Golf-NORGE//

Bygde Norges minste golfsenter i «ørkenområde» for golf: – Det var et tomt lokale med ingenting

Fra Moøya på Støren er det nesten fem mil til nærmeste golfbane. For halvannet år siden ble Gauldal golfsenter bygd, og interessen er stadig stigende.

Det tok bare noen få måneder fra ideen om et golfsenter på Støren ble født, til lokalet åpnet dørene. Her tester Erlend Gorseth driveren mens Andreas Skain følger med.
Publisert Sist oppdatert

Moøya på Støren ligger i utgangspunktet midt i smørøyet hvis du ikke er spesielt interessert i golf. Nærmeste golfbane er den som ligger på Byneset utenfor Trondheim. Dit er det 48 kilometer og 42 minutter kjøring med bil, selv om det nylig ble åpnet ny E6 med 110-sone. Golfbanen i Klæbu ligger 50 kilometer unna, mens til nihullsbanen på Oppdal er det 66 kilometer. Til Røros golfklubb, er det over ti mil.

Likevel ble det i 2021 etablert et golfsenter i et lite lokale i enden av Elkjøp-bygget på Moøya. Her fikk initiativtagerne akkurat plass til simulator, baghotell, flatskjerm, et par sofaer, kaffemaskin og kjøleskap.

– Det startet egentlig med at jeg var på bilferie, slik resten av Norge var sommeren 2021. Vi stoppet på et hotell rett utenfor Sogndal, og der hadde de en golfsimulator. Jeg og gutten hadde med golfbagen i bilen. Jeg ringte resepsjonen for å booke tid, og fikk beskjed om at det bare var å låse seg inn med en kode, og ordne seg selv, sier daglig leder Per-Johan Aune til Norsk Golf.

Per-Johan Aune fikk ideen om et golfsenter i Gauldal da han var på bilferie under koronatida.

En av over 130

Ifølge Norsk Golfs egen oversikt var det ved nyttår om lag 130 steder man kunne terpe svingen gjennom vinteren med simulatorgolf. En av disse simulatorene befinner seg her på Moøya midt i Norge, på Gauldal golfsenter i Midtre Gauldal kommune.

– Det er ikke kjempestort. Bare 75 kvadratmeter, men det er perfekt for én simulator. Det var et viktig poeng å gjøre dette til et selvbetjent senter, for med én simulator er det begrenset hvor mye inntekter man kan få, også med det i mente hvilket området vi befinner oss i. Et betjent senter ville ikke gått rundt. Noen oppgaver må vi ta oss av, support, renhold og hjelpe de som trenger det, ofte via telefon eller FaceTime, sier Aune.

Aune tok det såkalte grønne kortet under pappapermisjonen i 2009. Etter bilturen sommeren 2021, gikk det slag i slag.

– Resten av den bilturen satt jeg og tenkte på at dette måtte gå an å få til på Støren også. Da var frøet sådd, og jeg begynte å gruble. Jeg sjekka litt hva det ville koste, om det var ledige lokaler, og hva slags nedslagsfelt som kunne være aktuelt. Jeg fikk med meg to til, og så startet vi opp et AS. Vi lagde planer, og tok mål av forskjellige lokaler, og begynte å tegne opp. Dette lokaler har sikkert vært tegnet seks, sju ganger med både én og to simulatorer.

Gauldal golfsenter ligger i enden av Elkjøp-bygget på Støren.

En halv million kroner

Sammen med Jon Ertshus og Øystein Fjeseth stiftet Aune Gauldal golfsenter AS 30. september 2021. De eier en tredel hver.

– Så gikk det ganske fort. Vi hadde det første møtet i august, og dette lokalet tok vi over 1. oktober. Det var et tomt lokale med ingenting, bare betonggulv og gipsvegger, sier Aune.

Ifølge Aune har det kostet om lag en halv million kroner i investeringer for å få golfsenteret på beina. I tillegg til mye dugnadsinnsats. Dørene åpnet i november 2021.

– Vi måtte starte helt på scratch, så mye av investeringa har gått med bare til lokalet; til gulv, lys, maling, alt som er her inne av infrastruktur har vi påkostet. Det er bare ting vi ikke kunne gjøre selv, vi har leid inn folk på.

- Er du fornøyd med resultatet?

– Det er alltids ting man kan gjøre bedre. Man ser at det blir slitasje enkelte plasser, så det er hele tiden vedlikehold og forbedringer som må utføres, men med selve lokalet er vi egentlig veldig godt fornøyd.

«Golfstua»

Golfsenteret har blitt godt mottatt, spesielt blant unge.

- Vi ville skape en atmosfære som gjør at vi kan kalle det for golfstua. Det skal være litt lunt. Det skal være koselig å sitte her, og være her. Det er duse farger. Det er fruen som har hjulpet til med det, hun driver med farger.

Hele golfsenteret har fått plass på 75 kvadratmeter i enden av Elkjøp-bygget på Moøya.

Aune sier at golfsenteret har blitt mer enn bare et senter for golf.

– Det er større grupper av jenter og gutter som møtes her av sosiale årsaker, ikke bare for å spille golf. Vi setter pris på all bruk av senteret, så det er en ønsket utvikling. Vi håper at det kan bringe enda flere folk inn i golfsporten, så hvis det gir dem interesse for golf at de kommer hit først for det sosiale, så er det en fin ting. Vi ser at det er mange unge i alderen 16 til 25 år som prøver golf for første gang.

- Har det vært noen negative reaksjoner?

- Jeg vil si at det stort sett bare har vært positivt. Det er alltids noen som kunne tenkt seg at det hadde vært noe annet her, som ikke har noe forhold til golf, og som tenker at golf er en sossesport. Men jeg ser det på de som har vært her, at mange er nysgjerrige og har lyst til å prøve. Det har vært veldig mange nye golfere inne. Det er ikke så mange som spiller golf i nærområdet fra Støren, Singsås, Hovin og Soknedal, men det har sikkert vært fem hundre forskjellige personer innom. Og da tror jeg ikke at jeg tar i engang.

- Golfbane neste?

Med tanke på avstanden til nærmeste golfbane, og den stadig voksende lokale golfgruppen, har Aune tenkt den store tanken; den om det er mulig å bygge golfbane i Midtre Gauldal.

- Ja, hvorfor ikke. Det er noen som har snakket om det, blant annet da vi snakket med Midtre Gauldal kommune da vi søkte om oppstartsmidler til golfsenteret. De spurte om veien videre, og om det kan bli en golfbane her noen gang.

Gauldals Bubba Watson - venstrehendte Per-Johan Aune - har lagt inn sterk vind på simulatoren for å forberede seg til golfsesongen på Byneset golfklubb, som er nærmeste golfbane fem mil unna.

- Er det mulig?

– Alt er jo mulig, men det avhenger jo av både investorer og areal; en golfbane er ganske plasskrevende, selv en nihullsbane krever ganske mange kvadratmeter. Foreløpig er det nok mest en artig tanke. Vi får se, men jeg har noen tanker. Det er sikkert mange ungdommer og yngre voksne i lokalsamfunnet som ikke har spilt golf og som heller ikke finner andre fritidsinteresser. Jeg har tenkt på muligheten for å komme i kontakt med de unge for å finne en nisje som de kan interessere seg for. Kanskje kan det føre til større engasjement og et større miljø. Man må også treffe ildsjelene, man må ha en medgjørlig kommune, og så må man grunneiere som vil frigi areal til golfformål. Det finnes arealer her som er helt perfekt, men en ting er å bygge og starte en nihulls golfbane, men den må også ha en kvalitet som gjør at det kommer folk dit, og det koster penger.

I tillegg til positiv mottagelse på rådhuset, og blant de unge, har Aune og kompani også fått positive reaksjoner fra lokalt næringsliv.

- Fra næringslivet på Støren har vi fått tilbakemelding på at det er positivt at vi har fått lys i lokalene, at det er noe som skjer her. Det skaper også mer aktivitet rundt, og mer folk. Det er slik at det er mer liv i en bekk med vann enn en som er tørr.

Lokalt bannskap

Samtidig som Aune snakker med Norsk Golf, smeller det i lerretet idet ballen ikke treffer der den skal.

- Det bannes litt her, men det flires mye også. Det er viktig med ambisjoner. Det verste jeg vet er å drive med sport eller idrett sammen med folk som er helt likegyldig og ikke bryr seg om hvordan det går, sier Aune.

Andreas Skain følger med mens Erlend Gorseth stiller inn siktet.

To av de som lirer av seg noen lokale bannord som enda ikke har nådd Discovery og Eurosport sine skjermer, er Andreas Skain og Erlend Gorseth.

- Det er så tilfredsstillende når man får det til. Man kan være misfornøyd hele runden, men så kommer man til hull 18, og så går det bra. Da er alt det triste glemt, sier Gorseth.

- Målet med sesongen er å ha det artig, og få til en og annen birdie. Å komme seg opp på et respektabelt nivå slik at man slipper å være trist halve runden, sier Skain.

- Hvorfor spiller dere golf?

- Det er sosialt, og så er det noe med det som jeg ikke klarer å forklare. Det er konkurranseelementet, at man konkurrerer mot seg selv. Man kan ikke skylde på noen andre, selv om man gjerne skulle gjort det noen ganger, sier Gorseth.

Spilte golf på første juledag

Golfsenteret er åpent hele året, både på sommeren og i jula. Gorseth forteller Norsk Golf at han var en av flere som booket seg inn på golfsenteret på første juledag, klokka sju om morgenen.

- Goflsenteret har blitt mer og mer populært. Golf er en idrett der det ikke er så lett å bare komme og prøve. Men det kan man gjøre her, uten forkurs og store ferdigheter. Dessuten er det ikke så stort som golfsenteret i Trondheim, så man føler ikke at så mange står og kikker på. Her er det lavterskel og lov å drite seg ut, sier han.

Chanel eller Gauldal golfsenter?

Lokalet er moderne, og innbydende. I den ene enden av det 75 kvadratmeter store lokalet med én simulator, som nødvendigvis gjør golfsenteret til Norges minste - hvert fall i form av antall simulatorer, men kanskje også i areal - står simulatoren. I den andre enden er det sofaer, kaffemaskin, tv og et lite kjøleskap. Den svarte logoen står i stil til lokalet.

– Det er jeg som har laget den, og jeg er veldig godt fornøyd. Det var en som sa at det kunne bli trøbbel fordi den lignet på Dolce Gabbana sin, så jeg måtte sjekke ut litt. Den ligner nok enda mer på Chanel sin logo, men det er ikke likt nok til at det kan bli trøbbel ut av det, sier Aune.

Powered by Labrador CMS