AT&T PEBBLE BEACH PRO-AM//

Viktor om egen utvikling: – Jeg er blitt mye bedre

Det norske håpet åpnet AT&T Pebble Beach Pro-Am to slag under par – og satte ord på sin egen utvikling som spiller.

Viktor Hovland er denne uka tilbake på Pebble Beach, en bane han har mange gode minner fra.
Viktor Hovland er denne uka tilbake på Pebble Beach, en bane han har mange gode minner fra.
Publisert Sist oppdatert

– Det føles som lenge siden, men samtidig har tiden gått veldig fort, sa Viktor Hovland da han møtte pressen på Pebble Beach denne uka, en bane han har gode minner fra.

Det var her livet hans endret seg da han vant U.S. Amateur i 2018. Og det var her han satte punktum for en fantastisk college-karriere ved å bli beste amatør i U.S. Open i 2019.

Tre og et halvt år senere ser han tilbake på en like imponerende proffstart. Og en prosess som handler like mye om utvikling som resultater.

Utviklingen av svingen

I alle idretter og medier snakkes det først og fremst om resultatene. Om triumfer og tap, pokaler og medaljer. Men bak resultatene ligger et langsiktig arbeid som handler om å utvikle prestasjonen.

Og det er hva Viktor Hovland jobber med.

– Da jeg slo gjennom var jeg ikke på samme nivået som jeg er nå. Men jeg var veldig stabil. Jeg hadde et grunnslag som jeg slo overalt, uansett hvordan hullet var eller hvor vinden kom fra. Jeg fant bare en måte å bruke det på, forklarer 25-åringen.

Grunnslaget han snakker om, er selvsagt den lille faden som ble Hovlands merkevare og fremste våpen da han klatret fra skolepulten til verdenstoppen på bare noen måneder. Den kontrollerte høyreskruen der ballen alltid startet litt til venstre, men dro seg tilbake i fairway med magnetisk kraft og laserpresisjon.

– Selv om det fungerte, så plaget det meg litt. Jeg følte at det begrenset meg som spiller, sier Hovland.

For å løfte taket i eget spill har han lagt ned mye arbeid for å forsterke sine mindre gode sider og samtidig utvikle slagrepertoaret i det lange spillet. I fjor vår intensiverte han arbeidet sammen med trener Jeff Smith.

Men i jakten mistet han også noe av kontrollen.

Verdien av å vite

– Det er veldig verdifullt å ha et slag der du vet hvordan ballen vil oppføre seg. Du trenger ikke å slå et perfekt slag, men du vet hva som vil skje. Du kan spille smart, spille vekk fra trøbbel, poengterer Hovland der han sitter foran mikrofonene på Pebble Beach i februar 2023.

Det er et ekko av det han forklarte til Norsk Golf under The Open i St. Andrews for et halvt år siden.

Før turneringen jobbet den norske golfsensasjonen hardt for å finne tilbake til grunnslaget som han visste han kunne stole på. Og ute på West Sands tok den lille faden ham til toppen av ledertavlen etter tre dager.

Men golf er ferskvare. Du kan legge deg i fairway og våkne i roughen dagen etter.

– Jeg har økt svinghastigheten, jeg kan slå ballen høyere, jeg kan slå en draw. Jeg er bedre til å putte, og nærspillet kommer seg. Totalt sett er jeg en mye bedre spiller i dag. Men jeg satte pris på den konsistente ballflukten, Og vil gjerne ha tilbake noe av stabiliteten jeg hadde, forklarer Viktor Hovland.

Åpnet to under par

For alle som kjenner idrett – og Viktor Hovlands arbeid – er det bare et tidsspørsmål når utviklingen også gir tellende resultater.

Torsdag åpnet han to under par i AT&T Pebble Beach Pro-Am, en turnering han deltar i for første gang. Og en turnering det er vanskelig å bli klok på.

Spillerne er fordelt på tre baner; Pebble Beach, Spyglass Hill og Monterey Peninsula. Kjendiser og bedriftsledere er en del av turneringsformatet. Og værforholdene var svært skiftende på åpningsdagen.

Viktor Hovland er på delt 47. plass etter første runde, seks slag bak Hank Lebioda. Men de fleste i toppen spilte det enkleste banen, Monterey Peninsula. Bare seks spillere på Spyglass Hill var bedre enn Hovland.

Her er ledertavlen

Powered by Labrador CMS