Torsdag ble en treg start i europatour-turneringen Vic Open i Australia for de norske gutta. Med hele 126 spillere under par og en lederscore på ti under måtte vi helt ned til 102.-plass for å finne Espen Kofstads navn på listen.

24 timer senere ligger han helt oppe på 22.-plass!

Oslo-spilleren brettet opp ermene og klinte til med en bogeyfri runde på syv under par, som har sendt ham hele 80 plasser oppover leaderboardet.

Det var dagens nest laveste score totalt på 13th Beach Golf Club. 65-runden var også Kofstads nest laveste score på europatouren noensinne.

Med åtte under par totalt har han plutselig bare to slag opp til topp-10 og seks slag opp til lederduoen Jason Scrivener og Nick Flanagan fra Australia.

– Det var en lettere bane i dag, men med mer vind. Jeg slo ballen helt nydelig, og jeg puttet bra. Alt var digg! oppsummerer Kofstad runden til Norsk Golf.

I går ble det for mye for meg, men i dag vant jeg. Jeg er veldig fornøyd og stolt over at jeg klarte å presse meg gjennom det og spille bra

Espen Kofstad

På sin Facebook-profil beskriver Kofstad imidlertid dagen som «en rar dag».

Han forteller at han kollapset på knærne på det tredje hullet, men klarte å tappe i for birdie.

Etter flere sesonger på sidelinjen med skader i både rygg, nakke, hofte og håndledd trenger kroppen fortsatt tid til å tilpasse seg et hektisk program igjen.

– Dette er den største kampen min for øyeblikket. I går ble det for mye for meg, men i dag vant jeg. Jeg er veldig fornøyd og stolt over at jeg klarte å presse meg gjennom det og spille bra, skriver Kofstad.

Jeg så ikke ballen, jeg bare datt, og så ble det en nydelig draw som landet 30 centimeter fra hullet. Det er bare sånn formen er. Det er litt vanskelig å forklare hva som skjer, utdyper han overfor Norsk Golf.

Kofstads beste europatour-plassering i karrieren er for øvrig 8.-plassen i Open de Espana fra debutsesongen i 2013.

Kristoffer Reitan leverte sin beste runde så langt som europatour-spiller. (Foto: Getty Images)

Reitan videre

Kofstads klubbkamerat Kristoffer Reitan hadde også all grunn til å være fornøyd med spillet sitt fredag. Han startet dagen på par, tre slag bak den foreløpige cutstreken, men slo tilbake med en bunnsolid runde på fem under par. Det er hans beste runde så langt som europatour-spiller.

Med syv birdies, to bogeys og resten par på scorekortet karret han seg akkurat på riktig side av cutstreken, og etter noen nervepirrende timer i klubbhuset ble det endelig klart at 20-åringen nå klarer sin andre cut på europatouren. 

En som dessverre ikke får med seg helgespillet, er Kristian Krogh Johannessen. Med fem over par totalt avsluttet han uken med bare to spillere under seg på leaderboardet. Han har nå startet sin debutsesong på europatouren med fire strake missede cuter.

Vic Open er en turnering utenom det vanlige. European Tour og LPGA Tour samarbeider om verdens eneste tour-turnering der kvinner og menn spiller på samme bane til samme tid og for like mye premiepenger, men i hvert sitt startfelt.

Lørdag ettermiddag settes en ny cutgrense der kun de 35 beste spillerne får med seg søndagens avslutningsrunde.

Ettersom det er mindre premiepenger på spill enn det vanligvis er på LPGA- og europatouren, uteblir mange av de største stjernene. Det har åpnet opp for at tre norske damer og tre herrer har fått mulighet til å delta i turneringen(e).

Leaderboard