Utgangspunktet for Viktor Hovland etter halvspilt turnering på Muirfield Village GC i Ohio var lovende: med en andrerunde på 66 slag hoppet 22-åringen opp til topp-10, og med gode muligheter for sin fjerde topplassering på rad.

Dessverre visnet Hovland gjennom helgen da forholdene på banen ble bare tøffere og tøffere. Først ble han hektet fra toppen med en tung 77-runde lørdag, og søndag falt han ytterligere 19 plasser nedover leaderboardet med en runde på 79 slag, syv over par – hans høyeste score som PGA Tour-spiller.

Dermed måtte han ta til takke med delt 48.-plass, åtte over par sammenlagt. At det likevel var verdt en utbetaling på 221 000 norske kroner, sier sitt om hvor lukrativt det er å konkurrere på PGA-touren.

Hovland klatrer også ytterligere to plasser på verdensrankingen til 31.-plass og ligger nå plassen foran sitt gamle Oklahoma State University-forbilde Rickie Fowler.

Hovland utmerker seg vanligvis med det lange spillet fra tee-til-green og var tourens beste spiller i denne statistiske kategorien de tre turneringene som ledet opp til The Memorial. Denne uken tapte han imidlertid til feltet i denne kategorien og var kun feltets 70. beste spiller på utslag og innspill.

Det som ironisk nok reddet ham inn til en viss grad, var putteren – som har vært hans akilleshæl i debutesongen som proff.

Selv om Hovlands totalscore indikerte at spillet var dårlig, var han på langt nær den eneste spilleren som slet i U.S. Open-aktige forhold i Ohio. Kun ni spillere avsluttet turneringen under par, et sjeldent lavt antall til PGA-touren å være. Til sammenligning var Hovlands score da han endte på tredjeplass på samme bane forrige uke, på hele 15 under par.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

På toppen av søndagens leaderboard kunne Jon Rahm juble for seier i det som ble en langt mindre komfortabel innspurt enn han først hadde forespeilet.

Rahm ledet med hele syv slag etter halvspilt sisterunde, men startet back-nine med en bogey og en dobbelbogey. På hull 14 tapte han slag igjen, før man trodde spikeren i kista kom da han chippet i for birdie på spektakulært vis på hull 16. TV-bildene viste imidlertid at Rahm rørte på ballen idet han adresserte køllen bak ballen, og ble tildelt to straffeslag i ettertid for forseelsen.

Da hadde han imidlertid allerede rukket å ro i land seieren, og straffen skulle vise seg å bli ubetydelig: seieren på fem slag krympet til tre slag, og med -9 sammenlagt kunne 25-åringen juble over å bli Spanias første verdensener siden Severiano Ballesteros.

– En av de største prestasjonene i livet mitt. I går var en av mitt livs beste runder, og i dag reddet jeg noen viktige par under press. Som spaniol er jeg veldig glad for at det skjedde på denne måten. Hvert eneste slag teller, og jeg kjempet hardt på hvert eneste slag, akkurat som en sann spanjol ville gjort, sier Rahm, og sikter til Ballesteros’ sin unike evne til å redde par fra alskens situasjoner.

At Rahm nå vipper ned Rory McIlroy fra verdensenertronen, er bare nok en bekreftelse på hans ekstreme talent. Frem til nå har det ikke vært noen svakheter i spillet hans, med unntak av temperamentet hans. Flere ganger har han stukket kjepper i hjulene for seg selv når det har gått en kule varmt, men denne uken var historien en helt annen.

– Heldigvis har jeg vært god på å lære av mine tabber, og jeg har blitt litt bedre for hver gang. I dag var et klart eksempel på det. Andre ganger hadde jeg mistet det totalt. Det hadde jeg kanskje gjort tidligere, men ikke i dag. Jeg fortsatte å kjempe.

Neste PGA-tour-turnering, 3M Open, starter i Minnesota på torsdag. Der er Kristoffer Ventura endelig tilbake på startstreken igjen. Viktor Hovland tar seg på sin side sin første pause siden PGA Tour-oppstarten i sommer. Med seks klarte cuter på rad og tusener av kilometer tilbakelagt i bilen kan han hvile med god samvittighet.

Leaderboard