Det er Viktor Hovland som har kapret nesten all oppmerksomhet i Golf-Norge denne sesongen, men akkurat nå er det hans tidligere lagkamerat ved Oklahoma State University, Kristoffer Ventura som er den nordmannen med best mulighet for å kvalifisere seg til verdens fremste golftour neste år.

Nå skal det mye til for at Ventura ikke kan kalle seg PGA Tour-spiller i 2020. Han leder med ett slag før siste runde på Korn Ferry-touren i Nebraska etter en tredjerunde på fire under par, som gjør at han beholder ledelsen på ett slag.

– I dag var det vanskelig. Jeg spilte ganske bra på de første ni, men på back-nine begynte det å blåse opp. Jeg gjorde to bogeys etter å ha valgt feil kølle, men heldigvis gjorde jeg et par birdies på vei inn, sier Ventura, som avsluttet dagen med å redde et sterkt par etter å ha ligget i roughen både etter første- og andreslaget. 

Dermed har han slått knallhardt tilbake etter å ha misset to cuter på rad og falt fem plasser på tourens poengliste de siste ukene.

Ventura innrømmer at det er vanskelig å overse alle meldinger og skriverier om at han nå er nære på å sikre seg en plass på PGA-touren.

– Det eneste jeg hører om, er PGA Tour-kortet. Det er en enorm klisjé, men på et punkt sa jeg til caddien min at jeg bare tar det bare ett slag om gangen. Jeg leser om det overalt på Twitter og Instagram. På dette stadiet må jeg bare fortsette å gjøre det jeg gjør.

– Det er vanskelig å blokke ut alt som skjer, men jeg har blitt bedre på det. Jeg er fokusert på min egen greie, så får vi se hva som skjer.

 

 

Etter å ha startet årets sesong nærmest på bar bakke og uten noen ordentlig kategori på Korn Ferry Tour* (nivået under PGA Tour), har Ventura klart å gjøre det meste ut av de mulighetene han har fått.

Med en seier og tredjeplass i løpet av sommeren befinner 24-åringen plutselig seg nå på 22.-plass på tourens poengliste.

Det er de 25 beste ved sesongslutt som sikrer opprykk til PGA-touren, og etter ukens turnering er det bare tre turneringer igjen av årets sesong. Ventura har skaffet seg en liten luke ned til 26.-plassen og har nå den beste sjansen en nordmann har hatt til å spille fast på touren, siden Henrik Bjørnstad konkurrerte på PGA Tour i 2010.

– Sesongen har ikke blitt slik jeg hadde sett det for meg. På et tidspunkt var jeg ganske langt nede, og jeg visste ikke hvordan jeg skulle komme meg ut på touren her. Å se tilbake på de to siste månedene er spinnvilt, konkluderer Ventura.

Det er nok resten av Golf-Norge enige med ham i.

Lederballen med Ventura og amerikanerne Lanto Griffin og Tyson Alexander slår ut klokken 19.10 norsk tid søndag.

(Artikkelen fortsetter under)

Kristoffer Ventura har fått et gjennombrudd denne sommeren. Her etter seieren i Utah Championship tidligere i sommer. (Foto: Getty Images)

Ventura står med 648 poeng på Korn Ferry Tour i år. Kevin Dougherty på 26.-plass har spilt inn 592 poeng. Differansen på 56 tilsvarer omtrent en topp-15-plassering i Korn Ferry Tours poengfordelingssystem, men et godt resultat i sesonginnspurten vil så å si sikre Ventura PGA Tour-spill neste år.

Han kan dermed tillate seg å falle litt nedover leaderboardet på søndag og likevel sikre PGA Tour-kortet.

Dersom Ventura mot formodning skulle falle utenfor topp-25 på Korn Ferry Tours poengliste ved sesongslutt, får han en ny mulighet til å spille om PGA Tour-kortet i Korn Ferry Finals i august og september, der de 25 beste spillerne totalt på tre turneringer rykker opp.

Ventura kommer til å spille dette sluttspillet uavhengig av hvordan sesongavslutningen går, i håp om å få så god PGA Tour-kategori som mulig neste sesong. Viktor Hovland er for øvrig også klar for Korn Ferry Tour-sluttspillet.

– – –

*Korn Ferry Tour er det nye navnet på touren som het Web.com Tour frem til for noen uker siden.

Leaderboard