Det var de vanvittig tøffe forholdene som ble den store snakkisen etter runde tre av The Players Championship på TPC Sawgrass lørdag. Det blir understreket av lederen Jason Day, både med tanke på scoren hans og uttalelsene hans etterpå.

Day leder med fire slag på trioen Hideki Matsuyama, Ken Duke og Alex Cejka, men det gjør han til tross for en runde én over par, etter å ha spilt de to første rundene på rekordlave 15 under par.

Se leaderboardet her.

– Det var den vanskeligste golfrunden jeg noensinne har spilt, sa Day etter runden.

– En putt på 10 fot føltes som om den var 60 fot unna, la han til.

Se høydepunkter fra runden nederst i artikkelen.

Grønt ble brunt

Årsaken til vanskelighetene var noen av de raskeste og hardeste greenene i PGA Tourens historie. Etter at banen hadde vært lettspilt de to første dagene, og Day satte rekord for spilte 36 hull med -15, tørket greenene opp og ble rekordraske.

Ord som linoleum, is, teflon og dansegulv ble brukt av spillerne for å beskrive putteflaten, som etter hvert ble mer brun enn grønn. Det spekuleres i om arrangøren nærmest dreper greenene, som likevel skal graves opp og legges på nytt fra og med tirsdag, med vilje. Arrangøren hevder imidlertid at de ikke bevisst har gjort greenene vanskeligere, men at varmt vær, høy vind og lav luftfuktighet har skylden.

Vel hva har disse værfenomenene skylden for? La oss se på fakta.

11 prosent treputter

Andel treputter på PGA Tour er ifølge Golf Channel 2,93 prosent, og de to første rundene av The Players hadde et snitt på 2,08 og 2,67 prosent.

På tredjerunden lørdag var andelen 11 prosent.

Sergio Garcia var blant dem som fikk merke hvor vanskelig det var. På det femte hullet brukte han fem putter, og da telles ikke forsøket hans fra greenkanten med.

Se femputten her:
(Artikkelen fortsetter under videoen)

At det var flere runder på 80-tallet (7) enn på 60-tallet (3), sier også noe om hvor vanskelig banen var.

McIlroy: – Urettferdig

Mange spillere var svært kritiske til hvordan forholdene ble.

– Å ha en så drastisk fartsendring på greenene fra da vi spilte fredag, syntes jeg var vanskelig å tilpasse seg. Det var på grensen til urettferdig på enkelte hull, sier Rory McIlroy.

– Vilt vanskelig! sa Hideki Matsuyama.

– Et mareritt! klaget Vijay Singh.

– Greenene er skremmende. Når du adresserer ballen din, føles det som om putteren skal skli inn i ballen. Det er null friksjon, sier Matt Kuchar. 

Vil «overleve» sisterunden

Nå blir det spennende å se hvordan forholdene blir på søndagens sisterunde. Verdensener og leder Jason Day snakker kun om å «overleve».

– Jeg vil så inderlig vinne denne turneringen, sier han. 

Se høydepunkter fra runden her: