– Det føles utrolig godt å holde dette trofeet igjen, sa en strålende fornøyd Brooks Koepka etter å ha løftet pokalen i verdens mest krevende golfturnering for andre år på rad. Det klarte aldri Tiger Woods eller Jack Nicklaus.

Koepka er den første spilleren som forsvarer seieren siden Curtis Strange for 29 år siden og den syvende spilleren totalt. Koepka, Strange og Ben Hogan er de eneste som har vunnet to U.S. Opens på rad siden andre verdenskrig.

Etter brutalt raske spilleforhold på lørdagens tredje runde på Shinnecock Hills innrømmet USGA at de hadde tabbet seg ut med baneoppsettet. Resultatet ble kraftig vanning av banen over natten, og da spillerne slo ut søndag morgen, viste banen seg fra en langt snillere side.

En som utnyttet det til det fulle, var Tommy Fleetwood. Fleetwood kjempet helt i toppen etter halvspilt turnering, men var en av spillerne som ble «spist opp» av banen på lørdag med en 78-runde. Søndag startet han seks slag bak lederkvartetten Dustin Johnson, Brooks Koepka, Tony Finau og Daniel Berger, vel vitende om at han trengte en historisk runde for å ta dem igjen. Det klarte han. Nesten.

Fleetwood klinte til med en avsluttende 63-runde, en tangering av den laveste scoren i U.S. Open-historien. Han bommet imidlertid en birdiemulighet fra tre meter på det siste hullet, en putt han følte han måtte sette for å ha mulighet til å vinne. Tre timer senere skulle det vise seg også å bli tilfellet.

– Jeg ønsket meg en 62-runde, sa Fleetwood etter runden. Hadde han klart det, hadde han havnet i omspill.

I gruppen bak lederballen stod Brooks Koepka for en klinisk oppvisning fra start til slutt. Den 28 år gamle kraftpluggen viste at han mente alvor med sitt tittelforsvar med å starte med tre birdies på de fem første hullene, og han holdt seg på toppen av leaderboadet resten av dagen. 

Jeg liker å bli utfordret til det ytterste

Brooks Koepka

Etter halvspilt runde ledet han med ett slag over Dustin Johnson, Patrick Reed og Tommy Fleetwod, og han bevarte ledelsen takket være utsøkt spill fra tee til green – og enda mer briljant nærspill de gangene han bommet: Han senket en firemetersputt for å redde bogey på hull 13, reddet par med et nydelig lobbslag fra baksiden av green på hull 12, og en viktig up-and-down for par fra 60 meter på hull 14.

Stående med en ledelse på to slag på det siste hullet hadde han råd til å misse green på innspillet og toputte for bogey og likevel vinne med ett over Fleetwood.

Koepka signerte til slutt for en bunnsolid runde på 68 slag, to under par, bestående av fem birdies, tre bogeys og resten par. Scoren hans på én over par sammenlagt var den første vinnerscoren over par siden Justin Rose vant på Merion i 2013.

– Jeg elsker den testen som U.S. Open er. Jeg liker å bli utfordret til det ytterste. Noen ganger føles det som om man vil knekke sammen mentalt, men det er det jeg nyter. Jeg nyter vanskelige golfbaner. Jeg nyter å spille i de vanskeligste forholdene som det går an, slår Koepka fast.

Neste år spilles U.S. Open på Pebble Beach. Da har Koepka mulighet til å bli historisk med å bli den eneste spilleren sammen med Willie Anderson i 1905 til å vinne U.S. Open tre ganger på rad.

Brooks Koepka står «bare» med tre PGA Tour-seiere i karrieren, men har nå altså flere majortitler enn storheter som Dustin Johnson, Justin Thomas, Jason Day, Justin Rose og Henrik Stenson.

Koepka var satt ut av spill med en håndleddsskade tidlig denne sesongen, og gikk glipp av årets første majorturnering, The Masters. Spillet hans viste likevel lite tegn til rust da han kom tilbake, og før ukens turnering slo i gang på Shinnecock Hills, sa han at det sannsynligvis ikke var noen andre spillere som hadde mer selvtillit enn ham.

Slik så det også ut på søndag. Koepka utstrålte en imponerende ro, og viste nok et gang at han har både et spill og et hode som er skreddersydd for U.S. Open. Det er iallfall ingenting å utsette på statistikken hans: I hans fem U.S. Open-opptredener i karrieren er hans dårligste plassering en 18.-plass!

– Gratulerer, Brooks Koepka. Å vinne to ganger på rad er litt av en prestasjon. Jeg er glad for at han spiller på mitt lag i Ryder Cup i september, gratulerte Justin Thomas på Twitter etter runden.

Koepkas seier på søndag sørget for at amerikanere har stukket av med seieren i de fem siste majorturneringene. Seieren sender Koepka fra 9.- til 4.-plass på verdensrankingen, og amerikanere okkuperer nå fem av de åtte øverste plassene på rankingen. USA ser med andre ord fryktelig sterke ut før høstens Ryder Cup i Frankrike.

Resultater