Den irske atlanterhavsveien

Det er ikke bare Nordvestlandet i Norge som kan skryte av en atlanterhavsvei. I Irland er de like stolte av den dramatiske 2600 km lange 'Wild Atlantic Way'. Den irske versjonen er flust med golfbaner.

Publisert

Tekst og foto: Kaia Means

Hver tredje linksbane i verden er irsk. Mange ligger langs Wild Atlantic Way, kanskje verdens lengste sammenhengende oppmerkede turistrute, som snirkler seg langs irskekysten fra Cork i sør til Derry i nord.

Den ultimate golfreisen ville vært å ta hele turen fra Cork til Derry og spille alle banene langs kysten. Dette ville vært en lukrativ fulltidsjobb i et år – noe å tenke på når tallrekken slår til hos Lotto.

Mens vi venter på gevinsten er det likevel mulig å ta atlanterhavsturen stykkvis og delt, litt hvert år. North and West Coast Links består av 11 av de beste kystbanene i nord – både i republikken og i Nord-Irland. De ‘villeste’ er helt nord i Donegal. Hvis man begynner i Derry-enden for å jobbe seg sørover, er det naturlig å starte med to av Irlands mest renommerte linksanlegg på nordsiden i County Donegal: Ballyliffin og Rosapenna. Det nordligste punktet i republikken Irland er faktisk lenger nord enn det nordligste punktet i Nord-Irland. Skjønn det den som kan.

Ballyliffin

Ballyliffin ligger bare en halvtimes kjøretur fra fastlandets nordligste punkt ved Malin Head. Klubben med Irlands nordligste links er blitt så populær blant svenskene at de har opprettet svenskspråklige websider. Det er også en liten svensk ‘avdeling’ – noen har blitt internasjonale medlemmer på livstid. Det er banene Old Links og Glashedy Links som tiltrekker dem.

Old Links er tegnet av Eddie Hackett fra 1947 og ble oppgradert av Nick Faldo i 2006. Vi spilte Glashedy Links fra 1995, som anses å være den beste av de to. Glashedy (6584m på det lengste) er tegnet av den irske mesteren Pat Ruddy sammen med Tom Craddock. Vi ble betatt av det ville landskapet og av den delvis kuperte banen, som er en unik blanding av tradisjonell links gjennom sanddynene og noen hull som ligner litt mer på en innlandsbane. De første tre hullene er tøffe, alle par 4 hull. Signaturhullet er nummer 7, et par 3 hull med utslag bratt nedover til en green som beskyttes av en liten dam på høyresiden. På de fleste hull er de dype bunkrene like farlige som den seige røffen. Bunkrene er faktisk notoriske på Ballyliffin – du kan dø en langsom død i noen av dem – mange slag etter hverandre. Blir du internasjonalt medlem her, må bunkerspillet skjerpes. Du bør også lære å spille i all slags type vær og vind, selv om vi spilte på en vindstille dag.

Rosapenna

Rosapenna er ikke akkurat mindre værutsatt enn Ballyliffin, men ligger på den andre siden av det vi i Norge hadde kalt en fjord, Drongawn Lough. Rosapennas Old Course (offisielt kalt Old Tom Morris Links), med aner fra 1891, ble formet av Old Tom med senere hjelp av James Braid og Harry Vardon. Vi spilte den nye banen fra 2003, Sandy Links, også tegnet av Pat Ruddy. Sandy Links er lengst, på 6634m fra back. Heldigvis fins det flere teesteder å velge mellom. Mens Old Tom Morris Links går ved siden av sanddynene, går mange av hullene Sandy Links på tvers gjennom dem. Resultatet er en visuelt dramatisk bane. Fra utslaget kan det se fryktinngytende trangt ut på noen hull, men som oftest er fairwayene gjort bredere ved landingsplassen enn det ser ut.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

(Hull 18 på Old Tom Morris Links, Rosapenna​. Foto: Kaia Means)

Det er noe som appellerer ved hele anlegget Rosapenna, inkludert det staselig golfhotellet – det er så utenfor allfarvei og ‘ut mot havet’ at enhver naturelskende nordmann vil føle seg nesten som hjemme (i hvert fall vestlendinger og nordlendinger!).

Dette er Irlands ‘outback’, der lidenskapelige og eventyrlystne golfere kan leke på noen av verdens beste linksbaner. Det skader ikke at irene er kjent for å være supersosiale, som vi da også opplevde uansett hvor vi var – om det var på fine resorter som Rosapenna eller folkelige steder som McGrory’s i Culdaff. Om du ikke har fått minst tre nye venner på turen, er det noe galt med deg. Livemusikk og Guinness er bare to av fordelene med irsk golfferie. “Når noen kommer til Irland, blir de medlemmer av familien,” sier golfarkitekten Pat Ruddy til nettstedet Discover Ireland når han forklarer hvorfor Irland er et av verdens beste golfland. “Nye vennskap formes, og varer i flere tiår,” sier han.

Heldigvis, for da er det alltid rom for å komme tilbake og spille resten av banene langs Wild Atlantic Way: Narin & Portnoo, Donegal, County Sligo og flere….

– – –

Linker:

northandwestcoastlinks.com

ballyliffingolfclub.com

rosapenna.ie

Overnatting og transport:

ballyliffinlodge.com

mcgrorys.ie

spiritofirelandtravel.com

Powered by Labrador CMS