Uvær og mesterskapsrekord da Mjaaseth vant U16-EM

Med god hjelp fra værgudene siste dag ble Michael Alexander Mjaaseth (Oslo GK) den tredje norske vinneren på fire år i det uoffisielle europamesterskapet for spillere under 16 år, European Young Masters.

Det ble en dramatisk avslutning på årets mesterskap i Tsjekkia, der 16 år gamle Michael Alexander Mjaaseth hadde med seg en ledelse på to slag etter å ha levert et imponerende birdieshow de to første rundene med scorer på 64 og 66 slag, 14 under par totalt.

Under lørdagens tredje og siste runde fikk han det imidlertid ikke til å stemme like bra. Birdiene som hadde rullet i de første rundene, ville ikke i hullet, og samtidig gjorde hans nærmeste utfordrer i lederball, spanjolen Jose Luis Ballester, birdie etter birdie.

Da tre hull gjenstod av turneringen, var Mjaaseth to over for dagen og hadde falt til delt tredjeplass, fem slag bak Ballester.

Så kom møkkaværet.

Et uventet og kraftig uvær med lyn og torden skylte plutselig over Golf & Spa Kunětická Hora. Været skulle vise seg å være så voldsomt at det ikke ville la seg gjøre å fullføre runden, og alle lørdagens scorer måtte derfor kanselleres.

Dermed var det Mjaaseth som til slutt kunne strekke armene i været og juble for seier likevel. Hans totalscore på 14 under par etter to runder er samtidig ny mesterskapsrekord i European Young Masters – til tross for at Mjaaseth bare hadde 36 hull å gjøre det på.

Mjaaseth, som begynner på Norges Toppidrettsgymnas til høsten etter å ha gått på NTG-U, er den fjerde norske vinneren i turneringens historie, og den tredje på fire år.

Øyvind Rojahn vant turneringen i 1989, Markus Braadlie vant i 2016 og Bård Bjørnevik Skogen gikk til topps i 2017.

(Artikkelen fortsetter under)

Norge endte på fjerdeplass i lagkonkurransen. Losby GKs Herman Huus ble nummer 28 individuelt med +1 sammenlagt. I jenteklassen ble Fana GKs Mia Sandtorv Lussand beste norske på delt 16.-plass, én over par. Hun klatret egentlig opp til topp-10 med en avsluttende 68-runde, men fikk ikke scoren godkjent på grunn av det samme uværet som sikret Mjaaseth seieren. Silje Torvund Ohma, også hun fra Fana GK, delte 28.-plassen på fire over par.

Dette var Mjaaseths første seier på internasjonalt nivå. Hjemme i Norge i år står han med en andreplass som beste plassering på Srixon Tour i 2019, og han ligger på tredjeplass på touren sammenlagt. Han endte også på andreplass i norgesmesterskapet i matchspill for én måned siden.