Både damene og herrene har fått en kanonstart på lag-EM for amatører.

På hver av de to første dagene spiller samtlige seks spillere én runde hver. De fem beste rundene teller sammenlagt. Etter de to første dagene regnes gjennomsnittet for de totalt ti tellende rundene ut.

De fire beste lagene i hver av de to puljene (A og B), avanserer til A-sluttspillet, hvor europamesteren kåres til slutt, etter matchspill.

LES MER: Lag-EM for amatører starter tirsdag

Wold+Lund

I dameklassen var Karoline Lund og Marthe Wold best av de norske. Deres 69-runder, tre under par, ble slått av bare seks andre spillere. I tillegg ble rundene til Celine Borge (70), Renate Hjelle Grimstad (73) og Karoline Stormo (76) tellende til slutt.

(saken fortsetter under bildet)

Stina Resen, Renate Hjelle Grimstad, Karoline Stormo, Marthe Wold, Celine Borge og Karoline Lund ligger på 6. plass etter første dag. (Foto: Øyvind Rojahn)

– Vi er fornøyde med dagens resultat. Ambisjonene er medalje, men først og fremst må vi spille oss inn i A-sluttspillet, sier idrettssjef i Norges golfforbund, Øyvind Rojahn, til Norsk Golf.

Stina Resens 81-runde var dårligst, og blir strøket. De norske jentenes snittscore for første dag er dermed 71,6 (-0,4 under par).

– Dette er et lag med mye kapasitet, og det ønsker vi å bruke i dagene fremover. Vi har bestemt oss for å spille aggressivt, men smart.

Scoren er den sjette beste sammenlagt etter første dag i Portugal. Sverige leder (snittscore på 70) foran England (70,2).

– Vi er offensive og tenker at vi skal klatre på listen på onsdagens runde, sier Rojahn.

Kristoffer-show

Om de norske damene åpnet godt, var herrene enda et hakk vassere. Kristoffer Reitan og kaptein Kristoffer Ventura ledet an med runder på 70 slag (-2). Det var nest best av samtlige spillere.

– Da var første dag gjennomført. Bra resultat i dag. Solid spill av laget generelt. Stang inn noen steder, og stang ut andre. Jeg er veldig godt fornøyd med gjennomføringen, sier trener Jan Egil Nærland til Norsk Golf.

(saken fortsetter under bildet)

De norske herrene ligger på 2. plass etter første dag. (Foto: facebook.com/etac17)

Markus Braadlie og Jarle Volden fulgte opp med runder på 73 slag (+1). Viktor Hovland og Knud Krokeide spilte helt likt – 74 slag (+2) – og får dermed lov til å krangle om hvem som får den siste tellende runden.

– Vi ligger på andreplass, men vi kan ikke tenke for langt frem heller. De to første dagene er bare kvalifisering til sluttspill, men målet er å bli topp 8, slik at vi får lov til å være med og spille om medaljer, sier Nærland.

Tøff motstand

– Beste plassering vi har hatt før er en 4. plass, så det hadde vært veldig kjekt å være med å spille om medaljer, og slå det. Men det er klart, det er tøft. Det er mange gode lag med. Flere av de beste amatørspillerne i verden deltar. Se på Skottland, som vant i fjor, de er sterke, og England har europamesteren fra forrige uke på laget samt han som vant British Open for amatører.

Herrenes snittscore etter første runde er dermed 72 slag, noe som er akkurat på par. Gjennom turneringen skal det spilles både vanlig atten hulls slagspill, foursome og singelmatcher.

– Vi møttes en dag før for å trene litt sammen og legge en strategi. Men spillerne er godt forberedt fra før, de kommer jo rett fra turneringsspill. Det vi gjorde på treningsdagen var å spille foursome, og matchplay har jo spillerne litt trening i å spille, sier Nærland.

England leder etter første dag. Engelskmennene har en snittscore på 71,6, mens Norge følger tettest (72). På tredjeplass følger Sverige (72,2).

Onsdag

Samme spilleformat gjentas på onsdag, for både damer og herrer: Slagspill over 18 hull, hvor de beste fem rundene teller, og snittet regnes ut til slutt.

Kvartfinaler, semifinaler, finale og plasseringsspill spilles fra torsdag til og med lørdag.

Leaderboard damer 
Leaderboard herrer