Med god hjelp fra Eirik Hole fra Olympiatoppen har jeg fått utviklet en solid treningsplan, slik at jeg har god klarhet i hva de ulike treningsøktene skal inneholde.

Tidligere har jeg egentlig ikke kunnet noe særlig om periodisering av trening i forhold til hvordan man skaffer seg overskudd på riktig tidspunkt. Dette er noe som er veldig mye brukt i mer fysisk krevende idretter, hvor det er helte essensielt å toppe formen inn mot store mesterskap.

Petter Northug er kanskje den første utøveren jeg tenker på når jeg hører ordet «form-topping». Han ender som regel langt nede på listene når sesongen åpnes på Beitostølen, men klarer gang på gang å yte maksimalt under de største mesterskapene.

Ettersom sesongen til en golfer er betydelig lengre enn hva sesongen til de fleste andre idrettsutøvere er, er det ikke nødvendigvis hensiktsmessig å spisse formen til en spesiell turnering. Men etter å ha tilbragt en del tid sammen med Eirik og Suzann forrige uke, har jeg forstått at golfspillere også kan nyte godt av riktig periodisering av den fysiske treningen.

Først og fremst har jeg lært at man virkelig bør benytte den tiden man har turneringsfri, til å legge et godt fysisk grunnlag for den kommende sesongen. Ettersom man ikke ønsker å bryte ned kroppen med hard trening de ukene man er ute og konkurrerer, og sesongen mer eller mindre strekker seg fra februar til midten av desember, er januar egentlig den eneste fulle måneden man virkelig kan fokusere hovedsakelig på tung fysisk trening.

Gjennom sesongen dreier det seg mer om å opprettholde det fysiske grunnlaget man har bygget opp, ved å trene med tung belastning de ukene man ikke er ute og reiser. De ukene man konkurrerer ønsker man derimot å spare på energien for å samle alt man kan få av overskudd. Så da kan det lønne seg å trappe ned på både belastning og antall fysiske økter.

Med dette i bakhodet kommer det kanskje ikke som et sjokk at resten av januar og store deler av februar kommer til å dreie seg om å få bygget opp styrken for min del. Samtidig vil hovedfokuset mitt golf-messig være å få finpusset teknikken skikkelig, slik at jeg tar med meg den beste mulige «pakken» ut på golfbanen, når sesongen begynner å nærme seg og jeg konsentrerer meg mer om å spille golf.

Dette betyr nødvendigvis ikke at jeg kommer til å stå på rangen fra morgen til kveld hver eneste dag. Golf er etter min mening såpass kompleks og avansert at man ikke bør utelate noen områder av spillet over lengre perioder. Dessuten kan det fort bli litt kjedelig og dårlig kvalitet på treningen om man blir stående på ett sted alt for lenge. Men at det kan være lønnsomt å fokusere på forskjellige ting gjennom ulike deler av året, det velger jeg å tro.

Vi snakkes neste uke!

Anders