The Masters-uka er årets store høytid for de fleste golfere…og for noen ikke-golfere også.

Forfatter Jo Nesbø sin golfinteresse ble født da Tiger Woods entret den internasjonale golfscenen på midten av 1990-tallet. Siden da har han vært klistret fast til TV-skjermen hver eneste gang det er store golfturneringer på TV.

Søndag gjestet han den første timen av Eurosports Masters-sending, hvor Nesbø blant annet delte sine tanker om Viktor Hovland, forslag til forbedringer på golfsendingene og hans egen kortvarige golfkarriere.

– Det er helt fantastisk å følge Hovland. Vi har allerede blitt så bortskjemte. Nå i Masters er det nesten så man er skuffet over at han BARE kjemper om topp-10. Hadde du sagt det til meg for et par år siden, hadde jeg ikke trodd det. Det fantastiske er hvordan han har blitt tatt imot som person også, og han virker nesten enda mer populær i USA enn i Norge, sier Nesbø

Nesbø beskriver seg selv som en «særs ivrig golfseer» og sier Masters er hans soleklare favoritturnering ettersom den spilles på samme bane hvert år. Det er også grunnen til at han foretrekker å følge The Players Championship på Sawgrass fremfor de andre majorene.

For å illustrere hvor viktig det er for ham å få med seg de største turneringene, delte han en morsom historie fra en sommerferie på Sørlandet for noen år tilbake.

– Et år jeg befant meg på Sørlandet og var i beit for en TV for å se på The Open Championship. Jeg vet ikke hvor langt jeg gikk, men jeg endte opp med å banke på døra til en hytte på en sørlandsøy som hadde parabolantenne hvor jeg presenterte meg selv og sa «Hei, jeg heter Jo Nesbø. Kan jeg komme inn og se på The Open på TV?».

Etter å ha blitt invitert inn og fulgt sendingen noen timer, ble Nesbø kastet på dør fordi hytteboerne skulle få lunchgjester. Dermed var det ut på ny «paraboljakt».

– Jeg ble invitert inn til noen andre, men måtte se Tour de France på sykkel først. Jeg led meg gjennom det, men fikk med meg den siste timen av The Open, smiler Nesbø.

Jeg vil foreslå et kamera som gjør at man ser golfballens «point of view» i TV-sendingen.

I tillegg til å være ivrig golfentusiast følger Nesbø alltid med når det er skihopp på TV, og engasjementet hans har faktisk bidratt til å forandre hoppsporten. Det var nemlig Nesbø som kom på ideen om den grafiske fremstillingen av laserlinja som viser TV-seerne hvor langt neste hopper må hoppe for å ta seg til teten.

Den bestselgende forfatteren har også en idé på lager når det kommer til å forbedre TV-sendingene i golf.

– Jeg lanserte en idé for en representant fra PGA for noen år siden. Han ble kanskje ikke så imponert, men jeg vil foreslå et kamera som gjør at man ser golfballens «point of view» i TV-sendingen, på samme måte som i TV-spillene. Under vanlige sendinger i dag ser man bare ballen som svever opp mot himmelen, og deretter hvor den faller ned. Det er ikke så god dramaturgisk oppbygging av slaget, selv om trackingen de har fått på sendingene nå, har hjulpet veldig.

Det Nesbø ønsker seg, er et førstepersonskamera fra ballens perspektiv, ikke ulikt cockpit-kameraet i formel 1-sendingene.

– Jeg har snakket med folk som driver med dataanimasjon. Det er fullt mulig å bruke motion-capture-kameraer som gjør at du kan følge ballen og dermed se helt fra slaget starter om det er skjevt, du kan forutse hvor det lander, og du kan føle frykten idet du ser ballen nærme seg et vannhinder, forklarer Nesbø.

– Hvis jeg som historieforteller skulle komme inn og gi ett råd til golfen, må det kanskje være å ta en nærmere kikk på det.

Selv om Viktor Hovland har ført til at golfinteressen til Nesbø har blitt ekstra tent de siste par årene, skal det mer til for å inspirere ham til å gjenoppta golfkarrieren. Den ble av det kortvarige slaget etter noen få forsøk for mange år siden.

– Jeg begynte med å svinge et firerjern. Det var den eneste kølla jeg lærte meg å bruke. Det endte faktisk med at jeg dro på golftur til Portugal med bare firerjernet, men da det brakk, sluttet jeg. Siden da har jeg vært en særs ivrig golfpublikummer. Jeg innså at det tok for mye tid å spille selv.

På spørsmål fra Eurosports programleder Carsten Skjelbreid om hva Nesbøs kjente romankarakter Harry Hole ville tenkt om Nesbøs golfinteresse, er Nesbø ikke i tvil.

– Golf ligger nok langt unna Harry Holes hjerte! Han hadde nok blitt skuffet hvis han fikk vite at forfatteren hans brukte såpass mye tid på golf.