På Solheim Cup i Iowa: Arne Hole

Jo da, Europa hadde mange gode spillere, men USA hadde enda flere og vant Solheim Cup 16 ½ mot 11 ½ – altså samme avstand som før singlematchene søndag.

Suzann Pettersen måtte som kjent melde forfall til det som ville ha blitt hennes niende Solheim-deltagelse som spiller. Men da ryggen streiket, kom Catriona Matthew inn som spiller, og Tutta ble visekaptein.

Den dårlige nyheten er at fire dagers spillefri i The Hawkeye State ikke har gjort ryggen hennes noe bedre.

– Så du må stå over Canadian Women’s Open til uken?

– Det er helt klart. Jeg tviler på om jeg får spilt noe før Evian, sier Tutta. Årets siste majorturnering starter 14. september.

Til gjengjeld har hun gledet seg stort over opplevelsen på Des Moines Golf and Country Club i Iowa.

– Annika har vært en fantastisk kaptein, og det har vært morsomt å være en del av laget.

– Har du lært mye av henne?

– Det vet jeg ikke, men det har vært en morsom erfaring. Og selv om utgangspunktet ikke var det beste før singlene, ble det litt spenning en stund – som det alltid pleier å være.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Det ble litt spenning på søndag, men USA rodde seieren i land. (Foto: Getty Images)

USA ledet komfortabelt med fem poeng for de 12 singlematchene, men da danske Emily Pedersen slo ut som siste jente, var Europa faktisk opp i fem av matchene, USA i bare én – og følgelig var de seks andre delt. Men sin vane tro lar ikke amerikanerne seg så lett vippe av pinnen i mann-mot-mann-duellene. Selv ikke Anna Nordqvist, som gikk først ut og var fire opp mot verdenstoer Lexi Thompson etter fire hull, greide mer enn deling da det 18. hullet var unnagjort.

Som forklaring skal det sies at Thompson på de første syv hullene på back nine gjorde birdie-eagle-par-birdie-birdie-eagle-birdie!

– Ja, det var litt av en utfordring vi hadde, men jeg tror alle hadde et håp om at det likevel kunne gå. Du vet aldri i golf, sier Tutta, som ble en snakkis for det neste tiåret da hun i sin Solheim-debut i 2002 lå fem under med fem hull igjen mot veteranen Michele Redman. Men det endte med deling! (Og litt banning direkte på amerikansk TV.)

Europa fikk banesåret da det ble 0-4 i fourball fredag. Det forspranget ble for tungt å ta igjen. Men bare to ganger har Europa greid å ta mer enn seks poeng på singlene på bortebane, så med fire debutanter på laget er det håp om revansje på Gleneagles i 2019.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Juli Inkster har nå ledet USA til to seiere på rad. (Foto: Getty Images)

Lagkaptein Annika Sörenstam berømmet sine spillere for innsatsen, og svensken fikk ikke den beste oppkjøringen som kaptein. Anna Nordqvist har slitt med kyssesyken, Charley Hull med en håndleddsskade og til slutt meldte Tutta for fall på grunn av ryggen.

Tutta-reserven Catriona Matthew måtte lene seg på Karine Icher i åpningsrunden, men så kom 47-åringen sterkere og sterkere og sikret Europa tre poeng. Det gjorde at skotten passerte Tutta på listen over dem som har skaffet Europa flest poeng gjennom tidene. Den toppes av Laura Davies, som har 25 poeng på 12(!) starter. Annika Sörenstam har 24 på åtte,  Matthew 22 på ni og Tutta 19 på åtte starter.