RYDER CUP// DAG 2

Alt du bør vite før Ryder Cup skal avgjøres søndag

Søndag ettermiddag vil enten Europa eller USA stå igjen med pokalen etter Ryder Cup 2023.

Viktor Hovland i aksjon under fourball-matchen lørdag ettermiddag. Søndag venter Collin Morikawa i singelmatch for nordmannen.
Publisert Sist oppdatert

Alle veier fører til Roma – og spesielt søndag.

Ryder Cup 2023 på Marco Simone  skal endelig skal få sin vinner. Mye er sagt og skrevet om det prestisjefylte møtet mellom Europa og USA de siste dagene. Men la oss gjøre det enkelt for deg og liste opp de viktigste punktene før gladiatorene barker sammen på finaledagen.

  • Det aller viktigste først: Etter to dager med foursome og fourball, hvor to og to spiller i par, har Europa tatt en fem slags ledelse med 10,5 poeng mot amerikanernes 5,5. Det betyr at Europa bare trenger fire poeng for å vinne nå.
  • Søndag er det klart for singelkamper. Det spilles om hele 12 poeng da alle 12 spillerne på hvert lag skal ut i kamp mot en annen spiller fra motstanderlaget. Dermed er ingenting avgjort selv om Europa i øyeblikket har en stor ledelse.
  • I halvannen dag har Europa utklasset Europa, men lørdag ettermiddag fikk USA en livline ved å vinne tre av fire fourball-matcher. Det siste poenget vant de i solnedgangen på den 18. greenen da Patrick Cantlay senket sin birdieputt og sørget for amerikansk jubel – og kanskje ga laget sitt et etterlengtet moment?
  • USA er tittelforsvarer etter den overlegne seieren (19-9) på Whistling Straits i 2021 og trenger 14 poeng for å beholde pokalen. Men pokalen skifter altså hender dersom Europa kommer seg til 14,5 poeng i løpet av de 12 singelmatchene søndag.
  • For å vinne de nødvendige fire poengene må Europa vinne minst fire av de tolv gjenstående matchene, alternativt dele nok av dem for å nå 14,5 poeng totalt.
  • USA har på ingen måte gitt opp å ta igjen Europa. Det understreket kaptein Zach Johnson på pressekonferansen etter fourball lørdag kveld. – Jeg tror på disse gutta, og vår tid vil komme, sa Johnson.
  • Europa-kaptein Luke Donald hyllet både sine spillere og støtten fra tribunene. Lydnivået blir neppe lavere på finaledagen. – Vi kjenner støtten i ryggen, og forsøker å bidra som best vi kan for å fyre opp publikum. Det hjelper også på spillet vårt, sier Viktor Hovland.
  • Også spillerne gjør sitt for å helle bensin på bålet. Fredag uttalte den amerikanske LIV Golf-spilleren Brooks Koepka at Europa-stjernen Jon Rahm hadde «oppført seg som en unge». Bakgrunnen var at Rahm hadde slått til et skilt etter å ha misset en putt.
  • Lørdag var det europeernes tur til å svare på tiltale. Tidligere på dagen hadde flere medier rapportert at amerikaneren Patrick Cantlay spiller uten caps i protest mot at han ikke får betalt for å være med i Ryder Cup. Det europeiske publikumet svarte med å vinke med capsene sine fra tribunen. I etterkant har Cantlay forklart at han spiller uten caps fordi den rett og slett ikke passer! 
  • Bedre ble ikke stemningen mellom lagene da Cantlay satte sin birdieputt på det 18. hullet lørdag og caddien hans, Joe LaCava, begynte å vinke med capsen sin rett foran nesa på Rory McIlroy og Matt Fitzpatrick, som på det tidspunktet gjorde seg klar til å putte – og fortsatt hadde muligheter til å sikre et halvt poeng.
  • Bråket skal ha fortsatt helt ut på parkeringsplassen der en tydelig forbannet McIlroy måtte roes av lagkamerat Shane Lowry før han kom seg i bilen. Med andre ord: Det er bare å glede seg til søndagens matcher!
  • Viktor Hovland møter Collin Morikawa i sin interne match. De kjenner hverandre helt tilbake til college-årene, og spilte mot hverandre også i Ryder Cup i 2021. Da delte de poenget mellom seg etter oppvisningsgolf på Whistling Straits.
Powered by Labrador CMS