Det startet så bra, med gode arrangementsidéer som ble satt ut i praksis. Spillerne likte det nye formatet og skrøt av den ekstra spenningen.

Så startet sluttspillet – og kaoset.

LES MER: Norgesmesterskapet i matchplay avgjøres med shoot-out-duell

Problemer med simulering og rangering av puljespillet, førte til at seks spillere ble byttet om på. Tre spillere som egentlig var kvalifisert til A-sluttspillet, ble satt opp i B-sluttspillet, og vice versa.

Sluttspillet ble fullført, men uten at golfforbundet eller arrangør kom på banen og klargjorde veien videre. Det var ikke før vinneren var i ferd med å klatre opp på seierspallen at meldingen kom: «NGF finner det ikke riktig å kåre en Norgesmester i match basert på et sluttspill med feil utøvere.»

Jeg fått veldig stor støtte blant mange i golfmilljøet, og det betyr mye for meg

– Jeg er veldig skuffa over at jeg ikke får tittelen så klart, spesielt siden jeg fikk beskjeden etter finalen og rett før premieutdelingen, det var vanskelig å fatte beskjeden som vi fikk. Samtidig har jeg fått veldig stor støtte blant mange i golfmilljøet, og det betyr mye for meg, sier Daniel Øverås, NM-vinner uten å være norgesmester.

Sluttspill-kaos

På Facebook beskriver Frode Johansson situasjonen slik:

«Alt lå til rette for bra spill i nydelig vær. Så blir mye ødelagt av shoot-out og hvordan man skiller spillere som havner likt på poeng. Lister ble satt opp med feil resultater og noen ble stoppet rett før de skulle slå ut i A-sluttspill,  med ny beskjed om at de egentlig var i B-sluttspillet. Noen måtte hentes med bil etter å ha slått ut, ettersom spilleoppsettet var feil.»

Én av spillerne som i utgangspunktet hyllet shoot-out-konseptet, Jens Haakon Middborg Bendiksen (19) var en av spillerne som var involvert i kaoset.

– Jeg tar tilbake det jeg sa om at det var en rettferdig måte å avgjøre matcher på, sa nittenåringen etter å misset avansement til A-sluttspillet, til tross for å ha vunnet fire av fem gruppekamper.

LES MER: Shoot-out: En rettferdig måte å avgjøre norgesmesteskapet på?

Klubbhuset på Drammen Golfklubb ble med ett arena for store diskusjoner og uenigheter, i stedet for arena for stor norsk golf.

Vi skal etter endt
puljespill sette oss ned
og kvalitetssikre disse resultatene

– Vi skal etter endt puljespill sette oss ned og kvalitetssikre disse resultatene og lage spilleoppsettet til finalespillet, orienterte TD Kay R. Harlem etter matchene på søndag.

Ingen norgesmester

I finalen vant til slutt Øverås herreklassen etter omspill mot Fredrik Bjørk Ingul. Andreas Gjesteby tok tredjeplassen.

Men Øverås får ikke kalle seg norgesmester. Som en fattig trøst blir resultatet likevel tellende i Garmin Norgescup, noe som fremstår som ironisk.

LES MER: Golfforbundet beklager etter NM-fiasko

«NGF finner det ikke riktig å kåre en Norgesmester i match basert på et sluttspill med feil utøvere, og vil derfor invitere de 16 utøverne som skulle vært i A-sluttspillet tilbake til Drammen GK mandag 24. juli til nytt sluttspill om Norgesmestertittelen.»

– Jeg vil først og fremst gi honnør til arrangørene som ble satt i denne vanskelige situasjonen. De ble satt til å lede en turnering som ikke var planlagt godt nok, og de gjorde så godt de kunne i den håpløse situasjonen de var satt i. Jeg er vel mest skuffet over at de som satt sammen dette systemet ikke var tilstede og bidro til at disse feilene kunne vært unngått, sier Øverås.

Bare én norgesmester

Også i dameklassen var det et delt resultat for siste sluttspillplass, men her ble utøverne rangert korrekt, noe som medførte at riktig utøvere deltok i sluttspillet. Som følge av dette kunne også norgesmesteren i matchspill kåres.

Dermed er det kun Tina Mazarino som kan kalle seg norgesmester i matchplay – inntil videre.

– Det er tydelig at noe ikke har fungert optimalt, sier Øystein Tamburstuen, teamleder turnering, Norges Golfforbund.