Norge knuste Østerrike i kvartfinalen i B-sluttspillet i lag-EM. Før turneringen hadde det norske laget satt seg som sportslig mål å komme seg til A-sluttspillet, og med det være sikret en plass blant de åtte beste.

– Nå er målet å bli nummer ni, og vinne B-sluttspillet, sa Geoff Dixon, da Norsk Golf snakket med den norske treneren, torsdag morgen.

Det norske laget manglet ni slag på å ta seg til A-sluttspillet, og måtte dermed nøye seg med å spille B-sluttspill, med den følge at laget som best kan bli nummer ni, og dårligst nummer seksten. I cupspillet går spilleformatet over fra det som var tradisjonelt slagspill i det innledende gruppespillet til matchplay i utslagsrundene.

Det norske laget marsjerer videre. Her fra åpningsseremonien. (Foto: https://www.ega-golf.ch/)

Kvartfinale

I kvartfinalen mot Østerrike, feide Norge motstanderen av banen.

– En veldig solid prestasjon av jentene, sier Dixon.

I hver enkelt match konkurrerer lagene i én foursome og fire singelmatcher. Best av fem vinner. Oda Sofie Kilsti og Karen Klubben spilte foursome, og delte matchen. Det samme gjorde Franziska Sliper i sin match, og med det 1-1 sammenlagt.

LES OGSÅ: – Dette må de norske spillerne bli bedre på

Men deretter var det nein danke, no mercy eller – på norsk – ingen bønn for de østerrikske jentene.

Både Tina Mazarino og Anna Krekling knuste sine motspillere, og avgjorde sine matcher på det 11. hullet. Da hadde begge de to norske jentene vunnet så mange hull, at det var umulig for motstanderne å hente dem igjen.

Franziska Sliper, sammen med sin østerrikske motspiller, Zoe Vartyan. (Foto: Geoff Dixon/Norges golfforbund)

«Ingen bønn»

Dermed hadde Norge allerede tre poeng, og kampen var avgjort, uten at Emilie Øverås tok notis av det. Øverås avgjorde sin match på det nest siste hullet, og dermed tapte ikke Norge én eneste match, og vant til slutt 4-1.

– Hva er forskjellen på tradisjonelt slagspill og matchplay?

– Det blir litt mer taktisk. Man spiller litt avhengig av hvordan motstanderen spiller, og det må tas hensyn til. Ett enkelt eksempel er om motspilleren slår out of bounds. Da slår man kanskje ut med et jern for å treffe fairway, sier Dixon.

LES OGSÅ: – Det var en tøff start

– Og hvis man er to eller tre opp i sin match, så tar man ingen sjanser. Da er fokuset å treffe green. Det er en del psykologi i matchplay. Det er et herlig spilleformat.

Forberedelser

Trenerne har vært helt bevisste på å utfordre spillerne mer på det mentale i forberedelsene til matchplay-formatet. Det så ut til å gi positiv effekt i kvartfinalen.

– Vi har brukt treningen til å forberede oss, og satt spillerne i play-off-lignende situasjoner på trening, sier Dixon.

Motstander for det norske laget i semifinalen, er Frankrike. Vinner Norge den kampen, venter Sveits eller Skottland i finalen (i B-sluttspillet), i kampen om 9. og 10. plass.

– Vi forventer en tøffere match mot Frankrike, men jentene kommer til å gjøre sitt beste.

Leaderboard lag-EM