– Ikke sløs bort slag på å bruke en dårlig golfball

Da Tom Horley nylig besøkte Titleist sitt hovedkvarter i Massachusets, beviste slagene til en svingrobot hvor små marginer det er i produksjonen av golfballer – og hvorfor du gjør lurt i å ikke kjøpe brukte baller.

Publisert

Tekst: Tom Horley, master club fitter hos Miklagard GK 

Det første ordet som dukker opp i hodet når jeg tenker på Titleist sine golfballer, er tillit. De siste 35 årene har Titleist lagd de mest brukte golfballene blant tourspillere, de beste amatørspillerne og PGA-proer. De har en helt enorm markedsandel, og med god grunn. Når det kommer til golfballer, er nøkkelordet stabilitet. Alle golfere jeg prater med, ønsker mer stabilitet i sitt eget golfspill, enten det gjelder scorene deres, puttingen, drivingen eller selve svingen.

Grunnen til at Titleist har en så lojal tilhengerskare, er nettopp på grunn av stabiliteten. Når du endelig finner den riktige ballen for deg, får du nøyaktig det samme produktet hver eneste gang du fisker en ny ball opp fra pappesken.

De færreste vet at veldig få golfballprodusenter har eierskap til hele produksjonsprosessen, fabrikken og de ansatte. Titleist er en av disse få. Deres lojalitet handler nemlig ikke bare om spillerne og kundene, men også deres egne ansatte.

Det nytter lite å bruke tusenvis av kroner på nye køller og instruksjonstimer hvis du kjøper en ball som flyr venstre og høyre uavhengig av hvor bra du har slått!

Mange av de ansatte jeg nylig møtte på deres hovedkvarter i Fairhaven i Massachusets på deres «Ball Plant 3», hvor Pro V1, V1x og den nye AVX blir produsert, har jobbet der i 20, 30, og noen til og med i 40 år! Det er en enorm fordel når man forsøker å lage produkter hvor stabilitet alltid er det viktigste.

Store utslag

Etter å ha besøkt utviklingsavdelingen besøkte jeg deres «hellige» Manchester Lane testlaboratorium like utenfor New Bedford. Dette skjulte anlegget er en oase midt i forstaden, og hvis du ikke hadde visstat anlegget var der, så hadde du ikke trodd det. Dette er der hvor alle prototyper blir produsert, og tour-spillerne får spesialtilpasset ballene etter sine behov. 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Vi som var invitert til den guidede turen, var vitne til en robotgolfer slå en rekke ulike golfballer med en ballhastighet på 167 miles per time – det samme snittet som PGA Tour-spillerene. Det vi så, var veldig fascinerende.

En ball som skilte seg spesielt ut, hadde dimpler på den ene halvdelen av ekvator som var TO-TUSENDELER grunnere enn den andre halvdelen. Det resulterte i at ballen fløy 50 meter skjevt på en sving som i utgangspunktet hadde produsert et helt rett slag! Det burde få alle spillere som kjøper «lake balls» eller «nyoppussede» brukte baller til å tenke seg ekstra nøye om neste gang. 

Det nytter lite å bruke tusenvis av kroner på nye køller og instruksjonstimer hvis du kjøper en ball som flyr venstre og høyre uavhengig av hvor bra du har slått!

Golf er vanskelig nok som det er, men resultatet fra svingroboten til Titleist viser at du bare gjør det enda vanskeligere for deg selv hvis du kjøper brukte golfballer. De demonstrerte også slag med baller som ikke var 100 prosent runde eller konsentriske, og resultatene her også var katastrofale.

Hvis du gjør hjemmeleksen din og finner den ballen som passer for deg (i stedet for å stole blindt på markedsføringen til de ulike merkene), vil scorekortene dine takke deg.

Dagen etter besøkte vi «Ball Plant 3», hvor Titleist Pro V1 blir produsert. Fra den første dagen denne ballen kom på markedet i 2000, så tok den livet av «wound-ballen», som var den dominerende golfballteknologien på den tiden. Det var et privilegium å være vitne til hvordan denne ballen blir produsert. Helt fra den innerste kjernen og ut til ytterskallet er Pro V1 produsert med råmaterialer, og i hvert eneste steg i produksjonsprosessen blir stabiliteten kontrollert nøye av et enormt team. Pro V1 går gjennom 90 kvalitetskontroller i løpet av produksjonen, mens Pro V1X testes smått utrolige 120 ganger bare på grunn av det ekstra laget.

Titleist er på ingen måte de eneste som lager golfballer ypperste kvalitet, og flere av de største utstyrsprodusentene gjør en fantastisk jobb. Hvis du gjør hjemmeleksen din og finner den ballen som passer for deg (i stedet for å stole blindt på markedsføringen til de ulike merkene), vil scorekortene dine takke deg. 

Man bruker mer enn nok tid, penger og energi på denne sporten fra før. Da bør du i det minste sørge for at du ikke sløser bort slag på å bruke en dårlig golfball.

– – –

Følg Tom Horley på Instagram: @tomhorley

Andre artikler fra Tom:

«Mind the gap»: Ikke glem dette når du kjøper nye køller

På tide å knuse myten om premium golfballer

Slik velger du riktig wedge til ditt spill

Powered by Labrador CMS