 12. På hull 13 ble det enda mer dramatisk da Garcia stod i fare for å bli akterutseilt av Rose; Han ble litt for grådig da han forsøkte å kutte hjørnet over skogen, og ballen havnet uspillbar i en busk.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Her startet vendepunktet for Sergio Garcia på back-nine. (Foto: Getty Images)

Samtidig lå Rose midt i fairway og klar for å gå for green på to slag. På et tidspunkt der Rose øynet mulighet til å åpne en luke på tre – ja, kanskje til og med fire slag –slo Garcia seg fremover etter å ha meldt ballen uspillbar. Han slo den påfølgende wedgen inn på green og senket putten mesterlig for par. Rose på sin side klarte ikke å gjøre up-and-down for birdie for greenkanten, og dermed forbled luken på mirakuløst vis på to slag.

Det ble akkurat vendepunktet Garcia trengte.

– Jeg visste jeg måtte senke den par-putten for å holde følge, sier Garcia.

Han svarte med å legge innspillet på hull 14 inntil pinnen for birdie, før han slo dagens beste jernslag fra fairway på hull 15 til fire meter fra koppen. Eagleputten fikk akkurat den siste rotasjonen den trengte til å falle ned i mørket, Garcia knyttet neven for å ha utlignet med Rose og publikum eksploderte.

– Dette MÅ jo være Garcias dag, konstaterte Eursports Per Haugsrud etter at han og medkommentator Henrik Bjørnstad ropte så høyt at det spraket i mikrofonen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Garcia knytter neven etter en spektakulær eagle på hull 15. (Foto: Getty Images)

Bare noen minutter senere ble det derimot nok en svingning da Justin Rose senket sin birdieputt fra fire meter på det korte hull 16 og Garcia ikke klarte å svare med sin birdiemulighet fra en halvannen meter.

Igjen skulle det imidlertid veksle, for på hull 17 var det Rose sin tur til å misse en kort putt. Dermed stod det helt likt på vei til turneringens 72. hull. Her slo Rose innspillet fire meter til høyre for flagget, etter å ha fått et heldig sprett ved greenbunkerkanten, mens Garcia slo nok et imponerende jernslag bare en drøy meter unna pinnen.

Da Rose sin putt strøk høyre hullkant, hadde Garcia karrierens beste mulighet til å vinne en major. Men den korte putten var aldri i nærheten.

– Jeg kunne ikke tro det. Jeg hadde trent på nettopp den putten under treningsrundene, forteller Garcia.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mange holdt nok en knapp på Justin Rose i omspill etter at Sergio Garcia sløste bort en stor mulighet på det siste hullet. (Foto: Getty Images)

– Det er så fortjent!

– Jeg er stygt redd for at dette var Garcias sjanse. Rose trodde han hadde rotet det bort, men nå tar han med seg litt flyt til omspillet, sa Henrik Bjørnstad da spillerne gjorde seg klar til å dra tilbake til utslaget på hull 18 for omspill.

Det var han nok ikke alene om å mene. Garcia hadde vært i omspill i en major en gang tidligere i karrieren. Det var i tapet mot Padraig Harrington i The Open i 2007.

Rose åpnet omspillet med å misse sin drive langt til høyre, og derfra ble utsikten mot greenen blokkert av et tre. Garcia svarte med å banke nok en lang drive midt i fairway, og da Rose bare måtte punche seg kort ut fra skogen, hadde Garcia enda en gylden mulighet til å vinne. Denne gangen slo han innspillet til fire meter.

Herfra hadde han råd til å bruke to putter, etter at Rose nettopp hadde misset sin par-putt. Birdieputten snek seg inn sidedøra, og endelig kunne han slippe jubelen løs!

(Artikkelen fortsetter under bildet)

(Foto: Getty Images)

Det gjorde også de to gutta i det norske studioet, som ikke la skjul på hvem de heiet på i det som vil gå inn i historiebøkene som en av de mest minneverdige Masters-avslutningene noensinne.

– Jeg får tårer. Det er helt vilt. Han har vært der år etter år og nesten gitt opp. Det er så fortjent, sa en tårevåt Per Haugsrud.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Vi skal ikke spole mer enn fem år tilbake da Sergio Garcia kom med en oppsiktsvekkende kommentar om sitt eget spill. Det var etter nettopp i The Masters:

«Jeg er ikke god nok til å vinne en major. Jeg mangler det som kreves. I løpet av mine 13 år som proff har jeg nå konkludert med at jeg i beste fall spiller om andre- eller tredjeplass i majorer», sa en frustrert Garcia den gang.

Nå har han endelig motbevist både seg selv og alle andre som har tvilt på ham.

– Dette var på høy tid. I dag følte jeg en ro jeg aldri har følt på en søndag i en major tidligere. Selv etter at jeg gjorde noen bogeys, klarte jeg å holde meg positiv. Jeg mistet aldri troen på at jeg kunne klare det, sier Garcia.

Resultater