– Jeg er veldig happy med uken totalt sett. Hadde du sagt til meg på starten at jeg skulle komme på femteplass, hadde jeg tatt imot det. Selv om det ble en litt irriterende avslutning på dagen, er jeg veldig godt fornøyd med å ha fått en så bra start på sesongen, sier Kristoffer Reitan til Norsk Golf.

Etter en spennende avslutningsdag med matchspill i Perth, røk Reitan til slutt ut i kvartfinalen.

Den delte femteplassen er det beste norske resultatet på europatouren siden Jan-Are Larsens fjerdeplass i Inteco Russian Open i juli 2008 og den første topp-10-plasseringen siden Espen Kofstads 8.-plass i Open de Espana i 2013.

– Nå har jeg fått bekreftelsen på at jeg har potensiale til å vinne utpå her. Jeg tror dette kommer til å endre tankegangen min i turneringene fremover på hva jeg ser på som en «bra uke», konstaterer Reitan.

Reitan fikset en plass i søndagens avsluttende matchspill takket være en imponerende runde på syv under par lørdag. 

Med hele 20 birdies på tre runder avsluttet han slagspillsdelen av turneringen på en imponerende andreplass, og dermed kunne han hoppe over den innledende 16-delsfinalen og starte rett på åttedelsfinalen i søndagens avsluttende matchspill.

Fra slagspillet: Reitan slo tilbake med birdieshow!

Formatet i sluttspillet var sekshullsmatcher, og dagens første duellant for Reitan ble thailenderen Panuphol Pittarat, nummer 202 i verden. Reitan, som til sammenligning er rangert som nummer 1890, fikk overtaket tidlig med birdie allerede på det første hullet.

Etter å ha delt de fire neste var Reitan ordentlig i trøbbel på det siste hullet etter å ha misset utslaget i skogen til venstre.

20-åringen måtte bare chippe seg sidelengs ut i fairway, og da Pittarat svarte med å slå innspillet sitt til en halvannen meter, så det ut til å gå til omspill.

Reitan kontret med å slå sitt innspill til tre meter, og da han satte par-putten, var presset plutselig tilbake på Pittarat. Putten hans gled forbi, og dermed klarte Reitan på mirakuløst vis å dele hullet og vinne matchen.

Forspilte muligheter

I kvartfinalen ventet enda tøffere motstand for Oslo-spilleren. Ryan Fox er rangert som nummer 85 i verden og var stor favoritt på papiret, men det var likevel Reitan som skulle sette press på new-zealenderen gang etter gang.

Da det gjaldt som mest på slutten, var det likevel Fox som trakk det lengste strået. Fox endte for øvrig opp med å vinne hele turneringen.

– Det er litt surt, for jeg følte jeg ga meg gode muligheter til å slå ham. Det var driveren som kostet meg i dag. Jeg var ikke like vass med den som jeg vanligvis pleier, og siden vi bare spilte sekshullsmatcher, hadde jeg ikke nok tid til å rette opp problemene, forteller Kristoffer Reitan.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kristoffer Reitan måtte gi tapt i kvartfinalen.

På det første hullet senket Fox en ekkel par-putt fra fire meter for å dele. Deretter delte de med hver sin birdie på det andre par 5-hullet etter at begge slo seg opp til green på to slag. På det tredje hullet hadde Fox ordentlig griseflaks da utslaget rikorsjerte fra en trestamme i skogen og tilbake midt i fairway. De gikk av greenen med hvert sitt par.

De påfølgende 20 minuttene forspilte Reitan gode muligheter til å skaffe seg et overtak. Først misset han en birdieputt fra tre meter på hull 4, og deretter fra fire meter på det femte hullet.

På det sjette og siste hullet gjentok dessverre historien seg for Reitan idet han misset utslaget langt venstre og bare måtte slå seg sidelengs ut i fairway fra skogen. Håpet ble imidlertid tent på nytt da Fox bommet sitt jernslag fra fairway grovt og endte opp i bunkeren til høyre for green.

Da Reitan slo sitt innspill til fire meter, så det plutselig ut til at han kanskje kunne klare å komme seg unna med deling, men da brettet Fox opp ermene og viste hvorfor han er blant de 100 beste spillerne i verden.

32-åringen slo et mesterlig bunkerslag fra 30 meter til bare en halvannen meter fra pinnen. Reitan fulgte opp med å slå sin par-putt kort i linja, og da Fox sin par-putt forsvant ned i koppen, var nederlaget et faktum for Reitan.

– Det var en sur måte å avslutte på, og en eventyrlig uke er dessverre over for Kristoffer Reitan. Det har uansett vært en herlig uke, og en veldig viktig turnering med tanke på sjansene hans på pengelisten videre, konstaterte Joakim Mikkelsen fra Viasats kommentatorboks.

Har tro på norsk tourvinner snart

Selv om det var en sur måte å avslutte turneringen på, er det lite å utsette på måten Kristoffer Reitan har startet sin proffkarriere på.

Kristoffer Reitan brukte fem turneringer på å bokføre sin første topp-5-plassering på europatouren. (Foto: Getty Images)

På sin femte turnering har han nå allerede rukket å bokføre sin første topp-5-plassering, og med tre klarte cuter på fem forsøk har han fått akkurat den starten han ønsket seg i forsøket på etablere seg i det gode selskap.

Reitans prestasjon blir belønnet med en utbetaling på 32 000 euro, tilsvarende 312 000 kroner, og han gjør også et solid byks oppover europatourens Race to Dubai-ranking: Han klatrer fra 156.- og helt opp 76.-plass.

Det er topp-110 på slutten av året som fornyer arbeidstillatelsen på europatouren for 2020.

På spørsmål om hva han tenker om å ha levert det beste norske resultatet på europatouren siden 2008, svarer han offensivt:

– Jeg både håper og tror at dette bare var det første bra resultatet fra en norsk spiller i tiden fremover. Jeg tror vi kommer til å se en norsk seier på Europa- eller PGA-touren om ikke veldig lenge.  

Leaderboard ISPS Handa World Super 6 Perth

 

Vil være mer offensiv

Reitan uttalte til Norsk Golf tidligere i uken at han begynner å føle seg mer og mer komfortabel i selskap med Europas beste spillere. Reitan sier han må utvikle nivået han hadde i fjor, hvis han skal gjøre det til en vane å kjempe i toppen på touren fremover.

– Jeg føler det ikke er ferdighetene det står mest på, men heller det mentale og måten jeg takler press på. Jeg slapper mer og mer av for hver uke jeg har spilt, og jeg spiller min soleklart beste golf når jeg våger å slippe meg litt løs.

Jeg spiller min soleklart beste golf når jeg våger å slippe meg litt løs.

Kristoffer Reitan

Reitan sier han har gått inn i seg selv den siste måneden for å finne ut av hva han kan gjøre for å løfte spillet sitt til et nytt nivå. Han har funnet ut at det viktigste for ham er å tenke mer offensivt.

– Det dreier seg ikke nødvendigvis om å ha en mer offensiv spilleplan, men heller måten jeg gjennomfører slagene på. Det er ingen av spillerne i toppen her som er defensive i utførelsen av slagene. Jeg må slippe meg mer løs og gå ut av komfortsongen og ikke tenke så mye på konsekvenser, men heller se mulighetene, konstaterer han.

Espen Kofstad (Oslo GK) og Kristian Krogh Johannessen (Drammen GK) deltok også i Australia denne uken, men misset begge cuten etter to runder. Neste turnering for de norske europatour-gutta blir Oman Open i Muscat 28. februar.