Driverguiden 2021: Stor test av årets drivere

I årets test har 28 drivere gått gjennom en skikkelig granskning av vår jury på elleve spillere. Her får du hjelp til å finne ut hva slags drivere som kan passe for deg.

Publisert

Disse har slått tusenvis av baller innendørs på Dormys i Barkarby i Sverige. Der har vi samlet inn tall fra TrackMan, samt sett på testernes egne inntrykk. Kanskje blir dette startskuddet på reisen mot ditt beste driverkjøp noensinne?

Til sammen ble det slått 2136 driver av vårt testpanel. For å illustrere betydningen av å finne riktig driver for deg, slo panelmedlemmene 9,2 meter lenger med den nye driveren de slo lengst med i testen, sammenlignet med driveren de allerede hadde i bagen.

For hele panelet skilte det i snitt 22,8 meter mellom den driveren de slo lengst og kortest med. Den minste differansen noen i panelet hadde, var 16 meter, mens den største var hele 35 meter. Det lønner seg med andre ord å finne riktig driver!

(Scroll til bunnen av artikkelen for å lese vår test av køllene)

Slik gjennomførte vi testen

Nytt testmiljø innendørs

Lesere av utstyrsguiden vet at den pleier å gjennomføres i Spania. Dette har i år naturligvis vært helt umulig å få til. Å la et gjennomfrossent panel slå ball på en svensk range ville nok ikke gitt noe særlig verdi til leserne. Heldigvis ble vi godt tatt imot inne i varmen hos Dormy i Barkarby utenfor Stockholm.

Et utmerket testmiljø der vi fikk bruke deres flotte testsenter. En stor fordel med dette har vært at alle slag i årets test er registrert på en TrackMan 4. Vi har dermed mer data enn noensinne.

Vårt blandede panel er som alltid ryggraden i testingen. Årets elleve spillere har handicap fra 0-25 og svinghastigheter mellom 68 og 112 mph. Oversatt til slaglengder er det mellom 155 og 273 meter. 

Holder det å lese guiden, eller bør jeg teste selv?

Vi anbefaler alltid å teste nye køller før du kjøper. Den enkle grunnen til det er at vi alle er forskjellige og ved å teste først, slipper du å gjøre en dårlig investering. Dessuten er muligheten for å skreddersy køller etter din unike sving bedre enn noensinne. Bruk guiden, ja som en guide. En veileder. Vi vet at du antagelig ikke har tid til å teste alt av utstyr selv og at det bare er et begrenset antall proshopper som har et så stort sortiment som vi har testet her. Å slå gjennom alt tar veldig lang tid, så la denne guiden dytte deg i riktig retning. 

Slik leser du guiden

For hver kølle summerer vi kort den mest interessante teknologien bak modellen. Deretter, under «Norsk Golf sier», får du informasjon fra testredaksjonen basert på innsikt fra panelet og data fra TrackMan som vi har analysert. Til slutt, under «Til hvem?», gir vi en veiledning rundt hvilke spillere driveren kommer til å passe best for. Også her tungt basert på tall fra TrackMan. 

Harde fakta

Når du tester nye køller, finnes det et helt uunnværlig verktøy: en bra launch monitor. Uten å måle resultatene kommer du aldri til å kunne avgjøre hvilken driver som faktisk går lengst. Vi har benyttet oss av den markedsledende TrackMan 4. Du har sikkert sett mange proffer på drivingrangen som bruker nettopp denne. Over 1000 av verdens beste spillere har kjøpt en egen TrackMan til bruk under trening. Alle de store utstyrsprodusentene er også flittige brukere av TrackMan-teknologi.

Med hjelp av avansert radarteknologi, opprinnelig fra det militære, kombinert med høyhastighetskamera, måler den hvordan køllen svinges og hele ballens flukt. Ut av dette får vi mer enn 25 interessante verdier. Ballhastighet, spinn, utgangsvinkel, landingsvinkel, carry og totallengde er noen av de. Vi har brukt skikkelige baller under testing for å få mest mulig riktige tall. Vi har benyttet oss av TaylorMade TP5. En femdelt ball med uretanskall. 

Driverguiden 2021

Testpanelets favoritt: Titleist TSi2

Vi har gått gjennom alle kommentarer fra panelet og analysert TrackMan-tallene. Dommen? Titleist TSi2 er etter vår mening årets beste driver.

Hvordan har vi kommet frem til det, tenker du kanskje? Generelt sett var Titleist TSi2 den driveren som fikk best tilbakemeldinger fra panelet. Dessuten var det den som havnet på flest topp- 3-lister.

1. Høy kapasitet for mange. 

TSi2-driveren fikk toppscore på lengder og var den driveren som presterte aller best når det gjaldt carry. På totallengde var den nummer to, etter Callaway Epic Max LS. En ting å merke seg er at både en spiller med 25 i handicap og en scratchspiller hadde TSi2 på sin topp tre i carry- og totallengde. Det var bare et fåtall i panelet som ikke trivdes med TSi2. Kan vi love at du kommer til å slå langt med denne? Nei. Det kan vi ikke med sikkerhet si. Men basert på det vi har sett i testen, er dette en driver som helt klart bør være blant de driverne du vurderer som ditt neste kjøp. 

2. Pen og med bra lyd

«Stilren», «pen», «vakker» med mer var adjektiv som ble brukt for å beskrive TSi2. Det nye utseendet på slagflaten slo godt an, akkurat som det diskrete designet på hodet. Titleist har også jobbet med formen sammenlignet med forgjengeren. Tåpartiet er blitt litt mer iøynefallende. Kanskje dette var en faktor i hvorfor den fikk så høy score på utseende? Lydmessig traff den også blink. Det distinkte balltreffet lager en lyd som gir følelsen av kraft og fart. 

3. Tilgivende

TSi2 er den mer tilgivende modellen hvis du sammenligner med TSi3, og den gir masse selvtillit ved adressering. Flere i panelet melder at den gir dem en trygghet som gjør at de kan gi ekstra gass uten å uroe seg for at feiltreff kommer til å bli hardt straffet. Det er muligens derfor også en av scratchspillerne i panelet foretrekker TSi2 forran TSi3. Den er rett og slett snillere. Det tror vi også at noen av Titleists tourspillere kommer til å gjøre. 

– – –

Norsk Golf tipser:

Andre kandidater til årets driver

PING G425 MAX/SFT

Følelsen er at Ping har et veldig sterkt grep rundt et spesifikt segment av markedet, nemlig tilgivende drivere. Det er rett og slett vanskelig å finne mer lettspilte drivere enn G425 Max/SFT.

TAYLORMADE SIM2 MAX/MAX-D

SIM2 Max/Max-D-modellene lokker med en kombinasjon av lange slag og tilgivende egenskaper. I panelet vårt er det utseendet som gjør at denne ikke når helt opp.

CALLAWAY EPIC MAX/MAX LS

Meget tilgivende. Til og med LS-modellen når den sammenlignes med sine argeste konkurrenter (King Radspeed, G425 LST, TSi3, SIM2). Fikk dessverre ikke like mye lovord om følelse og utseende som TSi2.

Årets antislice-drivere

PING G425 SFT

Akkurat som G410 SFT overbeviser etterfølgeren G425 SFT stort når det gjelder å hjelpe slicere med å rette ut drivene, og å finne noen ekstra meter nedover fairway. Et stort pluss i denne sammenhengen er at det gjøres uten å ty til masse offset i konstruksjonen. Det faller nemlig ikke i smak hos alle. 

CALLAWAY BIG BERTHA B21/REVA

Helt klart en utfordrer til G425 SFT på antislicetronen. B21 og Reva er hælvektet, noe som gir tydelige resultater i spredningen sammenlignet med nøytrale Callaway-modeller. Oppleves utrolig tilgivende og spesielt B21 genererer mye lengde for flere i panelet. 

Årets «mest for pengene»-drivere

CALLAWAY MAVRIK/MAVRIK MAX

Det er ingen stor hemmelighet at en ett år gammel driver fortsatt står seg, selv mot de nyeste modellene. Det gjelder i aller høyeste grad også for Mavrik og Mavrik Max. Siden prisen også har gått ned fra i fjor, kan fort dette fort være årets mest prisgunstige driver.

CLEVELAND LAUNCHER HB TURBO

Denne modellen er, som i fjorårets test, en enigma. For det er knapt noen i panelet som kan klage på resultatene Launcher HB Turbo-driveren leverer. Til tross for det er flere skeptiske til å ha den i bagen på grunn av den høye lyden. Men sammenligner du prisen på den med snittprisen i drivermarkedet, er dette et kupp. 

Årets beste drivere for lave svinghastigheter

COBRA RADSPEED XB

Er Radspeed XB bare en driver for spillere med lav svinghastighet? Absolutt ikke. Men den utmerket seg i vår test og kom topp-3 for to av spillerne med svinghastigheter mellom 68 og 79 mph. For disse lå Radspeed XB blant annet i toppsjiktet på ballhastighet. Utseendemessig ble denne foretrukket foran eksempelvis Ping G Le2, som også for øvrig leverer bra til denne målgruppen. 

XXIO 11

Lettslått som få! Men la oss understreke det med en gang. Denne driveren har en stiv pris (i nesten alles øyne). 8249 kroner er mye for en driver. Men dette er en super driver for spillere som trives med lette skaft og lette drivere, og som sagt, den er utrolig lett å slå. Synes du derimot at lommeboken blir for tom til den prisen, kan du ta en titt på Ping G Le2. Denne koster omtrent halvparten, er justerbar og kommer også med superlette skaft som standard. Helt ned i 44 gram.

 

Powered by Labrador CMS