De færreste hadde levnet Eirik Tage Johansen (Stavanger GK) noe som helst sjans til å utfordre om europatour-kortet denne uken etter at han startet q-school-finalen med en score på én over par etter to runder. Det ga 135.-plass og hele ni slag opp til kvalifiseringsgrensen, som er satt ved topp-25 denne uken.

Under mandagens tredje runde våknet han endelig.

Med en bogeyfri runde bestående av åtte birdies og ti par på Lumine GCs Lakes Course har han nå klatret helt opp til delt 41.-plass. 63-runden var dagens nest laveste score og hele elleve slag bedre enn hans foregående runde på samme bane.

Når tre runder gjenstår, har han plutselig nå bare tre slag opp til europatour-plassen, og det som så høyst urealistisk ut for bare noen timer siden, har nå blitt en reell mulighet.

(Norsk Golf har foreløpig ikke lyktes i å få tak i Tage etter runden).

Tage, som endte på 24.-plass sammenlagt på Challenge Tour denne sesongen, har vist flere ganger tidligere at han har det som skal til i Europas tøffeste golf-maraton: Hele fire ganger tidligere i karrieren har han kommet seg gjennom det trange nåløyet i finalen og spilt seg til en plass på europatouren. Sist gang han spilte på europatouren, var for åtte år siden.

Reitan holder koken: – En jævla krig

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Langstlående Kristoffer Reitan holder det gående på riktig side av kvalifiseringsgrensen i Spania. (Foto: Getty Images)

Mens det var Tage som var dagens norske spiller i Spania, er det den 16 år yngre Q-School-debutanten Kristoffer Reitan (Oslo GK) som fortsetter å være den beste nordmannen i turneringen. Spillet hans var ikke på topp under mandagens tredje runde, men likevel klarte 20-åringen å klore seg til sin tredje strake runde under par.

Med fem bogey og seks birdies – hvorav tre av dem kom på de fire siste hullene – signerte han for en 71-runde. Dermed ligger 20-åringen nå på 15.-plass (-11), syv plasser under der han startet dagen. Han har nå to slag ned til feil side av kvalifiseringsgrensen.

– I dag var det en jævla krig utpå der. Jeg tror faktisk ikke jeg har kjempet hardere i en runde golf i hele mitt liv. Det var utrolig deilig å komme inn under par selv på en slik dag, sier Reitan til Norsk Golf.

Jeg tror faktisk ikke jeg har kjempet hardere i en runde golf i hele mitt liv. Det var utrolig deilig å komme inn under par selv på en slik dag

Kristoffer Reitan

Han sier han forsøkte å følge den samme spilleplanen som tidligere i uka, men strategi hjelper lite når utslagene ikke sitter.

– Jeg hadde dårlig utgangspunkt etter mange av utslagene. Det er deilig å få den trangere av de to banene ut av bildet, for de tre siste rundene mine nå er på Lakes, og den banen passer øyet mitt bedre, sier Reitan, som ikke fikk lagt ned den treningen etter dagens runde som han skulle ønsket. European Tour hadde nemlig rangen for dagen da han var ferdigspilt.

– Jeg får heller kjøre litt visualiseringsøvelser og alternativ trening. Det er uansett ikke noe som bekymrer meg, for jeg vet at utslagene mine normalt sett er bra. Dessuten er det en lang uke, og det er viktig å spare krefter.

Reitan medgir at det er rart å ha spilt tre runder og likevel bare være halvveis i turneringen.

– Jeg var veldig forberedt på at at dette skulle bli en knalltøff uke. Jeg skal bare fortsette å tenke offensivt og sikte høyt på leaderboardet i stedet for å fokusere på 25.-plassen.

Krogh fortsatt i nærheten,  Olsen raste

Rett på motsatt side av topp-25-streken følger Kristian Krogh Johannessen, som spilte seg tilbake i turneringen med en 67-runde søndag. Mandag fulgte han opp med en runde på to under par på Hills Course. Det gir delt 30.-plass.

Krogh startet dagen med to tidlige birdies, men fikk dem raskt annulert av en lei dobbelbogey på hans sjette hull for dagen. Det skulle også bli hans siste tapte slag, og han fulgte opp med to birdies og ti par på de resterende tolv hullene.

Krogh har vært stabiliteten selv så langt, og i løpet av de første 54 hullene har han bare tapt slag på tre av dem.

For alle de fire norske spillerne som er i aksjon i finalen, er det kun topp-25 som gjelder denne uken. Alle som klarer cuten etter fire runder, sikrer Challenge Tour-kortet neste sesong, men det har både Eirik Tage Johansen, Kristian Krogh Johannessen og Aksel K. Olsen allerede trygt plassert i lomma. Kristoffer Reitan har på sin side bestemt seg for å fortsette som amatør neste sesong dersom han ikke skulle klare å spille seg til europatour-kortet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

«Team Stavanger» som er på plass i Spania. Fra venstre: John Robert Olsen (far til Aksel), Aksel K. Olsen, Eirik Tage Johansen og trener Jan Egil Nærland. (Foto: Aksel Olsens Facebook-profil)

Aksel K. Olsen lå helt oppe på 18.-plass før tredjerunden. Her ble det en tung dag på jobb for årets sammenlagtvinner på Nordic League, som falt ned til 57.-plass med en skuffende runde på tre over par, som inkluderte to dobbelbogeys, tre bogeys og fire birdies.

To av birdiene kom imidlertid helt på tampen av runden, og det kan ha sikret mulighetene hans videre i turneringen. Olsen ligger nå fem under par, fire slag bak kvalifiseringsgrensen.

Og som hans klubbkamerat Tage beviste i dag: Det er et forsprang som kan tas igjen i et jafs!

– – –

Rapport fra runde 2: Tre nordmenn i rute i finalen

Rapport fra runde 1: Reitan startet med monsterrunde i Spania

– – –

Leaderboard