Dermed stormet japaneren oppover leaderboardet fra 15.-plass til delt ledelse sammen med amerikaneren Kevin Kisner etter halvspilt turnering. 

For oss som fulgte turneringen på TV, var Matsuyamas bogeyfrie runde på syv under par tilsynelatende prikkfri. Matsuyama er en av PGA-tourens beste «ball-strikere», men tar både TV-kommentatorer, publikum og seerne hjemme på sengen flere ganger i løpet av en runde når han virker misfornøyd med slag som ender opp nesten perfekte. Det samme var tilfelle på fredag.

– Det var så mange dårlige slag, jeg klarer ikke telle dem. Men av en eller annen grunn finner de dårlige slagene mine veien til fairway, sa Matsuyama i pressekonferansen etter runden.

25-åringen forsøker nå å bli den første spilleren fra Japan som vinner en major for herrer. Han har allerede vunnet tre ganger denne sesongen, inkludert i WGC-Bridgestone Invitational forrige uke. Den seieren kom rett etter et putterbytte, og når Matsuyama kombinerer sine laser-presise slag med å senke putter, er han nesten umulig å slå.

Fredag trengte han bare 23 putter. Han sier han ikke kan forklare hvorfor han har senket så mye så langt.

– Jeg skulle ønske jeg visste hvordan. Greenene på Quail Hollow er veldig raske, og for å være ærlig er det mange av puttene jeg ikke forsøker å senke. Jeg prøver bare å få dem nærme hullet, men mange av dem har rullet i. 

Matsuyamas runde ble avbrutt halvveis på grunn av kraftig regnvær. Resten av dagen ble en kamp mot tiden for store deler av feltet, som forsøkte å fullføre sine runder før det ble mørkt. Selv om Matsuyama hadde rukket å hoppe på «birdie-toget» rett før totimers-pausen kom, syntes han det bare var deilig med et spilleavbrudd.

– Jeg var takknemlig for utsettelsen. Jeg begynte å bli ganske sliten, så jeg fikk muligheten til å legge meg ned litt i garderoben og hvile. Jeg tror at det som gjorde meg sliten, var at jeg ikke slo driveren som jeg ønsket. Jeg traff fairways, men jeg traff ikke ballen så bra som jeg ønsker, sier Matsuyama, som høres mer ut som en spiller som misset cuten en en som leder en av verdens største golfturneringer.

Bak Matsuyama og Kisner på leaderboardet har også Jason Day sneket seg inn i tetkampen. Med en runde fem under par ligger han nå på tredjeplass alene, to slag bak toppen. Day vant PGA Championship i 2015, men den tidligere verdenseneren har ikke vært seg selv lik denne sesongen. 

– Det føles som om det har gått ti år siden jeg har spilt bra golf sist, for jeg har hatt et ganske dårlig år. Jeg er veldig fornøyd med hvordan jeg ligger an. Jeg vet jeg kan vinne, sier Day, som priser seg lykkelig over at han kan få en lang nattesøvn på lørdag.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Etter en treg start på sesongen er Jason Day endelig i støtet. (Foto: Getty Images)

Hadde han ikke rukket å fullføre runden før det ble mørkt, måtte han stå opp klokken 5 morgenen etter for å fullføre runden. På hull 17 tok Days spillerpartner Dustin Johnson «en for laget» og løp alene videre til utslaget på hull 18 og smadret en drive nedover fairway. Dermed kunne alle spillerne i gruppen fullføre runden før spillet ble stoppet.

– Jeg fortalte ham at det er noe av det største og mest imponerende noen har gjort for meg på en golfbane. Jeg måtte gi ham en klem som takk for hjelpen, smiler Day.

En annen spiller som ikke hadde noen planer om å stå opp tidlig lørdag morgen, var Rod Pampling. I videoen under kan du se hvordan det så ut da han kjappet seg med å fullføre runden. Han var på dette tidspunktet tolv over par og langt bak cutstreken.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

– Det var det beste jeg gjorde i hele dag. Det handlet bare om å få ballen opp i lufta og bli ferdig før hornet blåste. Heldigvis klarte vi det, sier Pampling, som fikk utdelt «high-fives» fra sine spillepartnere for måten han avsluttet runden på.

Det var dansk ledelse etter første runde i North Carolina, men Thorbjørn Olesen maktet dessverre ikke å holde det gode spillet gående på fredag. Han gikk de 15 hullene han rakk å spille fredag, på seks over par og har falt helt ned til 31.-plass.

En som fortsatt holder koken i toppen, er derimot Rickie Fowler. Fowler tok sin første PGA Tour-seier på Quail Hollow i 2012, og er nå godt posisjonert før helgen for å kjempe om karrierens første majorseier. Han deler 7.-plassen sammen med Paul Casey og Justin Thomas på tre under par.

Leaderboard