COLLEGE-GOLF//

– Anbefaler college på det sterkeste

Øyvind Rojahn, toppidrettssjef i NGF, er ikke i tvil: Vil du bli god i golf og får tilbud fra ett av de gode collegene, bør du takke ja.

Viktor Hovland er det beste norske eksempelet på hvordan man kan utvikle seg som golfspiller på amerikanske college. Her etter seieren i U.S. Amateur på Pebble Beach som student på Oklahoma State.
Publisert

– Vi anbefaler college på det sterkeste, og det er flere grunner til det. De viktigste er at du kan fortsette å kombinere toppidrett og utdanning. I tillegg er tilbudet du kan få en mulighet som vi ikke kan matche her hjemme på noen måte. Det gjelder hele rigget med trenere, fasiliteter, turneringsvirksomhet og oppfølging. Det er en «no-brainer» egentlig.

Øyvind Rojahn sitter i kontorlokalene på Ullevaal stadion. Herfra styrer han det som er forbundets toppidrettssatsing, Team Norway. Ofte bruker han det norske fjellet som metafor for den lange veien til toppen. Og stjernene på den amerikanske golfhimmelen er enda lenger unna.

Grunnarbeidet

– Det viktigste du kan gjøre gjennom ungdomsskolen og videregående, er å bli så god at tilbudene fra amerikanske college blir flest mulig og best mulig. For det er ekstreme forskjeller. Og mye er glorifisert i den amerikanske drømmen. Det er ikke alltid at virkeligheten i USA stemmer med det bildet som ble vist fram. Det ser vi flere eksempler på, sier han.

Det er en tøff overgang for mange å flytte over Atlanteren alene til et nytt land med andre spilleregler.

– Det viktigste med college er at du kan fortsette å kombinere toppidrett og utdanning, sier Øyvind Rojahn.

– Du blir satt helt andre krav til, møter en ny kultur med andre forventninger, og må være godt forberedt for å håndtere det. For de fleste går det fint. Vi hører ofte fra collegetrenerne at norske utøvere er veldig ålreit og enkle å jobbe med.

Gjennom skolegangen i USA prøver Team Norway å hjelpe og støtte de unge utøverne. Men toppidrettssjefen skryter ikke av oppfølgingen.

– Der er vi for dårlige, men det står ikke på viljen, understreker Rojahn.

– Avstanden til USA er en barriere, det samme er tidsforskjellen. Og bare noen få har våre coacher som sine nærmeste trenere. Det handler mest om relasjoner, men også ressurser. Målet er besøke både spillere og coacher i USA om våren, og følge opp med en samling i Florida på høsten. Men det koster skjorta, og er ikke enkelt å få til.

Trangt nåløye

Det er heller ikke enkelt å være ung spiller med en stor drøm når konkurransen om framtidige arbeidsplasser er ytterst få. Skal du leve av golf, bør du helst komme deg til PGA eller LPGA Tour, eller være blant de bedre i Europa.

– For gutta har vi satt et mål om topp-500 på verdensrankingen for amatører før du er 19 år. I løpet av collegeperioden bør du i hvert fall være blant de 150 beste for å ha en reell sjanse. Og for jentene er det topp-50 som gjelder. Det er nivået du bør være på for å satse videre etter at du er ferdig på skolen, forteller Rojahn.

Han innrømmer at NGF gjerne skulle fulgt opp spillerne tettere på broen fra college til profflivet også.

– Man kan ha mange meninger om det rigide collegesystemet, føle at coachene bestemmer mye og alt sånt. Men plutselig står du på bar bakke, på egne bein. Det er selvfølgelig en svært kritisk fase. Vi mister mange i den overgangen, medgir han.

Noen få har lyktes svært godt også. Viktor Hovland er det mest lysende eksempelet. Men toppidrettssjefen ramser opp navn som Knut Børsheim, Joakim Mikkelsen, Espen Kofstad og Kristoffer Ventura, som alle hadde gode collegekarrierer. Noen fikk et proffliv i tillegg. Og minst én nådde stjernehimmelen.

– Vi merker stor forskjell nå. Da Norge hadde flere av de beste juniorene i verden, deltok amerikanske collegetrenere på våre samlinger. Nå har vi mer enn nok med å komme med i turneringer hvor spillerne blir sett.

– Et siste råd på veien?

Øyvind Rojahn blunker ikke.

– Vil du bli god og sitter på et bra tilbud, synes jeg du skal gjøre det. Men sørg for å holde liv i utdanningen, for nåløyet er trangt.

Powered by Labrador CMS