På Solheim Cup i Iowa: Arne Hole

Tilskuerne som hadde satt seg til rette ved green 18 for å få med seg avgjørelsene, hadde så avgjort valgt feil strategi. Så langt gikk nemlig ingen av matchene. USA storspilte og vant 4-0.

Dermed leder amerikanerne 5 ½ mot 2 ½ etter første dag. Hvordan Europa skal hente inn igjen det forspranget har vi ingen oppskrift på. Har lagkaptein Annika Sörenstam?

– USA spilte veldig bra. Vi hadde ikke den samme flyten, men det er fortsatt mange poeng igjen å spille om. Vi har fightere i laget som fortsatt har troen. Blant andre kom Emily (Pedersen) bort til meg og sa «jeg kan bedre enn dette». Det er fighterinnstilling, så jeg ga henne sjansen i lørdagens foursome, sier Annika.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Annika Sörenstam og det europeiske laget hadde ikke mye grunn til å smile under fredagens fourball-matcher. (Foto: Getty Images)

(Fra formiddagens foursome: Rusten start på Tuttas erstatter – men topp start av Europa)

Mens solen skinte hett over Des Moines-banen, ble svensken likevel gråere og gråere i ansiktet. Ikke på noe tidspunkt i noen av matchene var europeerne i ledelsen.

Verst gikk det for spanske Carlota Ciganda og den danske debutanten Emily Pedersen. Etter 13 hull var det game over, med 6 &5 til Lizette Salas og «rookien» Angel Yin, bare 18 år gammel. Det er bare femte gang i Solheim-historien at en match har endte med slike kalassifre. Og ettersom Pedersen ikke fikk delta i foursome på morgenkvisten, har hun ennå ikke spilt banens fem siste hull.  

Sörenstam sendte utpå fire debutanter i fourball, mens hun satte ut sine beste spiller fra foursome, Anna Nordqvist.

– Anna ba om å få hvile. Hun er fortsatt ikke helt frisk, svarer Sörenstam da Norsk Golf ber om en forklaring på vraking av lagets øverste på verdensrankingen (nummer 13).

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kaptein Juli Inkster gir laget sitt velfortjent skryt. (Foto: Getty Images)

En av debutantene var svenske Madelene Sagström, som gikk i første fourball sammen med solid rankede Jodi Ewart Shadoff.

– Jeg var «jättenervös» før start, men synes vi spilte bra. Det var bare at amerikanerne spilte enda bedre. Men det er fortsatt mange poeng å spille om, og vi har et «grymt» bra lag, sier 24-åringen, som har tre topp 20-plasseringer på LPGA i år. Debuten i Solheim endte på det 17. hullet, der Danielle Kang/Michelle Wie kunne notere 3&1. Wie ga for øvrig amerikanerne en drømmestart med eagle på første hull. Ellers var det «rookien» Kang som imponerte med puttingen sin – en del av spillet der amerikanerne var klart bedre.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Charley Hull/Georgia Hall var duoen som klarte å bevare spenningen lengst, men da Stacy Lewis gjorde birdie på det 17., var det slutt også for dem.

Hull har slitt med en håndleddsskade – og er ikke så restituert som Sörenstam hadde håpet på.

– Hun avsluttet lunsjen med en ispose på håndleddet, 20 minutter før hun skulle ut. Charley er en tøffing, men kanskje det har blitt for mange tekstmeldinger, fleipet Sörenstam, som sparer den engelske jenta tidlig lørdag morgen lokal tid.

 

Resultatene i fourball:

Danielle Kang/Michele Wie mot Jodi Ewart Shadoff/Madelene Sagström 3&1.

Lizette Salas/Angel Yin mot Carlota Ciganda/Emily Pedersen 6&5

Brittany Lang/Brittany Lincicome mot Caroline Masson/Florentyna Parker 3&2

Stacy Lewis/Gerina Piller mot Georgia Hall/ Charley Hull 2&1

 

Oppsett foursome lørdag:

Jodi Ewart Shadoff/Caroline Masson mot Cristie Kerr/Lexi Thompson

Mel Reid/Emily Pedersen mot Paula Creamer/Austin Ernst

Anna Nordqvist/Georgia Hall mot Stacy Lewis/Gerina Piller

Catriona Matthew/Karin Icher mot Michelle Wie/Danielle Kang

Første utslag kl. 14.10 norsk tid